Program energetske obnove obiteljskih kuća

Obnovit će se više od 9000 kuća. Tri puta više nego lani!

U Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ističu kako je cilj povećanje energetske učinkovitosti kućanstava, smanjenje mjesečnih troškova za energiju i vodu te podizanje kvalitete života

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je 9271 projekt energetske obnove obiteljskih kuća, što je tri puta više nego lani, a za to je osigurano čak 500 milijuna kuna, što je, pak, dva više od prvotno planiranih 250 milijuna kuna! Rezultati su to javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća, koji je trajao od 30. travnja do 10. srpnja.U tom periodu zabilježen je rekordan broj prijavljenih (12.224) i odobrenih zahtjeva, a u Fondu kažu kako je razlog tome izmjena Programa energetske obnove obiteljskih kuća i pojednostavljena procedura. Ukratko, prije su se poticaji dodjeljivali preko gradova i općina, što se nije pokazalo efikasnim jer pojedine općine ili gradovi, poput Zagreba, nisu sudjelovali u programu pa od ove godine prijave idu direktno preko Fonda. Također, ukinuta je izrada glavnog projekta te je izmijenjena definicija obiteljske kuće.

Trostruke koristi

Podsjetimo, od ove godine na javni poziv mogu se prijavljivati obiteljske kuće građevinske bruto površine do 600 kvadrata ili s maksimalno tri jedinice, s tim da 50 posto površine mora biti namijenjeno stanovanju. Umjesto glavnog projekta potrebno je dostaviti potvrdu o provedenom prvom energetskom pregledu. Iznimka ostaje jedino projekt ugradnje sustava s fotonaponskim pretvaračima jer je za njih i dalje potrebno dostaviti glavni projekt s troškovnikom.

Fond je planirao dodijeliti 250 milijuna kuna, ali je dodijeljeno 500 milijuna kuna državnih poticaja

Dakle, od 12.224 obrađenih zahtjeva, odobreno je sufinanciranje za 9271 obiteljsku kuću. Ukupna je vrijednost radova viša od 700 milijuna kuna, od čega je udio Fonda nešto manje od 500 milijuna kuna. – Ove smo godine omogućili svim građanima koji to žele da se prijave na javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Rezultat koji smo ostvarili pokazuje da su izmjene Programa energetske obnove obiteljskih kuća bile pravi potez koji su građani prepoznali. Koristi projekata energetske obnove obiteljskih kuća su trostruke. Građanima omogućujemo veću kvalitetu života kroz niže troškove za energente, malim i srednjim tvrtkama stvaramo novo tržište i poslove te smanjujemo emisije CO2 i čuvamo okoliš – kaže ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

4750 kuća do 200 m²

Zanimljivo je istaknuti da je od 9271 kuće čak 5544 s područja posebne državne skrbi, za koje se odobrava 80 posto sufinanciranja. Naime, Fond projekte sufinancira sa 40, 60 ili 80 posto bespovratnih sredstava, ovisno o lokaciji. U postocima, od ukupnog broja odobrenih prijava, 59,8 posto zahtjeva odnosi se na kuće s područja posebne državne skrbi, a za njih je dodijeljeno 76 posto ukupnih sredstava. Što se tiče površine kuća, većina ih je manja od 200 kvadrata (njih 4750).

Budući da jedan zahtjev za jednu kuću može biti na nekoliko različitih mjera, u 9271 kući odobreno je sufinanciranje ukupno 14.034 mjere. Od toga je 13.033 mjera energetske učinkovitosti (fasada, stolarija, kondenzacijski kotao) te 1001 mjera korištenja obnovljivih izvora energije (solari, fotonaponska elektrana, kotao na biomasu, dizalica topline). Od mjera koje se sufinanciraju najveći je interes za izmjenu fasade, odnosno ovojnice (6546 odobrenih prijava) i stolarije (5786 odobrenih prijava).

Nadalje, prema podacima iz Fonda, kuće su iz 472 različita mjesta, odnosno gradova i općina. Gradovi s najviše prijavljenih kuća su Zagreb (530) te Petrinja (367), a županije s najviše prijavljenih kuća su Osječko-baranjska (1235) i Vukovarsko-srijemska (1164). S druge strane, županije s najmanje prijavljenih kuća su Splitsko-dalmatinska (139) i Istarska (147). Ukupan broj članova kućanstava uključenih u program energetske obnove obiteljskih kuća iznosi 33.942.Cilj je, kažu u Fondu, energetski obnoviti obiteljske kuće kako bi se povećala energetska učinkovitost kućanstava, smanjili mjesečni troškovi za energiju i vodu te ukupno poboljšala kvaliteta života. Istodobno, provedba programa uključuje i angažman lokalnih tvrtki i stručnjaka.

Veliki gubici energije

– Kuće imaju velike gubitke energije kroz zidove i stolariju. Time dolazi do nepotrebnog rasipanja energije i rasta troškova za energiju, posebno zimi. Cjelovitom energetskom obnovom kuće potrošnja energije može se smanjiti čak 30 do 60 posto. U cilju što većih ušteda građani kombiniraju po nekoliko mjera, a rezultat takvog pristupa je povećanje iznosa sufinanciranja po kući, tako da je po jednoj kući odobreno čak 49.000 kuna, što je gotovo dva puta više nego prošle godine, kada je prosječno sufinanciranje po kući bilo 26.000 kuna – zaključuje direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Isplata investicija

Ušteda od 2000 do čak 17.000 kn

* Dodatnom investicijom u toplinsku izolaciju i ugradnju kvalitetne stolarije godišnje se može uštedjeti 30 do 60 posto potrebne energije za grijanje.

* Zamjenom neučinkovitog kotla na lož ulje kondenzacijskim kotlom na prirodni plin moguća je ušteda od 17.000 kuna godišnje.

* Zamjena električnog bojlera za grijanje potrošne tople vode solarnim sustavom rezultirat će godišnjim uštedama na energiji od 2300 do 3500 kuna, ovisno o lokaciji.

Obnova u brojkama

49.000kuna prosječan je iznos odobrenih poticaja za 9271 obiteljsku kuću

709,6 milijuna kuna ukupna je vrijednost investicije

474,8 milijuna kuna udio je Fonda u ukupnoj investiciji

4172 članova kućanstava uključeno je u program energetske obnove obiteljskih kuća u Vukovarsko-srijemskoj županiji

66,4 milijuna kuna iznos je bespovratnih sredstava za kuće u Osječno-baranjskoj županiji

16,4 milijuna kuna iznos je bespovratnih sredstava za kuće u gradu Zagrebu

2138 članova kućanstava uključeno je u program energetske obnove obiteljskih kuća u gradu Zagrebu

33.942 ukupan je broj članova kućanstava uključenih u program energetske obnove obiteljskih kuća

4750 prijavljenih kuća površine je do 200 kvadrata

4261 prijavljena kuća površine je između 200 i 400 kvadrata

260 kuća površine je veće od 400 kvadrata

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 20:47