Promislite još jednom

Prije nego odjurite po novi kauč, jeste li isprobali ovih pet načina za jednostavnu transformaciju?

 IKEA
Rabljeni namještaj možete prebojati, staviti mu nove nogice, navlake i time ga prilagoditi u uređenje svojeg doma

Već neko vrijeme razmišljate o novom kauču ili komodi za spavaću sobu? Možda ste čak i čekali Black Friday pa da kupite povoljnije, no što ćete napraviti s namještajem koji vam više ne treba? U gradu je to veći problem nego što mislite, reći će vam to svi oni koji su samo htjeli zamijeniti staru kutnu garnituru novom. Gdje potražiti kombi, hoće li vaš namještaj prihvatiti u reciklažnom dvorištu, koliko će još koštati odvoz, sve su ovo pitanja o kojima treba razmišljati prije odluke.

I oni koji žele kupiti neki novi komad namještaja i oni drugi koji se žele riješiti nečega trebali bi se ovog vikenda, uključujući i petak, zaputiti u robnu kuću IKEA Zagreb. Naime, ondje će se, umjesto Black Fridaya, obilježiti Green Friday što znači da kupci mogu donijeti svoj stari namještaj, a IKEA će im zauzvrat dati vrijednosnu karticu s 50 posto uvećanim iznosom od procijenjene vrijednosti starog namještaja. Oni koji, pak, traže nešto novo za svoj dom, trebali bi doći do IKEA odjela Kakvo je – Takvo je gdje će se po pristupačnim cijenama prodavati rabljeni namještaj.

Nije čudno da su mnogi još uvijek skeptični oko kupnje rabljenog namještaja jer je prva pomisao obično ona vikendica na moru namještena komodom iz bakina stana, kuhinjom koja je ovdje dospjela nakon što je unuk u Zagrebu kupio novu i susjedovim starim kaučem, ali rabljeni namještaj vrlo lako možete prilagoditi uređenju svojeg stana ili kuće. O tome kako obnoviti second hand namještaj i potpuno ga uklopiti u svoj dom razgovarali smo s Ivanom Mikić, dizajnericom interijera u robnoj kući IKEA Zagreb.

image

Ivana Mikić, dizajnerica interijera u robnoj kući IKEA Zagreb

DARKO TOMAS/CROPIX

- Razumijem da je ponekad teže vidjeti potencijal koji skriva rabljeni namještaj, ali ima puno načina kako ga obnoviti, udahnuti mu novi život, pa čak i stvoriti od njega omiljeni komad namještaja u domu! Potrebno je samo malo truda s vaše strane, stari komadi se mogu prebrusiti, zaštititi voskom, glazurom, prebojati i tako ih uklopiti u svaki stil uređenja – ističe Ivana.

Dala nam je i pet jednostavnih savjeta uz pomoć kojih rabljenom namještaju možete podariti novo ruho:

1. Noge i ručke za veliku promjenu

Noge su vrlo vjerojatno dio namještaja o kojemu ne razmišljate previše, možda ga niti ne uočavate, a čini veliku razliku. Kada pronađete svoju idealnu rabljenu fotelju, ormarić za hodnik ili samostojeće ogledalo, možda ćete primijetiti da vam donji dio ne paše s ostatkom namještaja ili da je jednostavno previsoko za prostor koji imate na raspolaganju. Instalacija nogu namještaja neće vam oduzeti više od sat vremena, a iznenadit će vas koliko će sve izgledati drugačije. Osim estetskog momenta, promjena nogu može produžiti i vijek trajanja namještaju koji puno koristite, poput kreveta.

Kada smo kod dijelova namještaja na koje ne obraćamo dovoljno pažnje, moramo spomenuti ručkice na ormarima i komodama. Obične možete zamijeniti u retro, drvene u metalne i tako jednostavno prilagoditi stari komad namještaja svojem stilu uređenja.

2. Poigrajte se tapetama

Kupili ste rabljene noćne ormariće i željeli biste ih smjestiti u svoju sobu gdje upravo iza kreveta imate nježno plavi zid. Ormarići su tamno smeđe boje i nikako ne pašu uz vaš bijeli garderobni ormar niti uz plavi zid. Situaciju možete spasiti kanticom bijele boje i tapetama s plavim uzorkom koje ćete zalijepiti na fronte.

Moderne tapete se jednostavno čiste, a odlično su rješenje kada želite promjenu na zidovima ili namještaju, a nemate vremena ni živaca za cijeli projekt krečenja. Tapete mogu biti totalni „gamechanger“ jer imaju toliko lica i namjena te stvarno čine veliku promjenu, a toliko su jednostavne za postavljanje. Njima možete promijeniti unutrašnjost staklenog regala i dati mu potpuno novo lice, ukrasiti tegle ili svjetiljke i najobičnije komade namještaja promijeniti u jedinstvene.

3. Navlakom do nove sofe

U dnevnom boravku vjerojatno provodimo najviše vremena u danu. To je mjesto gdje se okupljamo, družimo, zabavljamo i odmaramo. Upravo zato je toliko važno da se u njemu osjećamo ugodno. Normalno je da nam s godinama određeni komadi namještaja dosade i poželimo nove, ali prije nego se zaputite u trgovinu i izvadite karticu, promislite o još jednom triku – promjeni navlaka.

Ako su vaši kauč, fotelja i tabure u dobrom stanju i mogu izdržati još neko vrijeme, jednostavno ih presvucite u drugu „odjeću“. Najveći trend su održive navlake od pamuka koje će biti postojane dugi niz godina, a upravo zbog toga su i odlične za okoliš. Ako k tome održivu pamučnu navlaku stavite preko rabljene fotelje, napravili ste stvarno veliku stvar za Zemlju.

4. Bojanje samo jednog dijela ili cijelog komada namještaja

Nije nužno pobojati cijeli ormarić za promjenu, posebno ako je on u sasvim dobrom stanju. Zanimljiva kombinacija je promijeniti boju samo vratima ili ladici, a tako možete stvoriti stilsku poveznicu s ostatkom prostorije.

- U zadnje vrijeme je i jako popularno bojanje cijelog komada namještaja u neku jarku boju, poput zelene, crvene, plave, jer je to najbolji način za naglasiti vlastiti karakter i imati dio doma koji će uvijek privlačiti pažnju – naglašava Ivana.

Među najvećim trendovima kod bojanja namještaja, a posebno ormara, ističu se mat premazi, prekrivanje bojom u spreju i bojanje raznog namještaja u potpuno istu nijansu. To znači da je in imati stolice, stolove i kuhinjske ormariće raznih proizvođača i iz raznih linija, ali upravo ih određena boja drži na okupu.

5. Potpuno nova namjena rabljenog namještaja

Kada među second hand ponudom pronađete nešto što vam se sviđa, otiđite korak dalje i promislite o potpuno novoj namjeni. Primjerice, vrata ormara možete pretvoriti u novo uzglavlje za krevet, a stolica može biti jedinstveni noćni ormarić.

Isto tako, retro tkanina može vrlo lako postati jastučnica koja će promijeniti izgled vašeg kreveta, vintage tepih možete objesiti na zid umjesto slike, a stolarski radni stol naslijeđen od djeda može postati toliko popularan kuhinjski otok.

Za sve gore navedene savjete potrebno je samo malo truda i kreativnosti, a ovim malim projektima ćete postati dio 'furniture flipping' zajednice, koja je jako popularna u 2021. godini. Radi se upravo o osobama koje vide potencijal u rabljenom, vintage, pa čak i oštećenom namještaju.

Ovakvi 'upcycling' projekti genijalni su zbog više razloga: prenamjena starog komada namještaja znači da se novi uopće ne mora niti proizvesti, štede vaš novac, rezultiraju jedinstvenim namještajem koji nitko drugi nema, jednostavni su, zabavni i pomoću njih ćete naučiti ili izvježbati svoje DIY vještine.

Rabljeni namještaj glavna je odlika vintage i vintage industrijskog stila kojima popularnost raste iz godine u godinu.

image
IKEA

- Vintage industrijski stil ističe starost, hrapavost, utilitarnost, a izvrstan je primjer moderne interpretacije stila koji je nekoć bio potisnut na pokretne trake i tvorničke podove industrijskih okruženja. Vintage stil se pak diči velikim brojem ukrasnih elemenata, starim okvirima, rasparenim setovima posuđa, vaza, a usko je povezan s cvijećem. Oba stila su silno popularna, a ako je vaš dom uređen moderno i minimalistički, rabljeni komad namještaja će u njemu još više doći do izražaja. Dajte šansu otpisanim komadima! – zaključuje dizajnerica interijera u robnoj kući IKEA Zagreb Ivana Mikić.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i IKEA Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 02:04