RIJEČ STRUČNJAKA

Pri ručnom pranju posuđa voda se u prosjeku pušta ‘samo‘ 11 minuta. Troši li perilica ipak više vode?

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Večera koju ste upravo organizirali prošla je bez problema - svi su vas pohvalili za hranu i izgled stola. Ali sada dolazi onaj manje zabavan dio: pranje te ogromne hrpe posuđa. Postoji prilično žestoka rasprava o tome koju metodu koristiti za obavljanje tog zadatka - ručno oprati posuđe ili ga staviti u perilicu. Koju metodu odabrati kako bi tanjuri bili blistavo čisti, a da se pritom uštedi voda i smanje računi? Odgovor na to pitanje pokušao je pronaći The Kitchn.

Prema stručnjacima s kojma su razgovarali, tri glavne razlike između ručnog pranja i perilice svode se na očuvanje vode, utrošeno vrijeme i energiju.

"Iako obje metode pranja posuđa imaju prednosti i nedostatke, većina potrošača vjerojatno nikada neće moći usporediti ili nadmašiti energetsku i vodenu učinkovitost perilice posuđa, ako se pravilno koristi", rekla je Anita Spiller, direktorica za okoliš, socijalna pitanja i upravljanje u tvrtki Tru Earthu.

Stručnjaci su se složili da, ukoliko u sudoperu imate tek jedan ili dva komada posuđa, nema potrebe za uključivanjem perilice. Također, postoje određeni predmeti koji se ne mogu prati u perilici posuđa, za njih je ručno pranje jedina opcija. Primjerice, posebne površine poput neljepljivih i obloženih limova za pečenje, finog porculana, kristalnog staklenog posuđa, drvenog posuđa, komada od lijevanog željeza i aluminija.

Ipak, treba znati da je količina potrošene vode tijekom ručnog pranja veća od količine potrošene tijekom ciklusa pranja u perilici.

"Puna perilica posuđa koristi oko sedam litara vode za pranje oko 72 predmeta", rekao je Alvin Pullins, stručnjak za uređenje doma u tvrtki Nerd in the House, dodajući kako ručno pranje iste količine posuđa zahtijeva prosječno 50 litara. Mary Colvin, viša znanstvenica u Procter & Gambleu, dodala je kako većina Amerikanaca iz slavine pušta vodu prosječnih 11 minuta dok ručno pere posuđe, što čini potrošnju do 24 galona vode.

S druge strane, perilice s certifikatom Energy Star pomažu u ispunjavanju zahtjeva za uštedu vode i energije. One bi trebale biti 12 posto energetski učinkovitije i 30 posto učinkovitije u potrošnji vode od starijih modela. Rad takve perilice u Americi stoji oko 55 dolara godišnje i može uštedjeti gotovo 4000 galona vode tijekom svog vijeka trajanja.

Također, perilice su učinkovitije u uklanjanju bakterija i klica zbog viših temperatura vode te posebnih ciklusa i značajki. No, koštaju više od deterdženta za suđe te zahtijevaju određene radnje oko instalacija za ugradnju.

Koji bi, dakle, bilo zaključak? Stručnjaci kažu da malu količinu posuđa uvijek perete ručno. Iako je korištenje perilice posuđa općenito bolje za okoliš, to ovisi o veličini punjenja posuđa, starosti i modelu vaše perilice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 09:28