MINI VODIČ

Preuređujete kupaonicu? Dizajnerica Anamarija ima nekoliko kratkih savjeta za vas

 /SHUTTERSTOCK
Dizajnerica interijera Anamarija Udovičić Pavlinović i suprug Dario prošle su godine preuredili malu kupaonicu od 6 kvadrata

Početak

Prvi i najvažniji korak prije upuštanja u bilo kakve radove i započinjanja samog procesa renovacije/ adaptacije potrebno je izraditi dobar plan. On, kaže Anamarija, obuhvaća osmišljavanje rasporeda, organiziranje troškovnika i budžeta, pa u konačnici i kvalitetnu organizaciju identičnog prostora na ljepši, kreativniji i funkcionalniji način.

image
/SHUTTERSTOCK

Drugi korak

Ako je postojeći raspored u kupaonici nefunkcionalano prostor nije najbolje iskorišten i ako su cijevi stare i oronule, dizajnerica savjetuje potpunu renovaciju kupaonice, naravno, ako to vrijeme i budžet dopuštaju. - To je dosta veliki zahtjev koji u većini slučajeva podrazumijeva potpuni razmještaj cijevi, instalacija, mijenjanje sanitarija, keramike, kao i novi razvod struje. Iako teži i zahtjevniji, ovaj način nam dopušta da svoju novu/staru kupaonicu iskoristimo na pravi način, izvučemo iz nje maksimum te je u potpunosti prilagodimo sebi. Naravno, ovo vrijedi samo u slučaju kada se to zaista isplati, odnosno kada postojeći raspored nije najbolje iskorišten niti funkcionalan te kada su cijevi i instalacije stare, dotrajale i oronule - kaže Anamarija.

Treći korak

Poneke kupaonice zaista već same po sebi imaju odlične rasporede pa ih nije potrebno u potpunosti mijenjati, već ih možda samo dotjerati, obojiti pločice, promijeniti sanitarije, dodati detalje. Naravno, sve ovisi o tome u kakvom je stanju kupaonica, koliko je stara i koliko je prošlo od njene posljednje adaptacije. - Ako je riječ o mini makeoveru, u vrlo maloj kupaonici odlično je rješenje staviti perilicu ispod umivaonika te tako uštedjeti prostor. Iako ta opcija zvuči primamljivo, prilikom izvedbe treba biti vrlo oprezan zbog visine umivaonika - kaže.

image
/SHUTTERSTOCK

Četvrti kotak

S druge strane, kompletna renovacija kupaonice je zahtjevan i težak proces, zahtijeva dosta vremena, ali i novca jer se sve u potpunosti radi od nule. - No, ponekad je zapravo teže doći do te čiste nule, odnosno početnog stanja, nego ponovno sve raditi. Štemanje, premještanje cijevi, rušenje zidova i ostalo zaista spadaju pod teške i zahtjevne radove zbog kojih se mnogi u taj posao ne upuštaju. Ipak, taj je dio posla proporcionalan s ukupnim poslom koji se obavlja te onim što na kraju svega toga dobijemo, a to je čar potpuno adaptiranog prostora, odnosno kupaonice - zaključuje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 21:10