OMILJENA BOJA

Pivo je najbolji pomagač ako želite da vaša tamna i crna odjeća zadrži svoju boju

 /SHUTTERSTOCK

Crna odjeća neophodna je u našem ormaru. Poznato je da ova nijansa laska svim tipovima tijela i poboljšava svaki izgled. Nažalost, često pranje i izlaganje suncu s vremenom će posvijetliti ovu boju. Ipak postoji nekoliko rješenja za vraćanje stare slave vašoj crnoj odjeći. Naravno, uvijek možete staviti industrijsku boju u perilicu, ali umjesto toga nudimo prirodne i ekološke metode koje su se dokazale. Iznad svega, važno je poduzeti neke mjere opreza prilikom strojnog pranja, ali i imati odgovarajuće tehnike sušenja.

Kava ili crni čaj

Možda vam zvuči čudno, ali kava i crni čaj zapravo su dva vrlo popularna napitka koja možete nanijeti na crnu odjeću kako biste oživjeli tamnu boju tkanine. Neki ljudi ih čak koriste za prirodno kose!

Samo dodajte 2 šalice crnog čaja ili kave tijekom ciklusa ispiranja. Kava ne samo da pojačava crnu boju, već je i popravlja. Za ovu primjenu potrebno je namočiti odjeću u jaku kavu ili uliti šalicu kave u bubanj perilice. Isti princip za crni čaj: ovo snažno sredstvo pomaže u održavanju tamnih boja. Brzo ćete primijetiti da je crna na vašoj odjeći mnogo intenzivnija!

Lovorovo lišće

Evo jednog starog bakinog lijeka koji je dokazao svoju vrijednost: sastoji se od kombinacije sode bikarbone i lovora. Oba daju prekrasan sjaj tamnim bojama i obnavljaju izblijedjelu odjeću. U lonac vruće vode stavite 10 listova lovora i 4 žlice sode bikarbone te zakuhajte. Pustite da se otopina ohladi i izlijte sadržaj u posudu. Namočite crnu odjeću u tome na nekoliko sati ili preko noći, a zatim je operite kao i obično.

image
/SHUTTERSTOCK

Bijeli vinski ocat

Za oživljavanje crne boje, ništa bolje od bijelog octa! Kao bonus, koristan je i za neutraliziranje neugodnih mirisa i omekšavanje odjeće. Prednost je što se ocat može koristiti u perilici rublja: samo dodajte šalicu proizvoda u zadnji ciklus ispiranja kako biste dobili intenzivno crnu boju. Napunite posudu hladnom vodom i ulijte oko 4 žlice bijelog octa prije početka prvog pranja. Ova mjera opreza je važna za sprječavanje blijeđenja i bolje fiksiranje boje u tkaninama.

Namočite svoju crnu odjeću u otopinu i ostavite je nekoliko sati. Na kraju, isperite odjeću hladnom vodom. Ocat također sprječava nakupljanje deterdženta, još jedan razlog zašto tkanine blijede.

Sol

Neizostavna u vašoj smočnici, sol je idealna za pojačavanje crne jer ima sposobnost fiksiranja pigmenata boje. Ulijte 2 žlice soli u zdjelu s oko 2 litre hladne vode i u tome potopite crnu odjeću oko sat vremena. Za pranje u perilici jednostavno dodajte pola šalice soli izravno u bubanj! Za još učinkovitije djelovanje sol možete kombinirati i s bijelim octom.

Pivo

Iako se pivo obično povezuje s posvjetljivanjem kose, vjeruje se da je također korisno u potamnjivanju tkanina kada su izložene sunčevoj svjetlosti. Dakle, uzmite posudu i napunite ju litrom vode i litrom piva. Uronite crnu odjeću u tekućinu i ostavite da se namače oko 30 minuta. Iznenađujuće, pivo je zapravo vrlo uvjerljiv način da odjeća ostane crna, a kako biste smanjili miris, samo temeljito isperite običnom vodom.

Sjemenke paprike

Konačno, papar je posebno je učinkovit u očuvanju intenziteta boja. U posudu hladne vode uspite žlicu crnog papra u zrnu i u njoj potopite odjeću oko pola sata. Zatim nastavite s uobičajenim pranjem. Vašem crnom rublju će se vratiti sav intenzitet. Također možete staviti žlicu crnog papra direktno u bubanj perilice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 05:19