Sedam pitanja

Ovog proljeća želite preurediti stan? Evo kako napokon pronaći pravog majstora

Soboslikar boja zidove (ilustracija)
 iStock
Prijašnja iskustva i dobre reference najbolja su potvrda nečijeg rada, zato prije ugovaranja posla dobro istražite potencijalnog izvođača radova

Prema podacima Hrvatske obrtničke komore u Hrvatskoj je prije dvije godine nedostajalo oko 20 tisuća majstora. Danas, taj broj je možda i veći, stoga i ne čudi da se u našem govoru ustalila uzrečica “dobar majstor zlata vrijedi”. Taj manjak stručne radne snage posebno dolazi do izražaja u proljeće kada mnogi odluče iskoristiti lijepo vrijeme za radove unutar i izvan kućanstva. Veliko proljetno čišćenje, bojanje zidova, lakiranje parketa, promjena laminata, ugradnja novih pločica u kupaoni ili kuhinji, popravak električnih instalacija – samo su neki od radova koje primjećujemo da je potrebno obaviti. I dok sitnije poslove poput bojanja zidova ili drvene stolarije za terasu, uz malo volje, možemo odraditi i sami, za neke je radove bolje potražiti stručnu pomoć. Čak je i popularni magazin Men’s Health u jednom od svojih izdanja posvetio članak toj tematici, a pri vrhu popisa radova koje ne smijete odraditi sami našle su se električne instalacije.

- Čini se jednostavno. Samo isključi dovod struje na razvodnoj kutiji i promijeni dio, ali napraviš li i najmanju grešku možeš spaliti cijelu kuću ili ubiti samog sebe – kazao je za magazin majstor i menadžer nekretnina, Darren Stacey Holbrook.

image
iStock

Uz električne instalacije, na listi su se našle i one vodovodne pri čemu je najveća pažnja posvećena početnoj ugradnji i izolaciji instalacija. Tu su još i radovi poput postavljanja pločica, parketa i laminata, servis bojlera, provjera centralnog grijanja, pregled dimnjaka, izrada nacrta, rušenje zidova te postavljanje krovova za koje je, ističu, potrebno stručno znanje i iskustvo, a u nekim slučajevima poput rušenja zidova u stanu unutar stambene zgrade i potvrda statičara.

Sada kada znate koje radove nikada ne biste trebali raditi sami, vrijeme je da pronađete majstora koji će vam pomoći. Da je pronalazak pravog majstora uistinu težak posao sigurno ste barem jednom osjetili i na vlastitoj koži. Sjetite se samo svih onih loše odrađenih radova, visokih računa ili neispunjenih obećanja. Zato vam donosimo popis koraka za pronalazak pravog majstora:

1. Obavite telefonski intervju

Nakon što ste pronašli potencijalne kandidate sa svakim od njih obavite kratki telefonski intervju. Raspitajte se o njihovoj obuci, prijašnjim radovima, cijeni usluge, načinu rada te starim klijentima koje bi mogli kontaktirati kako bi ste se uvjerili u njihovu kvalitetu. U svega nekoliko minuta, koliko će vam trebati za takav razgovor dobit ćete uvid u osobu s kojom planirate sklopiti poslovnu suradnju.

2. Pitajte za preporuke ili ih potražite na internetu

Prijašnja iskustva i dobre reference najbolja su potvrda nečijeg rada. Kontaktiranjem ranijih klijenata ili upisom u internet tražilicu možete dobiti uvid u kredibilitet majstora kojeg planirate zaposliti. Kako bi korisnicima pružili siguran odabir majstora, grupa arhitekata pokrenula je servis eMajstor.hr koji na jednom mjestu okuplja gotovo 10.000 izvođača iz više od 200 različitih kategorija građevinskih radova i usluga. Svi obrtnici koji se nalaze na ovoj platformi pažljivo su odabrani, provjereni te imaju svoje otvorene profile čime eMajstor svojim korisnicima omogućuje brz i jednostavan pronalazak kvalitetnog izvođača. Uz pomoć ovog besplatnog alata na jednom mjestu možete pronaći majstora iz gotovo svakog dijela Hrvatske. Osim toga, eMajstor.hr svojim korisnicima nudi i mogućnost pregleda ranijih referenci, pritužbi i pohvala ljudi koji su imali priliku koristiti uslugu odabranog izvođača radova. Također, ovdje na jednom mjestu možete usporediti ponude različitih ponuditelja.

3. Provjerite načine plaćanja i ugovorite ih prije početka rada

Prije ugovaranja posla svakako provjerite načine plaćanja. Zahvaljujući digitalizaciji i napretku tehnologije kućni radovi danas se više ne moraju plaćati isključivo u gotovini. Prijenosni POS aparati postali su sve dostupniji zbog čega je važno da sa svojim majstorom provjerite nudi li mogućnost jednokratnog plaćanja karticama ili na rate. Također, morate biti upoznati i sa svojim pravima kao potrošač. Sukladno Zakonu o zaštiti potrošača majstor vam je dužan za obavljenu uslugu izdati račun na kojem je vidljivo koje je sve radove odrađivao te koliko je naplatio određeni materijal, a koliko svoj rad.

image
PROFIMEDIA

4. Provjerite ima li licencu

Jedna od stavki na koje svakako morate obratiti pažnju je licenca. Prije ugovaranja bilo kakvih radova provjerite ima li vaš budući majstor odgovarajuću licencu za traženi posao. Zatražite ga da vam dostavi potvrdu o položenom zanatskom ispitu ili da vam predoči prijavu poslovanja u kojoj su navedene djelatnosti koje obavlja.

5. Na početku dogovorite plan rada

Iako vam većina majstora prije početka radova ne može dati precizni plan rada poželjno je da u startu dogovorite onaj okvirni. Prije početka radova dogovorite sve detalje poput potrebnih materijala, zahtjevnosti radova, slijeda izrade, rokova i slično.

Putem servisa eMajstor.hr prije ugovaranja posla izvršitelju radova možete poslati upit sa svim nedoumicama koje imate. On će potom na vaš upit poslati ponudu sa svim detaljima i planom rada kako kasnije ne bi došlo do nesporazuma.

6. Provjerite daje li garanciju ili osiguranje na svoj rad

Prilikom kupovine proizvoda prvo što provjeravamo je garancija, a isto pravilo vrijedi i za usluge. Prije nego što se odlučite angažirati neku tvrtku ili obrtnika za određene popravke u vašem domu, pitajte ga nudi li neki oblik jamstva na svoj rad. Odgovori li vam da u svojoj ponudi ima takvu opciju, istu zatražite i u pisanom obliku. Na taj ćete se način osigurati od nastanka neželjenih pogrešaka te ćete imati pravo na popravak, naknadu štete ili žalbu.

7. Ostanite uključeni

Jednom kada ste odabrali majstora i dogovorili sve detalje ostanite u toku sa svim radovima koji se obavljaju na vašem domu. Svakodnevnim obilaskom objekta i razgovorom s radnicima provjeravajte način rada i brzinu obavljanja posla. Pratite svaki njihov korak kako bi se uvjerili da će radovi biti kvalitetno odrađeni i u zadanim rokovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 20:45