ŠTETA JE...

Ovo voće nemojte nikada držati u hladnjaku, uništavate mu okus i ljekovita svojstva

 GILAXIA/GETTY IMAGES

Čuvanje limuna u hladnjaku na prvi se pogled može činiti kao dobra ideja. No, tamo su samo u iznimnim slučajevima dobro očuvani. Objašnjavamo zašto je to tako i kako bolje čuvati limun.

Dok je povrće poput zelene salate i brokule dobro čuva u hladnjaku, limun se ne smije čuvati u hladnjaku. Pripadaju skupini citrusa i dozrijevaju na temperaturama od oko 30 stupnjeva. Čak i ako se limuni brže kvare na višim temperaturama, ipak ih ne biste trebali čuvati u hladnjaku. I za to postoje dobri razlozi.

Zašto cijeli limun ne bi trebao ići u hladnjak

Čuvanje cijelih limuna u hladnjaku sigurno može zadržati žute citruse svježima tri do četiri tjedna. No, tada se s njima nećete baš dobro zabaviti: zbog niskih temperatura limuni gube aromu u hladnjaku. Ako ih koristite za pečenje, kuhanje ili vodu s đumbirom i limunom, doživljaj okusa bit će znatno smanjen. Cijelim limunima nije mjesto u hladnjaku.

Mogu li se razrezani limuni čuvati u hladnjaku?

Isto ne vrijedi za načete limune. Možete ih čuvati u hladnjaku jedan do dva dana. Imajte na umu sljedeće:

Limun stavite prerezanom stranom prema dolje na manji tanjur da se ne osuši.

Idealno je da voće stavite u gornji odjeljak hladnjaka, gdje je niža temperatura.

Naravno, to će utjecati i na aromu, ali to je manje zlo jer bi se izvan hladnjaka načeti limun prebrzo pokvario.

Najbolji savjeti za skladištenje

Čuvate li limun u hladnjaku, to je na štetu okusa.

Srećom, postoje i drugi načini čuvanja limuna:

Čuvajte limun na tamnom mjestu u hladnoj prostoriji. Idealno je podrum ili spremište bez prozora. Pazite da limuni nisu preblizu jedan drugome. Time se sprječava stvaranje plijesni. Ako ispod agruma stavite novine, one će upiti vlagu i također spriječiti stvaranje plijesni.

Osim cijelih limuna, možete spremiti i samo limunov sok. To se radi ili pohranjivanjem u posudu u hladnjaku ili zamrzavanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:36