BOLJE IZBJEĆI

Ovo su predmeti koje nikada ne smijete držati na vrhu hladnjaka, mogu biti jako opasni

 /SHUTTERSTOCK

Držite kutije od hrane, kuhinjske aparate ili neke sitnice na vrhu hladnjaka? Stručnjaci za sigurnost doma kažu da je to opasno, evo i zbog čega.

Vrh hladnjaka mnogima djeluje primamljivo za skladištenje stvari - veliki je i ravan, izvan vidokruga nam je, pa odlučimo da na njega poredamo sve što nam trenutno smeta na radnoj površini i u ostatku kuhinje. Ipak to i nije toliko dobra ideja.

Zašto ne treba držati stvari na vrhu hladnjaka, objasnio je vatrogasac James Flinn iz Denvera, za The Sun.

"Hladnjak otpušta toplinu dok hladi i zamrzava vašu hranu, i ta toplina mora negdje izaći. Kondenzatori hladnjaka nalaze se na vrhu, sa strane ili iza, ovisno o modelu. Ako blokirate protok zraka, hladnjak će se ‘namučiti‘ da ohladi hranu. U najboljem slučaju, skratit ćete mu rok trajanja, a u najgorem riskirate opasnost od požara", objasnio je vatrogasac.

1. Manji kućni aparati

Smetaju nam na radnoj površini ako ih ne koristimo baš u tom trenutku, pa je zgodno da manje kućanske aparate stavimo na vrh hladnjaka kako bi nam uvijek bili pri ruci, a ne bi zauzimali prostor koji koristimo.

"Predmeti koji su teški ili nestabilni nikada ne treba da stajati na vrhu hladnjaka", upozorio je Flinn. Svaki put kada otvorite frižider, on se malo pomjeri i riskirate da neki od uređaja padne i ozlijedi vas.

image
/SHUTTERSTOCK

2. Posuđe

Velike posude zauzimaju mnogo prostora, a ako nemate kuhinjske elemente u koje mogu stati možda ćete ih poredati na vrh hladnjaka. Isto vrijedi i za veće posude, lonce ili tave, kutije za odlaganje hrane...

Kao i s kućnim aparatima, riskirate da padnu na vas ili člana obitelji, razbiju se ili ozlijede nekoga.

3. Knjige s receprima

Volite kuhanje, imate gomilu knjiga, ali tko još ima policu za knjige u kuhinji? Ljudi često zato drže knjige na vrhu hladnjaka. Papire i druge zapaljive stvari nikada ne treba držati na uređajima koji rade i griju. Ako padnu iza hladnjaka, mogu blokirati ventilaciju.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Kruh

Naravno, svježi kruh nećete staviti na uglavnom prašnjavi vrh hladnjaka, ali što je s kruhom u vrećici? Zbog topline koju hladnjak otpušta, riskirate da se na njemu stvor plijesan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:28