BORBA PROTIV BAKTERIJA

Ovo su najprljaviji predmeti u domu, ako ih dirate obavezno operite ruke!

 /SHUTTERSTOCK

Ne morate biti mizofob - osoba koja neprestano pere ruke u strahu od eventualne zaraze - da biste održavali dnevnu higijenu. Samo obratite pažnju na neke od često zanemarenih mjesta u domu na kojima se nalazi hrpa bakterija. Ako ih dirate, obavezno operite ruke, a ne bi bilo loše da ih s vremena na vrijeme i - očistite!

Rukohvati, ručke ili kvake

image
/SHUTTERSTOCK

Priznajte, kad ste se zadnji put tijekom višesatnog čišćenja doma sjetili prebrisati i rukohvate, ručke i kvake? To su mjesta na kojima se skupljaju bakterije, stoga ih slobodno s vremena na vrijeme dezinficirajte. A ako ste vani i dirate rukohvate u tramvajima ili na pokretnim stepenicama, ne zaboravite oprati ruke prvom prilikom!

Prekidači za svjetlo (i zvono na vratima)

Nisu ručke i kvake jedine problematične točke. A što je s prekidačima za svjetlo ili zvonom na ulaznim vratima? I ta su mjesta prepuna bakterija, a često ih dodirujemo i prenosimo bakterije dalje.

Daske za rezanje i kuhinjske spužve

image
/SHUTTERSTOCK

Nadamo se da svaki put prije kuhanja perete ruke. No, preporučili bismo da ih perete i nakon. Jer, dok rukujete namirnicama prenosite klice dalje, pa čak i dok ih perete posuđe u sudoperu. Naime, na spužvici za pranje suđa, ali i dasci za rezanje živi nekoliko stotina bakterija.

Ključevi

Kad ste zadnji put dezinficirali ključeve? Diramo ih nekoliko puta na dan, padaju nam na pod, odlažemo ih na stol, komodu, automobil ili klupu, neki ih skrivaju ispod otirača ili vaze sa cvijećem...

Dozatori ili pumpice za sapun

image
/SHUTTERSTOCK

Sa sapunom peremo ruke, no jesmo li ikada pomislili da trebamo oprati i sapun? Istraživači sa Sveučilišta u Arizoni otkrili su da su dozatori sapuna koji se mogu ponovno puniti posebno puni bakterija. Kako je to moguće? Dok vi pritišćete pumpicu sve bakterije koje želite isprati sa svojih ruku ostavljate na toj istoj pumpici!

Olovke

Znate li da prosječna uredska olovka ima 10 puta više klica od prosječne uredske WC daske? Ni ona koju imate doma nije daleko od toga. Još ako ju netko od ukućana (ili poslovnih suradnika) žvače i grize, znate što vam je činiti...

Novac

image
/SHUTTERSTOCK

Okej, netko je možda navikao plaćati debitnim i kreditnim karticama, no velik broj ljudi i dalje često koristi gotovinu. Jedno testiranje u New Yorku pokazalo da je novčanice od jednog dolara iz banke sadrže stotine mikroorganizama, uključujući oralne i vaginalne bakterije te DNk kućnih ljubimaca i viruse! Ne treba dodatno naglašavati da novac cijelo vrijeme cirkulira, stoga - perite ruke odmah nakon diranja novčanica i kovanica.

Bilo kakve životinje

Koliko god voljeli svoje ili tuđe kućne ljubimce i mazili se s njima, važno je nakon kontakta prati ruke. Činjenica je da mogu nositi razne bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 10:43