MIŠLJENJA SE RAZLIKUJU

Ovaj dizajnerski trend nikad nije bio popularniji, ali pazite se! Ukrast će kvadrate vašem prostoru

 KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES
Iako ovaj trend u određenim krugovima doživljava svoj vrhunac, dizajneri već dugo raspravljaju izlazi li iz mode ili ne

Mnogi od nas slijede trendove u dizajnu kako bi svojim domovima dodali karakter i osobnost, ali često se čini kako ti trendovi, zbog nepredvidivog ponašanja potrošača i nametnuti konzumerizam, traju sve kraće i kraće. Primjerice, House Digest tvrdi kako popularna boucle tkanina, koju je sveprisutna na određenim komadima u brojnim domovima i salonima namještaja - prepoznat ćete ju ako spomenemo one oble fotelje i naslonjače, najčešće u bijeloj boji, prepoznatljive teksture sa sitnim petljama - više nije u trendu.

No, postoji još jedan trend o kojem biste trebali razmisliti, ali ne nužno jer izlazi iz mode, nego zato što loše utječe na cjelokupni dojam životnog prostora. Riječ je o galerijama na zidovima koje, kao tvrdi spomenuti portal, vizualno smanjuju prostor.

Već godinama ljubitelji dizajna raspravljaju o tome jesu li galerije na zidovima moderni ili izlaze iz mode. U određenim krugovima taj trend zapravo doživljava svoj vrhunac; postavljanje omiljenih fotografija, grafika, postera, umjetnina i brojnih drugih sitnica na zidove, često u različitim okvirima, kreativan je i zabavan način da unesete malo osobnosti i poželjnog kolorita u svoj dom. Ali ako ne želite vizualno smanjiti prostor, možda biste ga trebali izbjeći.

image

Umjesto više manjih fotografija, slika i grafika predlaže se postavljanje jedne veće zidne dekoracije

FOLLOWTHEFLOW/GETTY IMAGES

"Za razliku od takve galerije na zidu, jednim velikim komadom izbjeći će se vizualni nered i dobiti iluzija prostranijeg prostora", rekla je Ursala Camona iz američkog trgovačkog lanca HomeGoods za Real Simple.

Nažalost, zidovi do vrha ispunjeni okvirima, slikama, uzorcima i bojama mogu vizualno zatrpati prostoriju, a ako je pritom riječ o površinom malom prostoru, on postaje još ograničeniji.

Čisti zidovi i jedna žarišna točka pomažu stvoriti osjećaj prostranosti, prozračnosti i otvorenosti, a sve to može doprinijeti da se soba čini većom nego što zapravo jest. S tom tvrdnjom slažu se i mnogi drugi dizajneri. Primjerice, slavni dizajner i TV zvijezda Nate Berkus smatra galerije na zidovima šarmantnima, ali kaže da ovaj trend neće primjenjivati u svojem domu. Umjesto toga, radije se odlučuje za jednu od mnogih izvrsnih alternativa koje mogu "otvoriti" prostoriju, a koja uključuje korištenje minimalističkih umjetničkih djela velikih dimenzija.

Ako se pitate kako promijeniti stvari, ali volite izlagati fotografije i umjetnost na svojim zidovima, ima zadovoljavajućih rješenja. No, prvo i najvažnije jest razmisliti na koji način uključiti apstraktnu umjetnosti u svoj dom, kao što je odabir jednog ili dva velika upečatljiva komada umjesto nekoliko manjih predmeta u galeriji. Druge vrste zidnih slika koje čine prostorije prostranijima uključuju geometrijske printove, crno-bijele fotografije, minimalističke tipografske printove ili jednostavne crteže. To omogućuje kreativniji osobni izraz i oslobađa nešto praznog prostora na zidu kako bi se u isto vrijeme izbjegao vizualni nered. Ključno je zapamtiti da je "manje više" i da stvari budu jednostavne.

image

Nate Berkus predlaže da se omiljene personalizirane sitnice izlažu na pomoćnim stolićima

LINDA RAYMOND/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Iluzija većeg prostora može se stvoriti i korištenjem jedinstvenog velikog ogledala koja reflektiraju i odbijaju svjetlost te su izvrsna za vizualno povećanje prostora.

Ako ipak negdje želite izložiti svoje fotografije, Nate Berkus predlaže da to bude, primjerice, na pomoćnim stolićima, i to u jedinstvenim okvirima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2024 13:38