oprez!

Omekšivač uništava ovaj materijal: Nije vam jasno zbog čega odjeća propada, a zapravo radite ogromnu pogrešku kada je perete

 /SHUTTERSTOCK

Neki materijali ne podnose pranje s omekšivačem jer im to smanjuje sposobnost upijanja vode ili znoja, što je njihova primarna funkcija. Evo, što ne biste trebali prati s omekšivačem.

1. Ručnici

Ništa nije ugodnije od brisanja mekim, mirisnim ručnikom. No, konstantna upotreba omekšivača stvara na ručnicima sloj koji onemogućuje dobro upijanje vode, što je i glavni razlog njihove upotrebe, piše 24sedam. Umjesto omekšivača možete koristiti alkoholni ocat koji ima isti učinak.

2. Sportska odjeća

Ta je odjeća obično izrađena od materijala namijenjenih upijanju znoja tijekom fizičke aktivnosti i hlađenju tijela. Omekšivač smanjuje tu sposobnost upijanja jer ostaje na tkanini.

3. Mikrovlakna

Ove tkanine su izuzetno otporne i vrlo upijajuće jer su niti čvrsto isprepletene. Međutim, korištenje omekšivača tijekom pranja može s vremenom smanjiti njihovu učinkovitost.

4. Vatrootporne tkanine

Neke radne uniforme izrađene su od materijala otpornih na vatru kako bi se radnici zaštitili od mogućih požara. Pranje ovih tkanina omekšivačem može smanjiti njihovu otpornost, stoga se preporučuje izbjegavanje omekšivača prilikom pranja takve odjeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:15