od sitnica do rupa

Ogrebotine na drvenim podovima? Evo nekoliko trikova kako ih možete ukloniti

 Unsplash
Prvo procijenite koju završnu obradu imate, dobro očistite cijelo područje i možete krenuti s popravljanjem

Volimo drvene podove, u svim verzijama i oblicima, ali koliko god pazili na njih ponekad se dogodi da ih oštetimo, ako vam je poznato o čemu govorimo i na svojim podovima uočavate sitne ogrebotine znajte da to nije kraj svijeta. U mnogim slučajevima te nesavršenosti možete ukloniti - ili ih barem učiniti manje vidljivima. Evo nekih od najboljih savjeta za popravak ogrebotina na drvenom podu.

Prvo znajte s kojom završnom obradom imate posla

Važno je započeti znajući kakva je završna obrada na vašem podu. Je li vaša završna obrada na bazi ulja ili vode? Imate li voštani premaz? Je li drvo lakirano ili obojeno? Postoji li premaz od aluminijevog oksida? Znajte od čega je površina napravljena da biste znali kako započeti popravak ogrebotina na drvenom podu.

image
Unsplash

Temeljito očistite mjesto gdje se nalazi ogrebotina

Započnite s čišćenjem cijelog područja oko ogrebotine. Morat ćete ukloniti sve tragove prašine i prljavštine s poda prije nego što započnete bilo koji drugi korak. Dobro obratite pažnju na unutrašnjost same pukotine, koja bi trebala biti potpuno bez prljavštine, ako je moguće. Ako imate sloj voska, upotrijebite otopinu za uklanjanje voska kako biste očistili vosak prije početka popravka

Za male ogrebotine isprobajte rješenje „uradi sam“

Ako imate malu, jednu ogrebotinu koja je primjetna tek kad se približite (poput ogrebotine koju je izazvao uzbuđeni kućni ljubimac), a vaš pod ima relativno novu završnu obradu, prvo isprobajte samostalno riješiti problem. Pomiješajte jednake dijelove jabučnog octa i maslinovog ulja u maloj šalici i nanesite smjesu u ogrebotinu. Ostavite ostatak dana i istrljajte. Ova metoda često uklanja manje ogrebotine.

image
Unsplash

Zatamnite ogrebotine olovkom za korekciju drva

Olovke za korekciju drva posebno su dizajnirane za ispunjavanje ogrebotina na drvetu koje se pojavljuju kao svjetliji tragovi na podu. Obavezno odaberite pravu boju za pod i isprobajte ovaj često uspješni tretman za manje ogrebotine.

Upotrijebite obnavljač završne obrade za lagane ogrebotine

Obnavljači završne obrade dizajnirani su za uređivanje izblijedjelih završnih obloga ili laganih ogrebotina raspoređenih na širokom području. Ove glazure mogu biti učinkovite u liječenju manjih ogrebotina, pogotovo ako samo drvo nije oštećeno

Malo veće ogrebotine tretirajte novim premazom

Ako se suočite s malo većim ogrebotinama koje pokazuju ipak samo neznatna oštećenja, problem ćete riješiti nanošenjem novog sloja završne obrade bez potrebe da u potpunosti doradite pod. Pazite da završna obrada što više odgovara originalu.

image
Unsplash

Imate puno ogrebotina i velike su

Ako na vašem podu ima puno uočljivih ogrebotina, najbolja opcija je brusiti pod i doraditi ga. Kompletnim brušenjem uklanjaju se ogrebotine, ali oprez: ovo djeluje samo na podovima od pravog drva, a ne na bambusu. Ako imate konstruirani drveni pod, vodite računa da stvarna drvena površina ima debljinu veću od 1 mm - brušenje obično uklanja barem toliko drva s površine, pa je za cjelovito brušenje potreban deblji sloj.

Za velike rupe koristite punilo za drvo

Ako ogrebotine na vašem drvenom podu zaista više nalikuju rupama, vaš prvi korak trebao bi biti drveni ispun za popunjavanje praznina prije nanošenja završne obrade.

image
Unsplash

Zamjena teško oštećenih podnih dasaka

Ako je oštećenje vašeg poda ozbiljno, možda ćete trebati u potpunosti zamijeniti oštećene podne daske. Ako ne možete pronaći odgovarajuće podne daske, možete barem zakrpati zahvaćeno područje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 13:07