Kao nov u trenu

Očistite decking pod u 15 minuta uz pomoć ovog proizvoda, i to bez visokotlačnog perača

 FERMATE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO, ROBIN GENTRY /GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Decking podovi izloženi su lošem vremenu tijekom cijele godine, što znači da je redovito održavanje, uključujući čišćenje, ključno

Prašina, krhotine i mrlje mogu učiniti da pod izgleda prljavo, pa čak i oštetiti ili promijeniti boju drveta ako se ne očisti svakih 3 do 6 mjeseci kako bi se uklonila prljavština, blato i zemlja koji se talože na drvu. Iako je upotreba visokotlačnog perača možda najlakši način čišćenja ovih vanjskih podova, oni su dosta skupi pa smo za vas istražili alternativne trikove, koji jednako dobro obavljaju posao čišćenja.

Decking drveni podovi izvrstan su dodatak svakom vrtu, ali da biste u njima mogli uživati tijekom cijele godine, morate ih redovito održavati. Srećom, pomoću našeg vodiča možete napraviti veliku razliku u izgledu vaše podne obloge.

image
ROBIN GENTRY /GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako pravilno očistiti pod, žljebove i skliski pod od algi i mahovine doznajte u tekstu koji slijedi.

Ako nemate visokotlačni perač, ova metoda traje dulje, ali svejedno daje izvrsne rezultate.

Za početak, prvo uklonite sve što se nalazi na podovima, poput namještaja ili posuda s biljkama. Zatim pometite pod kako biste se riješili nečistoće, mahovine i lišća prije nego što pomiješate izbjeljivač s tekućinom za pranje posuđa i toplom vodom. Tek tada je vaš pod spreman za prekrivanje podne obloge ovom smjesom 15 minuta, a zatim uz pomoć četke s tvrdim čekinjama uklonite sve mrlje i temeljito ispirite podne obloge.

Izbjeljivač je jeftin i trebao bi vam poslužiti više puta, ovisno o veličini podova.

Pritom je važno da ništa od mješavine izbjeljivača ne ostane na podu, jer ne samo da može oštetiti pod, već je štetan za okoliš, ljubimce i djecu.

Također, nikako ne koristite ovu otopinu izbjeljivača ako imate plastični pod. Umjesto toga, odlučite se za bijeli ocat, tekućinu za pranje posuđa ili amonijak. Ako imate djecu ili kućne ljubimce, radije ne koristite jake kemikalije u svom vrtu.

image
FERMATE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Kako očistiti pod na prirodan način?

Zapravo je vrlo jednostavno. Pomiješajte jednu šalicu octa s 5 l vode. Zatim dodajte sodu bikarbonu po podovima i čvrstom četkom utrljati vodu i ocat u daske prije ispiranja.

Što se tiče skliskih podova, oni mogu biti pravi problem i zadnje što vam treba je slomljena ruka na gadnom padu. No, možete spriječiti da postane sklizak tako što ćete ga redovito održavati čistim.

image
WIRESTOCK/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Nemojte dopustiti da se nakupljaju alge ili mokro lišće jer je to primarni uzrok skliskog poda. Ako želite očistiti skliski pod, trebate samo tvrdu metlu s kojom ćete redovito pomesti pod. Ovo je posebno važno nakon oluje ili kišnog vremena. Također možete koristiti proizvode protiv klizanja kako biste spriječili da vaša podna obloga postane skliska.

Nakon što je pod propisno čist i uredan, postoji nekoliko mogućnosti da ga zaštite od vremenskih nepogoda. Možete odabrati bojenje ili tretiranje podne obloge nekom od dostupnih zaštita.

Vrtne ograde se mogu čistiti na isti način, s preporučenim jednim dijelom bijelog octa i četiri dijela vode. Otopinu možete dodati u sprej kako bi se lakše nanijela na okomitu površinu ograde, prije laganog ribanja smjese. Ako vaša ograda izgleda pomalo umorno nakon zimskih mjeseci, bojanje je također opcija, koju bi trebalo obaviti tijekom proljetnih ili ljetnih mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 19:42