Obnovit će se 10.000 kuća. Kako do državnog novca?

FZOEU objavio javni poziv za sufinanciranje obnove obiteljskih kuća

Nakon natječaja za sufinanciranje energetske obnove višestambenih, a potom i komercijalnih nekretnina, na kojima se bilježi trostruko veći broj prijava nego lani, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je javni poziv za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. U planu je obnova 10.000 obiteljskih kuća, za što je osigurano 200 milijuna kuna, a u Fondu vjeruju kako će javni poziv, koji traje do iskorištenja sredstava, biti aktivan do kraja godine.

Podsjetimo, prošle godine, kada je bilo osigurano oko 160 milijuna kuna, 180 jedinica lokalne i regionalne samouprave uključilo se u program s oko 6000 kuća. Međutim, do sada je obnovljeno svega 700 kuća. Bitno je spomenuti da se, primjerice, Grad Zagreb uopće nije uključio u program Fonda, što znači da nijedna obiteljska kuća na području metropole prošle godine nije energetski obnovljena uz pomoć državnih sredstava! No, ove godine program je izmijenjen, odnosno pojednostavljen, a samim time i lakše provediv.

Jednostavniji program

Naime, građani se od ove godine za sufinanciranje prijavljuju direktno u Fond, a ne putem jedinica lokalne i regionalne samouprave, što znači da se mogu prijaviti građani iz svih dijelova Hrvatske, zatim ukinuta je izrada glavnog projekta, koji je koštao 5000 – 6000 kuna i bio je uvjet za radove obnove, a samim je programom obuhvaćen veći broj kuća jer je izmijenjena definicija obiteljske kuće.

Nije potrebna izrada glavnog projekta, ali je potrebna potvrda o energetskom pregledu kuće

Znači, na javni poziv mogu se prijaviti obiteljske kuće građevinske bruto površine do 600 kvadrata ili s maksimalno tri jedinice, s tim da 50 posto površine mora biti namijenjeno stanovanju, a isključivo za sufinanciranje toplinske zaštite ovojnice mogu se prijaviti i kuće koje nemaju izvedenu fasadu, a koje su sagrađene prije 21. lipnja 2011. godine. Umjesto glavnog projekta, uz prijavu je potrebno dostaviti potvrdu o provedenom prvom energetskom pregledu, čime se u program uključuju energetski certifikatori. Međutim, to se ne odnosi na projekte ugradnje sustava s fotonaponskim pretvaračima, jer je za njih i dalje potrebno dostaviti glavni projekt s troškovnikom.

Novi krov, fasada…

Što se točno sufinancira? Mjere energetske učinkovitosti obuhvaćaju zamjenu vanjske ovojnice (vanjski zid, krov, strop, pod i ukopani dijelovi grijanog prostora te pod prema tlu), vanjske stolarije te ugradnju novog sustava s plinskim kondenzacijskim kotlom za povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja. Sufinancira se i ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije – sunčanih toplinskih pretvarača (kolektora) za grijanje potrošne vode, kotlova na biomasu, dizalica topline i fotonaponskih pretvarača.

Jedna se kuća može prijaviti za sufinanciranje jedne ili sve tri mjere energetske učinkovitosti, uz koje se može kombinirati jedna mjera obnovljivih izvora energije. Postotak državnih poticaja kreće se od 40 do 80 posto, ovisno o lokaciji kuće: područja posebne državne skrbi i prva skupina otoka od Fonda mogu dobiti 80 posto sredstava, odnosno maksimalno 168.000 kuna, brdsko-planinska područja te druga skupina otoka 60 posto, odnosno do 126.000 kuna, a ostali 40 posto opravdanih troškova projekta, tj. maksimalno 84.000 kuna po obiteljskoj kući.

Prije prijave u Fond građani moraju kontaktirati jednog od 400-tinjak certifikatora (popis dostupan na www.fzoeu.hr), koji će na trošak Fonda izraditi inicijalni pregled kuće, prilikom kojeg će procijeniti prihvatljivost kuće za sufinanciranje i utvrditi zadovoljava li podnositelj sve uvjete te podnositeljima pružiti svu potrebnu pomoć vezanu uz popunjavanje prijave.

Rok od 45 dana

Bitno je spomenuti da podnositelj, ako odustane od projekta nakon provedenog pregleda i podnošenja prijave, certifikatoru plaća 50 posto propisane naknade. Također, podnositelji moraju zatražiti i ponudu izvođača radova, nakon čega svu potrebnu dokumentaciju dostavljaju u Fond. A što nakon predaje sve potrebne dokumentacije? Prijave se obrađuju prema redoslijedu zaprimanja te se u roku od 45 dana donosi odluka o odabiru korisnika sredstava i ugovor o sufinanciranju, koji se prosljeđuje korisniku.

U roku 15 dana korisnik mora dostaviti potpisani ugovor, nakon čega ima 12 mjeseci da završi projekt. Nakon završene obnove odabrani certifikator izrađuje završni energetski pregled i izdaje energetski certifikat te pomaže podnositelju u popunjavanju zahtjeva za isplatu državnih sredstava. U roku od tri dana od dana dostave potpunog zahtjeva za isplatu Fond isplaćuje bespovratna sredstva na račune certifikatora i izvođača radova, odnosno na račun korisnika ako su podmireni svi troškovi.

– Koristi energetske obnove su trostruke – za građane to znači veću ugodnost stanovanja, uštedu energije, a time i manje troškove režija. Dobro je za okoliš jer smanjujemo emisije stakleničkih plinova. A važno je i za poslove u građevinskom sektoru. Iz razgovora s građanima na terenu vidim da postoji veliki interes za obnovu. Vjerujem da će dosadašnji interes biti konkretno iskazan i kroz prijave za subvencije – zaključuje ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Pitanja na koja morate znati odgovor!

1. Mogu li se prijaviti na javni poziv ako je obiteljska kuća u postupku legalizacije?

Ne. Riječ o javnim sredstvima i država ne može dopustiti sufinanciranje obnove jer status kuće nije riješen, a može se dogoditi da se dio kuće ili kuća mora rušiti za godinu dana.

2. Kolika je maksimalna površina kuće za sudjelovanje u javnom pozivu?

Izmijenjena je definicija obiteljske kuće u Programu, što je osiguralo sudjelovanje kućama građevinske bruto površine 600 kvadrata ili s maksimalno tri stambene jedinice.

3. Moraju li vlasnici sve tri stambene jedinice biti u rodu?

Ne. Dovoljna je potvrda svih suvlasnika obiteljske kuće za prijavu na javni poziv.

4. Što ako ja nisam vlasnik obiteljske kuće, već moji roditelji, mogu li se prijaviti na javni poziv?

Ne. Korisnik sredstava mora biti vlasnik ili suvlasnik kuće.

5. Moram li platiti izvođaču radova unaprijed?

Ne. Stvar je dogovora između vlasnika i izvođača radova. Fond plaća izvođača radova u roku od 30 dana od dana dostave potpunog zahtjeva za isplatu.

Koji su dokumenti potrebni za prijavu?

Potrebna dokumentacija za prijavu je: prijavni obrazac (dostupan na fzoeu.hr), uvjerenje o prebivalištu ili preslika osobne iskaznice, jedan od dokaza o zakonitosti obiteljske kuće (akt za građenje, akt za uporabu, akt za ozakonjenje, dokument kojim se nezakonito sagrađena zgrada izjednačava sa zakonito sagrađenom), zemljišnoknjižni izvadak čestice na kojoj se kuća nalazi, detaljna ponuda dobavljača opreme i izvođača radova (ili za fotonapon glavni projekt s troškovnikom) i izvješće o prvom energetskom pregledu kuće.

Foto: Shutterstock

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 17:04