Važna odluka

Novinarka Jutarnjeg opisuje zašto je kupila stan u doba krize: ‘Ne želim godišnje bacati 40.000 kuna!‘

 SHUTTERSTOCK
Cijena podstanarskog stana od 43 kvadrata koju trenutačno plaćam je 430 eura bez režija, što je oko 3200 kuna mjesečno, dok bi mjesečnu ratu kredita za svoj stan plaćala manje od 3000 kuna

Četrdeset tisuća kuna.

Toliko godišnje izdvajamo za najam stana.

Cijena stana od 43 kvadrata koju trenutačno plaćamo je 430 eura bez režija, što je oko 3200 kuna mjesečno. Budući da se stan nalazi gotovo u srcu Zagreba, troškovi najma i nisu toliko visoki, pogotovo ako u obzir uzmemo trenutačnu situaciju na tržištu nekretnina. No, nas je silno kopkala činjenica što godišnje izdvajamo oko 40.000 kuna za nekretninu koja nije naša, dok bi mjesečnu ratu kredita za naš stan plaćali manje od 3000 kuna, što je i na godišnjoj razini manje od prethodno spomenutih četrdeset tisuća.

Ova računica je bila glavni adut da dečko i ja ipak uložimo u nešto svoje, čak i u doba velike krize.

No, još jedan nas je motiv ponukao na kupnju stana, a to je sloboda. Želimo u bilo kojem trenutku napraviti izmjene u interijeru, bez da prije toga tražimo dopuštenje. U budućnosti planiramo nabaviti kućnog ljubimca kojeg u ovom stanu ne smijemo imati. Tu je još i ideja da živimo u modernom stanu koji je opremljen po našoj volji, a ne vlasnikovoj, što je također jedan od argumenta da uložimo u nešto svoje.

Kad smo sve zbrojili, nije nam dugo trebalo da se odlučimo na sljedeći korak – potragu za stanom. U kalendaru smo zaokružili zadnji dan listopada kao datum do kojeg ćemo pronaći, a možda i kapariti stan. - To je tri mjeseca od početka potrage, sigurno ćemo nešto pronaći – ponadali smo se.

Realnost je, pak, bila puno drugačija. Potraga se odužila na četiri i pol mjeseca, cijene stanova su svaki mjesec rasle barem za sto eura po kvadratu, potrefilo se i da puno Hrvata u istom trenutku traga za nekretninom, a uz sve to mnogi su stan spremni platiti u gotovini, dok je nama potreban kredit.

Na našu veliku radost, pronašli smo investitora koji zadovoljava skoro sve naše uvjete, ali smo pritom žrtvovali nekoliko kriterija koje smo imali na početku potrage.

Ovaj pothvat nas je naučio puno vrijednih lekcija koje će nam u budućnosti sigurno dobro doći, i upravo zato ih želim podijeliti s drugima.

Kako bi olakšali svima koji razmišljaju o kupnji svoje prve nekretnine, u nastavku donosimo nekoliko pripremnih savjeta da pothvat prođe što bezbolnije:

Kupujte prema mogućnostima

image
SHUTTERSTOCK

Neovisno jeste li mlađa osoba koja prvi put kupuje stan ili iza sebe već imate nekoliko nekretnina, uvijek birajte ono što je u skladu s vašim mogućnostima. To znači da u nekim slučajevima moramo smanjiti kriterije koje smo si zacrtali na početku i zadovoljiti se onime što možda nismo niti imali u planu. Već sam spomenula da smo dečko i ja zbog visokih cijena nekretnina žrtvovali nekolicinu svojih kriterija, a među njima i lokaciju, što mi je, priznajem, najteže palo. Cijene stanova u centru i obližnjim kvartovima premašuju naš budžet pa smo se ipak odlučili za kvart na rubu grada. Prilagodili smo se našim mogućnostima, uzeli u obzir sve prednosti života u novom naselju i naposljetku zamislili zajedničku budućnost ondje.

Definirajte kriterije

image
SHUTTERSTOCK

Budžet s kojim raspolažete zapravo definira vaše kriterije, a on pak ovisi o plaći, ušteđenim ili naslijeđenim sredstvima i banci koja će vam ponuditi uvjete koji vam najviše odgovaraju. No, zbilja nije jednostavno odlučiti što sve želite od svoje prve nekretnine, pogotovo ako ste mlada osoba koja još uvijek nema jasnu viziju budućnosti. Možete potražiti savjete roditelja, ljudi koji dijele isto iskustvo ili se javiti stručnjaku za kupnju i prodaju nekretnina. Mi smo informacije crpili gdje god smo mogli, a koristilo je i zapisivanje svih važnih pitanja koja su nam pomogla u definiranju osnovnih kriterija:

Koliko kvadrata si možemo priuštiti?

Koliko soba stan treba sadržavati?

Na koje strane svijeta želimo da je stan orijentiran?

Starogradnja ili novogradnja?

S liftom ili bez njega?

S garažom ili bez nje?

Koliko je udaljen od posla? Kakva je prometna povezanost?

Nalazi li se nekretnina u blizini bitnih sadržaja poput vrtića, škole, doma zdravlja i trgovina?

Koja je namjena stana? Je li kratkoročno ili dugoročno stambeno rješenje?

Na koji način ga financirati?

Odredite način financiranja

Zadržite se na pitanju financiranja jer je najdelikatnije. Najbolje je ako kod sebe imate barem nešto gotovine jer više vaših sredstava znači i manja pozajmica od banke. Niži kredit može predstavljati i manji broj godina njegove otplate, zato počnite štedjeti čim prije! Razmislite i o tome želite li fiksnu ili promjenjivu kamatnu stopu, raspitajte se o jamcu, a po potrebi pričekajte subvencionirani stambeni kredit koji mladim obiteljima nudi mogućnost rješavanja stambenog pitanja uz povoljnije uvjete i subvenciju.

Više informacija o financiranju potražite i na Evomedoma portalu - online vodiču za uređenje, kupnju nekretnine i stambene kredite koji je kreirala OTP banka d.d. Ondje doznajte sve što je potrebno napraviti prije dolaska u banku, prilikom predavanja zahtjeva za kredit te nakon odobrenja i njegove isplate.

Ne zaboravite na uređenje

Ako poput nas odaberete novogradnju, onda vjerojatno kupujete stan koji je neopremljen, što je dvosjekli mač za svakog kupca. S jedne strane imate apsolutnu slobodu opremiti i urediti stan po svojoj volji - sami birate materijale, namještaj, kuhinju, rasvjetu, dekorativne detalje i njihove pozicije u stanu. Mnogi upravo iz ovih razloga biraju novogradnju, tako da „iz temelja“ kreiraju svoju oazu mira.

image
SHUTTERSTOCK

S druge pak strane, namještanje interijera predstavlja pozamašan trošak na koji također trebate računati. Pogotovo ako, poput nas, troškovi uređenja nisu uključeni u kredit od banke.

Zbog toga smo se uhvatili u koštac s novim pitanjem – hoćemo li stan opremiti popuno novim nenamjenskim kreditom od banke ili ćemo ga opremati u hodu pomoću ušteđevine. Procijenili smo da nam druga opcija više odgovara jer je stan u izgradnji i bit će gotov u lipnju sljedeće godine, što znači da imamo još otprilike pola godine da prikupimo dovoljno sredstava za osnovne potrepštine. No, čak i ako stan planirate kupiti u starijoj zgradi razmišljajte o troškovima uređenja jer starogradnje nerijetko zahtijevaju adaptaciju, promjenu instalacija i novi namještaj, što također može koštati.

Stoga, ako razmišljate o kupnji svoje prve nekretnine predlažemo da prikupite što više informacija, budete znatiželjni i istražite portal Evomedoma.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i OTP banke d.d.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:00