DOBRI SAVJETI

Nikako ne možete postići briljantno čiste prozore? Evo u čemu griješite

 /SHUTTERSTOCK
Sunčani dani, osim pozitivne energije, donose i neizbježne aktivnosti u domu. Izdvajamo savjete za lakše održavanje staklenih otvora

Čim se zaredaju sunčani dani, počinjemo primjećivati prozore. Pranje prozora mnogima i nije omiljena aktivnost, a pogotovo kad ni nakon velikog truda ne možemo odstraniti tragove brisanja. Zaista je frustrirajuće kad prozori ili ogledala izgledaju gore nakon čišćenja nego prije njega, a još ako perete prozor na sunčanoj strani, misija je dvostruko teža. Kristalno čisto staklo, s druge strane, oduševljava. Stakla čista tako da se čini da i ne postoje ultimativni su cilj svakoga tko se primi ovog mrskog kućanskog zadatka. Koje su tri potencijalne greške koje radimo i pritom sabotiramo sami sebe, saznajte u nastavku.

image
/SHUTTERSTOCK

PROVJEREN RECEPT

Isprobajte s alkoholnim octom i novinama. Ali pazite da ne ostavite crne mrlje na okvirima

1. Previše sredstva za čišćenje

Korištenje previše proizvoda često dovodi do pruga i tragova brisanja, pogotovo ako sredstvo za čišćenje koje koristite ne isparava dovoljno brzo. Više proizvoda znači da više morate brisati, a to je gubljenje energije. Umjesto da prskate cijelo staklo ili cijelo zrcalo prekrivate sredstvom za čišćenje prozora, isprobajte jednu ili dvije vrlo lagane "maglice". Ili pokušajte raspršiti malo proizvoda izravno na krpu za čišćenje. Ako upotrijebite najmanji minimum proizvoda potrebnog za rezanje nečistoće, izbrisat ćete mrlje i filmove ne ostavljajući ništa iza sebe. Mnoge domaćice peru stakla samo s alkoholnim octom ili čistim alkoholom, pa i rakijom. Vrijedi probati!

image
/SHUTTERSTOCK

Preporučuje se krpa za brisanje od mikrovlakana. Ona ne ostavlja vlakna, a gusto tkanje njene tkanine pomaže u uklanjanju prljavštine

2. Kriva (ili loše oprana) krpa

Ako upotrebljavate običnu krpu od frotira ili pamuka, ostavit ćete za sobom vlakna koja zasigurno ne čine vaše staklo besprijekornim. Uspješno čišćenje stakla ovisi o materijalu koji ne ostavlja dlačice za brisanje. Preporučeni favorit je krpa od mikrovlakana. Ona neće ostaviti vlakna, a gusto tkanje tkanine pomaže u uklanjanju prljavštine sa stakla. Ako krpu koristite više puta, vodite računa da je ne ispirete s omekšivačem jer su neki blago masni kako bi bolje njegovali tkanine. Također, dobar su izbor i kuhinjski papirnati ručnici i dobre stare novine. Ipak, kod čišćenja novinama pazite da ne ostavite crne mrlje na okvirima prozora.

image
/SHUTTERSTOCK

3. Nedovoljno jako poliranje

Čišćenje prozora definitivno ne zahtijeva istu vrstu snage kao, primjerice, ribanje prljave pećnice, ali da biste to dobro izveli, morate primijeniti malo veći pritisak nego što ste se navikli. Osim što je potrebno jače trljati staklo dok ga čistite, potrebno je i jako uprijeti prilikom poliranja. To znači provlačenje tkanine preko područja koja ste već očistili malim, kružnim pokretima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 20:55