VODIČ

Najučinkovitiji i najmanje učinkoviti sustavi grijanja doma: Donesite promišljenu odluku

 UNSPLASH
Ako kupujete novi sustav grijanja, morate imati na umu nekoliko stvari prije nego što potpišete račun instalateru

Spremni za novi sustav grijanja? Potražite energetski učinkovit model kako biste smanjili račune za komunalne usluge i smanjili utjecaj na okoliš. Ali koji su sustavi najbolji - ili najgori - za energetsku učinkovitost?

image
UNSPLASH

Općenito, dizalica topline je energetski najučinkovitiji i najisplativiji sustav grijanja za blagu do umjerenu klimu, ali ako živite u području koje doživljava ekstremnije zimske vremenske uvjete, najbolja opcija je visoko učinkovita plinska peć ili bojler. Ovisno o cijenama goriva u mjestu gdje živite, mogu biti prikladne i peći ili kotlovi na propan ili ulje. S druge strane, sustavi grijanja s najnižom učinkovitošću obično su električne te peći na drva i palete. Iako u početku mogu biti jeftinije za instalaciju, njihovo korištenje ili košta puno ili daje nezadovoljavajuće rezultate.

Ako kupujete novi sustav grijanja, morate imati na umu nekoliko stvari prije nego što potpišete račun instalateru.

Što znači učinkovitost?

Učinkoviti sustavi kućnog grijanja generiraju najviše topline uz najmanju količinu otpada goriva. Važno je uzeti u obzir ne samo otpad koji nastaje samim sustavom grijanja, već i otpad koji nastaje procesom prikupljanja energije u cjelini. Na primjer, električne peći ne troše nikakvo ulazno "gorivo" (struja), ali su vrlo neučinkovite ako se električna energija proizvodi izgaranjem fosilnih goriva, poput ugljena. Električna peć na obnovljivu energiju učinkovitija je od istog modela peći na neobnovljivu energiju.

Učinkovitost sustava grijanja također se može ocijeniti u smislu operativnih troškova. Najučinkovitije korištenje vašeg novca ovisi o cijenama goriva u vašem području. Prirodni plin je obično jeftiniji od električne energije, na primjer. Postavite proračun za početne troškove (uključujući instalaciju sustava) i operativne troškove, a zatim pronađite sustav s najučinkovitijom potrošnjom goriva unutar tih parametara.

image
UNSPLASH

Električne toplinske pumpe: Visoko učinkovit sustav grijanja

Ovisno o tome gdje živite, električna dizalica topline može ponuditi odgovarajući kompromis u smislu učinkovitosti goriva i isplativosti. Toplinske pumpe rade tako što izvlače toplinu iz zraka, a funkcioniraju i kao peć i kao klima uređaj. Ljeti se toplina uzima iz vašeg doma i taloži se vani. Zimi se toplina uzima iz vanjskog zraka i distribuira po cijelom domu. Toplinske pumpe također su prostorno učinkovito rješenje jer mogu raditi sa ili bez kanala.

U umjerenim klimatskim uvjetima, dizalice topline mogu izvući mnogo topline u kratkom vremenu. Budući da u takvim situacijama ne trebaju dugo raditi, ne troše puno struje niti koštaju puno za rad. Prema Energy.gov, toplinske pumpe mogu smanjiti račune za grijanje do 50 posto u usporedbi s električnim pećima. Međutim, u ekstremnim zimskim temperaturama, dizalice topline mogu raditi prekomjerno i stoga mogu biti skuplje za rad. U tim situacijama često se nadopunjuju plinskim pećima.

image
GEA

Geotermalne toplinske pumpe: Skupi početni troškovi, ali učinkovitost

Osim električnih dizalica topline, postoje geotermalne toplinske pumpe, koje rade tako što izvlače toplinu iz zemlje (ili podzemne vode) umjesto iz zraka. Ovo su neki od najskupljih sustava grijanja za ugradnju. Međutim, njihov rad košta vrlo malo jer se značajna količina topline može premjestiti s relativno malom količinom električne energije.

Plinske peći visoke učinkovitosti

Moderne plinske peći mogu postići tako visoku učinkovitost zahvaljujući značajkama dizajna kao što su zatvorene komore za izgaranje, sekundarni izmjenjivači topline, puhala s promjenjivom brzinom i toplinski učinak, sustavi izravnog paljenja iskrom i poboljšani sustavi filtracije.

image
UNSPLASH

Visoko učinkoviti kotlovi: Korištenje tople vode umjesto toplog zraka

Kotao je drugi sustav grijanja na plin, propan ili ulje. Umjesto da isporučuje topli zrak kroz kanalizaciju poput peći, bojler šalje toplu vodu (poznatu kao hidrotehničko grijanje) kroz cijevi ispod poda ili kroz konvekcijske ili radijatorske jedinice. Toplina se prenosi iz vode na cijevi i na kraju na zrak, ali prvo se gorivo sagorijeva kako bi se zagrijala voda.

Električni sustavi grijanja: Značajni početni troškovi

Električne peći su neke od najisplativijih opcija na tržištu, a ipak se većina domova grije na struju. Električni sustavi grijanja uključuju centralne peći na zrak, podno grijanje i grijanje zračnim kabelom. Operativni troškovi električnih sustava grijanja mogu se poboljšati ako se električna energija proizvodi iz solarnih panela postavljenih na kući, ali postoje značajne prepreke za prevladavanje troškova u ovom scenariju.

image
UNSPLASH

Peći na drva i palete: Staromodne i neučinkovite

Jedinice na drva rijetko se koriste kao grijači za cijelu kuću. Međutim, mogu se pokazati prikladnima u manjim kućama s otvorenim tlocrtom. Peći na palete su učinkovitije od peći na drva. Imajte na umu da kamini imaju tendenciju iscrpljivanja puno topline kroz dimnjak i ne smatraju se učinkovitim u grijanju cijelog doma.

Učinkovitost peći na drva ili palete također možete poboljšati spaljivanjem drva koje je pravilno osušeno i od vrsta drveća za koje se zna da su posebno guste, kao što su brijest, hikori, hrast i šećerni javor.

Ostali čimbenici koji utječu na učinkovitost grijanja

Visoko učinkoviti sustavi grijanja samo su jedan dio slagalice. Na primjer, uobičajene ocjene učinkovitosti govore koliko se goriva pretvara u iskoristivu toplinu, ali ta brojka još uvijek ne znači nužno količinu topline koju doseže svaka soba u vašem domu. Još uvijek možete izgubiti 20 posto topline peći kroz kanale koji propuštaju. Toplina će se također gubiti kroz kanale koji su slabo izolirani. Kako biste spriječili da se sustav prečesto uključuje i koristi više goriva, zabrtvite i izolirajte kanale i, ako je primjenjivo, izolirajte potkrovlje, podrum ili prostor gdje se nalazi peć.

Razmislite o ulaganju u dodatno grijanje, poput grijača prostora, za određene prostorije u kojima je teško održavati toplinu. Kanalske zaklopke, sustavi zoniranja i pametni termostati također vam mogu pomoći da ostvarite veću kontrolu nad tim koji se dijelovi kuće zagrijavaju i kada. Držite termostata na stalnoj temperaturi kako sustav grijanja ne bi bio prisiljen raditi prekovremeno kako bi nadoknadio ekstremnu temperaturnu razliku. Ne zaboravite na moć grijanja sunca. Otvorite zavjese tijekom sunčanih dana kako biste pomogli vašem domu da se pasivno zagrije.

Konačno, vodite računa o svom sustavu grijanja bez obzira koju vrstu odabrali. Prljavština, prašina i krhotine koje dospijevaju na bilo koje mehaničke dijelove s vremenom će uzrokovati trošenje, čak i do te mjere da prouzrokuju kvar motora. Redovito mijenjajte filtre kako biste spriječili ovu prljavštinu i poboljšali protok zraka kroz sustav. Kao rezultat toga, uživat ćete u toplijem domu, nižim računima za energiju, boljoj kvaliteti zraka u zatvorenom prostoru i dobro funkcionirajućem sustavu grijanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. travanj 2024 10:12