Dosta je ‘guglanja‘

Na koliko stupnjeva peći meso ili biskvit, a kolika treba biti temperatura u smočnici? Imamo sve odgovore na jednom mjestu

Kako zapravo postaviti temperature u kuhinji?

 ROAM IN COLOR/UNSPLASH

Sigurno vam se dogodilo da ste se silno zaželjeli nekog jela, znali se otprilike što vam je sve potrebno i odokativno ste odabrali mjere sastojaka. Kombinacija izgleda dobro, sve vas više izgladnjuje i veseli, no našli ste se pred pećnicom i nije vam ni na kraj pameti na koliko ste stupnjeva to jelo prije pekli. Stariji će možda nazvati koga ili otvoriti kuharicu kako bi provjerili, mlađi će pak pretraživati svoju povijest pregleda na YouTubeu ili Instagramu. I entuzijazam vam krene eksponencijalno padati. Ako ste nekoga direktno pitali, vjerojatno su vam rekli da nije bilo osobito pametno krenuti bez recepta ili da ste ih trebali ranije nazvati. Na Instagramu shvatite da ste zaboravili spremiti tu objavu.

Na sreću, u kuhinji postoje standardi za sve. Od toga na kojim se temperaturama peku biskviti ili prži pommes frites do toga na kojim se temperaturama smrzava hrana. Pećnice, štednjaci, hladnjaci i zamrzivači te smočnica – istražili smo svaku temperaturu koju trebate znati, iz sigurnosnih ali i gurmanskih razloga. Izostavili smo samo perilice posuđa jer se nadamo da već imate pametne programe.

Pećnica

Pečenje mesa i povrća

Kako biste postigli dobro pečeno i hrskavo povrće, važno je peći ga na vrlo visokoj temperaturi, između 200 i 230 stupnjeva Celzijevih. To je ujedno i raspon temperature koji se preporučuje za pečenke, bez obzira na vrstu mesa. No, nemojte zaboraviti na središnju temperaturu mesa, onu unutar pečenke, koja bi generalno morala doseći 70 Celzijevih stupnjeva kako bi hrana bila sigurna za konzumaciju.

image

Savršeno pripremljeni steak

MARKO MIšćEVIć/CROPIX

Pečenje kolača

Kolače primarno pečemo na 180 Celzijevih stupnjeva. Duljina pečenja ovisit će o tipu kolača i namirnicama koje smo koristili. Međutim, za trajanje uvijek možete primijeniti ono zlatno pravilo sa zabadanjem čačkalice. Ako se borite s biskvitima koji previše narastu na sredini i svaki vam kolač ispadne poput klobuka, slobodno snizite temperaturu pečenja na 175 ili 170 Celzijevih stupnjeva.

Podgrijavanje

Kako biste osigurali čim manji gubitak nutrijenata u hrani, najvažnije je čim brže je ohladiti i staviti u hladnjak ili zamrzivač. Kada je u pitanju podgrijavanje jela nakon dan ili dva u hladnjaku, pridržavajte se sljedećih pravila za pećnice. Rižu je važno raskomadati i staviti u posudu s poklopcem ili prekrivenu aluminijskom folijom. Zagrijavajte je 15 do 20 minuta na 150 Celzijevih stupnjeva. Za pizzu obavezno zagrijte podlogu zajedno s pećnicom na 190 Celzijevih stupnjeva. Komad pizze stavite na zagrijanu podlogu, potom u pećnicu te je izvadite nakon 10 minuta. Umake, rižota, gulaše i druga slična jela stavite u posudu s poklopcem u pećnicu na 90 – 120 stupnjeva Celzijevih. Trajanje će ovisiti o vrsti i količini jela, zatoih provjeravajte barem svakih pet minuta.

image

Srdele s povrćem iz pećnice

MARKO MIšćEVIć/CROPIX

Ribu obavezno zamotajte u aluminijsku foliju, osim ako je panirana ili prekrivena umakom. Zadržite je u pećnici 15 minuta na 120 Celzijevih stupnjeva dok sredina ne postane kipuća. Istu tehniku primijenite na piletini i crvenom mesu. Obratite pozornost na debljinu komada koji podgrijavate i je li dovoljno zagrijan u sredini prije serviranja. Na isti način pristupite podgrijavanju steaka. Imajte na umu da bi mogao biti suši zbog podgrijavanja. Stoga, nije loše namastiti površinu na kojoj ga zagrijavate i obavezno ga zadržite dulje od 20 minuta u pećnici. Kako biste bili sigurni da je dobro podgrijan, možete izmjeriti unutrašnju temperaturu koja bi trebala biti između 100 i 110 stupnjeva Celzijevih.

Sušenje

Sušenje bilja i voća u pećnici obavlja se na temperaturi do 60 stupnjeva Celzijevih. Obavezno ostavite odškrinuta vrata pećnice bar 2 centimetra kako bi vlaga mogla izaći iz pećnice te odaberite program s ventilacijom zraka.

Iako svaki recept može imati vlastiti pogled na način, trajanje i proces pripreme jele, neki standardi u temperaturi ipak postoje. Dobro je držati ih se radi sigurnosti hrane koji pripremate. Kako sve ove stvari ne biste učili napamet ili lijepili podsjetnike po kuhinji, iskoristite postavke najnovijih pećnica Simplicity linije iz Gorenja koje vam s funkcijom AdaptBake omogućavaju pametno pohranjivanje svih postavki po tipu pripreme. Uz AdaptBake ne trebate se više dvoumiti i 'guglati', dovoljno je napraviti ukusnu pripremu, a pećnica preuzima ostatak.

image

Simplicity pećnica od Gorenja s AdaptBake funkcijom

NIK JARH AV STUDIO/

Štednjak

Prženje

Koliko god zagrijali ulje, jednom kada stavite krumpiriće, meso ili što god planirate pržiti, nećete moći ulje zadržati na istoj temperaturi. Stoga zagrijte ulje na 160 – 190 Celzijevih stupnjeva. Tada dodajte svoje namirnice i pričekajte da ulje vrati toplinu. Važno je da je zadržite na 120 – 160 stupnjeva. Ako ne uspijevate prijeći 120 Celzijevih stupnjeva, ili ste stavili previše namirnica pržiti ili vam je jačina zagrijavanja preslaba.

Grilanje

Za grilanje namirnica najvažnije je maksimalno zagrijati tavu. Bez obzira koju vrstu štednjaka imate, stavite ga na najveću jačinu i zagrijte tavu prije grilanja. Kako biste osigurali dobro pečeno meso, držite se standardnih 70 Celzijevih stupnjeva koje njihovo središte mora doseći kako bi bilo sigurno.

image

Središte mesa uvijek mora doseći 70 Celzijevih stupnjeva

BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Kod grilanja je problematičan nestabilan izvor topline. Plin može nestati ili oslabiti, pomakom lonca ili tave izgubimo indukciju, a električne plohe mogu biti pomalo nejasne. Zato je Gorenje razvilo posebne funkcionalnosti u svojoj Simplicity liniji kojima želi svima mogućnost jednostavnog, a efikasnog kuhanja bez problema. Funkcije poput AutoDetecta koji automatski prepoznaje poziciju lonca na štednjaku i AdaptLight na napama koje vam automatski osvjetljavaju radnu plohu tu su da vam olakšaju kretanje kuhinjom i ostavljaju prostora da se fokusirate na važnije korake.

image

Simplicity napa od Gorenja s AdaptLight funkcijom

NIK JARH AV STUDIO/

Hladnjak

Pohrana namirnica

Hladnjak bismo trebali držati na temperaturi između 1 i 4 Celzijeva stupnja. Te su temperature sigurne za meso i ribu, ali i za sve ostale svježe i prerađene proizvode. Ako imate stariji hladnjak ili ga često koristite tijekom dana, dobro je investirati u termometar. Jedna važna napomena – nikada nemojte pohraniti svježe namirnice iznad obrađivanih ili već spremnih jela.

Dry aging

Apsolutni hit posljednjih par godina je tako zvano dry aged meso. Radi se o načinu pohrane svježeg mesa kojim se na niskim temperaturama dehidrira i suši, a okus mesa daleko je intenzivniji od uobičajenog. Iako se ovakvi odresci primarno pronalaze u skupim restoranima, a oprema za samostalnu pripremu je izvan budžeta većine nas, dobro je što zapravo sve možete napraviti u vlastitom domu. Jedino važno je da vam hladnjak održava temperaturu ispod 4 Celzijeva stupnja.

image

Dry aged meso aktualni je hit gastronomskog svijeta

MARKO MIšćEVIć/CROPIX

Ovo je najjednostavniji postupak: odaberite komad mesa poput otkoštenog goveđeg rebra ili buta. Isperite ga, osušite i zamotajte u sterilnu gazu. Postavite ga na tanjur i stavite na višu ili srednju policu u hladnjaku. Nakon prvog dana ga odmotajte i ponovo zamotajte samo kako biste spriječili da se vlakna gaze prilijepe za meso. Meso je potrebno sušiti tri do sedam dana. Čim ga dulje sušite, time će ukusnije biti. Nakon što ga izvadite i pripremate za pečenje, obavezno skinite sve suhe dijelove s mesa.

Zlatno pravilo hladnjaka je da mora održavati stabilnu temperaturu. Bez obzira na godišnje doba, koliko ga puno puta tijekom dana otvorili i koliko ga dugo otvorenim držali, kako bismo osigurali maksimalnu higijenu i sigurnost hrane najbolji je hladnjak onaj koji nam to omogućava. Najnoviji hladnjaci iz Simplicity linije Gorenja nadograđeni su AdaptTech funkcijom koja upravo to i čini. Bez obzira na naše životne navike osiguravaju nam maksimalnu sigurnost hrane tako što senzorima pravovremeno detektiraju promjene u temperaturi i reagiraju kako bi je stabilizirali.

image

Najsigurnija temperatura na kojoj možete držati zamrzivač je ispod -18 Celzijevih stupnjeva

DEV BENJAMIN/UNSPLASH

Zamrzivač

Da bi hrana zaista sačuvala sve svoje hranjive tvari mora biti smrznuta na temperaturi nižoj od -18 Celzijevih stupnjeva. Tek na toj temperaturi možete očekivati da je apsolutno sve u zamrzivaču osigurano od raspadanja. Za temperature iznad -18 Celzijevih stupnjeva svakako se pridržavajte pravila da sve iskoristite unutar četiri mjeseca od datuma zamrzavanja. Nakon odmrzavanja, sve bi namirnice trebali iskoristiti unutar dva dana, najviše se to odnosi na meso i ribu.

Smočnica

Iako je nemaju svi, dobro organizirana smočnica ima osiguranu protočnost zraka i nižu temperaturu nego ostatak kućanstva. Preporučuje se temperatura niža od 18 Celzijevih stupnjeva, no za maksimalno zadržavanje kvalitete hrane smanjite je na čak 10 Celzijevih stupnjeva. Gotovo je jednako važno organizirati police.

Najbolje je police organizirati na sredini prostoje tako da najstarije namirnice možete lako dohvatiti s jedne strane, a najnovije pohraniti s druge. Izbjegavate ostavljanje namirnica na tlu, već ih prebacite na najnižu policu, koja treba biti postavljena najmanje deset centimetra iznad poda.

image

Simplicity ploča za kuhanje od Gorenja s AutoDetect funkcijom

NIK JARH AV STUDIO/

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 21:06