TVRDA VODA

Na čašama ostaju bijele mrlje, a ručnici su izblijedjeli? Ti znakovi upozoravaju na potencijalno velik problem u domu

 /SHUTTERSTOCK

Diže vam se kosa na glavi zbog bijelih mrlja na opranim staklenim čašama, suhe kože nakon tuširanja i izblijedjelih ručnika? Ovi neugledni "simptomi" dovoljni su da posumnjate u - tvrdu vodu. Prepoznavanje znakova tvrde vode od velike je važnosti za održavanje zdravlja i ispravno funkcioniranje doma. Iako vas neke posljedice tvrde vode, poput suhe kože i koloritnih ručnika koji blijede, neće financijski preopteretiti, pokvareni uređaji i problemi s vodovodom bi mogli.

Tvrda voda je ona koja sadrži povišene razine kalcija, magnezija i drugih "tvrdih" minerala u vodovodu. Iako takva voda nije pretjerano opsana za piće, Rhianna Jones, medicinska sestra u tvrtki CanXida, američkom proizvođaču dodataka prehrani, rekla je za portal southernliving.com da dugotrajna konzumacija tvrde vode može dovesti do disfunkcije bubrega, stoga preporučuje osobama koje inače imaju problema s bubrezima da prate kvalitetu vode, uključujući i njezinu tvrdoću.

Negativni se učinci tvrde vode mogu vidjeti svugdje u domu. Najštetniji učinak je potencijalna šteta koju može učiniti vašim vodovodnim sustavima i uređajima. Naime, tvrda voda izaziva stvaranje naslaga na svim površinama s kojima dolazi u dodir, od cijevi, slavina i perilica posuđa i rublja do instalacija za tuširanje i malim kuhinjskim aparatima poput, primjerice, pegle, kuhala za vodu... Nakupljeni kamenac smanjuje učinkovitost ovih uređaja, ne dopuštajući sapunima i deterdžentima da se ispravo razgrade, što dovodi do njihova stvrdnjavanja i zgrušavanja, a to pak rezultira nižim pritiskom vode. U konačnici može doći i do začepljenih cijevi, što stvara puno veće probleme.

Postoje i drugi znakovi da je voda u vašem domu tvrda: ona ostavlja nakupine kalcija, odnosno kamenca na glavi tuša, na staklenim površinama u kupaonici, a često se može vidjeti i na opranim čašama. To možete riješiti tako da te površine poprskate mješavinom bijelog octa i destilirane vode. Smjesu je potrebno ostaviti 15 minuta da djeluje je ju nježno izribati i prebrisati.

Nadalje, budući da deterdženti neće pravilno reagirati s tvrdom vodom tijekom ciklusa pranja u perilici, rublje može izgubiti boju. Još jedan znak na koji treba obratiti pozornost su povećani računi za energiju. Naime, tvrda voda povećava račune za energiju jer tjera uređaje da rade jače kako bi kompenzirali nakupljanje kamenca unutar uređaja i njihovih priključaka za vodu.

DIY metoda

Ako sumnjate da imate tvrdu vodu u svom domu, to možete sa sigurnošću znati uz pomoć pribora za kućno testiranje, a možete isprobati i "uradi sam" metodu uz pomoć plastične boce s čepom, tekućeg sapuna i vode. Trećinu čiste boce napunite vodom iz slavine, a zatim ulijte nekoliko kapi čistog tekućeg sapuna, zavrnete čep i protresite bocu. Ako ne vidite nikakve mjehuriće, ali umjesto toga vidite mutnu ili mliječnu smjesu, vaš dom ima tvrdu vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 11:19