Na 10 prodanih stanova proda se tek jedna kuća

Većina je gradova zabilježila niže cijene kuća, dok njihov porast, osim Zagreba, bilježi samo pokoji grad uz more

Stan ili kuća? Ovisi o životnim navikama, željama i financijskim mogućnostima. Međutim, koliko god bila točna uzrečica da je kuća rupa bez dna kada je u pitanju njezino održavanje, činjenica je da su kuće mnogo povoljnije od stanova kada je u pitanju njihova kupnja. Potvrđuje nam to i statistika portala za nekretnine i turizam Crozilla.com, prema čijim su podacima kuće 11 posto povoljnije od stanova.

– Tek su u rijetkim gradovima, mahom na moru, kuće bile skuplje nego stanovi. Najmanja razlika u cijenama tih dviju vrsta nekretnina, samo dva eura po kvadratu, zabilježena je u Zadru. Najveća je razlika zabilježena u Dubrovniku u kojem su cijene kuća bile čak 23 posto, odnosno 702 eura po kvadratu više od cijena stanova – kažu stručnjaci s portala Crozilla.

Pretražujući oglasnike na istom portalu, primjećuje se kako se mnogo kuća, koje čekaju nove kupce, nalazi u brojnim gradovima kontinentalnih područja, a one obično na tržištu ostaju nešto dulje nego stanovi, što je nerijetko vidljivo i prema razlici u njihovim cijenama. Primjerice, kuće su u Osijeku i Bjelovaru bile čak 37 posto jeftinije od stanova. Preračunato u novac, u Osijeku ta razlika iznosi 359 eura, a u Bjelovaru 296 eura po kvadratu. Vidljiva razlika tijekom siječnja bila je i u Opatiji u kojoj je prosječna tražena cijena kvadrata kuće bila gotovo 600 eura niža od cijene stana.

– Razlika između cijena kuća i stanova je u tome što se kuće ne prodaju po kvadratu za razliku od stanova. Ako govorimo o kući koja se prodaje da se sruši i na njezinu mjestu sagradi zgrada sa stanovima, onda cijena ovisi o vrijednosti budućeg projekta, a ako se prodaje kuća za stanovanje, cijena se formira prema lokaciji, funkcionalnosti i trenutnoj potražnji kupaca, računajući kod formiranja cijene da se na deset prodanih stanova proda jedna kuća, bez obzira na to što, ako ćemo računati po kvadratu, stanovi ispadaju skuplji – komentira Diana Perger, vlasnica agencije za nekretnine Euro-interijeri.

A kako se općenito kreću cijene stanova u Hrvatskoj? Podaci portala Crozilla pokazuju kako je većina gradova u siječnju zabilježila niže cijene kuća u odnosu na prethodni mjesec, dok njihov porast, osim Zagreba, bilježi tek pokoji grad uz more.

Najniža cijena kuća zabilježena je u Sisku gdje se za kvadrat u prosjeku tražilo samo 470 eura, dok su najviše cijene zabilježene u Dubrovniku u kojem se u prosjeku tražilo 3711 eura.

Najveći mjesečni pad zabilježen je u Vukovaru, a tamošnje su cijene kuća pale za 2,3 posto i spustile se na 507 eura po kvadratu. Jedan od jeftinijih gradova je i Bjelovar u kojem je cijena pala za 1,5 posto, a za kvadrat kuće tražilo se 513 eura.

Unatoč padu od 1,9 posto, cijene splitskih kuća i dalje su ostale među najvišima, a u prosjeku je riječ o 2174 eura po kvadratu. S druge strane, najveći porast cijena je zabilježen u Zagrebu gdje su kuće na mjesečnoj razini bile 2,7 posto skuplje, a za jedan se kvadrat, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo 1280 eura.

Foto: Arhiva EPH i Shutterstock

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:44