SVE PRIRODNO

Mrlje od kave i nisu neko iznenađenje, ali kako ih se lako možete riješiti pomalo jest

 Unsplash
Prije nego što počnete plakati zbog prolivene šalice, dobra vijest je da mrlje od kave nisu trajne

Kavu možete proliti po gotovo svemu. Srećom, postoje trikovi za uklanjanje mrlja od kave koje su odobrili stručnjaci. Većina ljudi svakodnevno pije kavu. I, nažalost, mnogima se često prolije. Kava može lako zaprljati odjeću (i zube) jer sadrži tanin — bogatu prirodnu boju koja se nalazi u mnogim biljkama — uključujući čaj, crno vino i čokoladu. Budući da ove stvari mogu lako zaprljati tkaninu, važno je znati kako učinkovito ukloniti mrlje.

Prije nego što počnete plakati zbog prolivene šalice, dobra vijest je da mrlje od kave nisu trajne — ako znate kako ih ukloniti i djelovati odmah. Bilo da je u vašem automobilu ili na vašoj odjeći, namještaju ili tepihu, stručnjaci se jednoglasno slažu da su vaše šanse za uspjeh mnogo veće ako mrlju tretirate brzo.

image
Unsplash

Kako ukloniti mrlje od kave s tepiha?

Što će vam trebati:

Deterdžent

Ocat

Topla voda

Komplet za uklanjanje mrlja

Četkica za zube ili četkica za mrlje

Ako vam se šalica kave prolila na svijetli ili bijeli tepih, nemojte se uzrujavati. Umjesto toga, djelujte odmah tretiranjem mjesta. Postoji nekoliko metoda koje možete upotrijebiti za tretiranje mrlje od kave na tepihu—uključujući ocat, deterdžent za suđe ili vodikov peroksid—ali svakako počnite brisanjem mrlje suhom krpom ili papirnatim ručnikom. Važno je ne trljati to mjesto jer biste mogli nenamjerno proširiti mrlju.

Kako ukloniti mrlje od kave s odjeće?

Što će vam trebati:

Suha krpa

Tekući deterdžent za pranje rublja

Bijeli ocat

Izbjeljivač na bazi klora

Mrlje od kave na odjeći dolaze u paketu kada ste predani kavopija. Međutim, ako se pravilno tretiraju, te se smeđe mrlje mogu ukloniti u 95 posto slučajeva —čak i kada je riječ o vašim omiljenim bijelim majicama i trapericama! Samo slijedite ove jednostavne korake za uklanjanje mrlja od kave s odjeće.

image
Unsplash

Kako tretirati mrlje od kave na kauču i presvlakama?

Što će vam trebati:

Suhu krpu ili papirnate ručnike

Tekući deterdžent za pranje rublja

Ocat

Uklanjanje mrlja od kave s presvlake ili kauča slično je tretiranju odjeće. Započnite brisanjem mjesta papirnatim ručnicima ili suhom krpom kako biste uklonili što je moguće više tekućine. Pazite da ne trljate mrlju jer možete oštetiti tkaninu. Zatim upotrijebite mokru i suhu metodu: Napravite otopinu od jedne žlice deterdženta za rublje, jedne žlice octa i šalice vode. Pomoću svoje krpe utrljajte otopinu u presvlaku. Zatim osušite područje upijanjem. Ponavljajte postupak dok se mrlja ne ukloni.

image
Unsplash

Druga uobičajena rješenja za uklanjanje mrlja od kave

Hladna voda

Možda se čini jednostavno, ali kažu da djeluje. Prođite hladnom vodom kroz prednji i stražnji dio mrlje dok je ne uspijete očistiti. Trebalo bi dobro djelovati ako je mrlja svježa.

Krema za brijanje

Kada pokušavate shvatiti kako ukloniti mrlje od kave, vjerojatno vam ne pada na pamet krema za brijanje. Krema za brijanje sadrži aktivne sastojke i sredstva za čišćenje koji su slični onima koji se nalaze u drugim sapunima za kućanstvo. Za čišćenje mrlja od kave kremom za brijanje samo utrljajte, isperite vodom i ponovite ako je potrebno.

Pasta za zube

Haynes kaže da pasta za zube ima učinak pilinga i može se koristiti za uklanjanje mrlja od kave. Starom četkicom za zube lagano utrljajte pastu za zube u tkaninu i zatim je isperite. Samo pazite da pasta za zube koju koristite bude bijela.

Puder za bebe

Nanesite dječji puder na mrlju i ostavite nekoliko minuta. Zatim ga iščetkajte vlažnom krpom.

image
Unsplash

Žumanjak jajeta

Ovo sredstvo za uklanjanje mrlja moglo bi vas iznenaditi, ali mnogi se kunu u njega. Istucite žumanjak i utrljajte u mrlju od kave frotirskim ručnikom oko minutu. Temeljito isperite vodom i mrlja bi trebala potpuno nestati.

Prirodni sapun

Ako imate komad sapuna uokolo, namočite ga i izribajte mrlju od kave. Ostavite da odstoji sat vremena, a zatim isperite vodom.

Soda bikarbona

Slično pasti za zube, soda bikarbona je abrazivna i lako će ukloniti mrlje. Preporučujemo da pomiješate vodu i sodu bikarbonu - ili koristite deterdžent za pranje rublja i sodu bikarbonu - i trljajte mrlju dok ne izađe..

Pivo

Smisliti kako ukloniti mrlje od kave s tepiha može se činiti nemogućim, ali možete ih doslovno ukloniti prolijevanjem malo svijetlog piva na vrh. Lagano utrljajte pivo u materijal i mrlja bi trebala nestati. Možda ćete morati ponoviti postupak nekoliko puta kako biste uklonili sve tragove mrlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:48