Mali nametnici

Moljci se užasavaju mirisa ove biljke: Nabavite je i nećete ih više nikada vidjeti

Moth cabbage budworm on a white background. Side view. Macro.

 /SHUTTERSTOCK

Hranu nikada ne smijete držati u kuhinjskim ormarićima iznad štednjaka jer moljci lako mogu ući unutra i položiti ličinke. Mali nametnici veliki su ljubitelji cjelovitih žitarica, posebice smeđe riže, heljde, prosa i brašna. Hranu je najbolje čuvati u posebnim staklenkama s poklopcem.

Moljci ne podnose miris lavande, cedra i citrusa. Stavite kap ulja na vatu i stavite je u kuhinjske ormariće. Ne podnose ni miris lavande i ulja limunske trave. Stavite kap eteričnog ulja na vatu u ormarićima za hranu.

Kako napraviti jednostavnu zamku za moljce? Napravite privjesak od komada drveta i konca, pošpricajte drvo s nekoliko kapi ulja i objesite privjesak na vješalice u ormaru ili kuhinjskom elementu, prenosi Krstarica.

Ako želite napraviti sprej protiv moljaca, potrebna vam je žlica alkohola, 30 kapi eteričnog ulja lavande i 1 dcl destilirane vode. Dodajte sastojke redoslijedom navedenim u boci, protresite prije upotrebe i pošpricajte površinu polica i ormara nakon čišćenja.

Moljce jako odbija miris lovora. Naime, osim za pripremu ukusnih jela, lovor je odličan i za tjeranje moljaca. Njegov intenzivan miris spriječit će moljce da uđu u ormar ako ga stavite u hermetičku vrećicu ili cijele listove direktno na policu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. ožujak 2024 02:31