Sve se može

Malu kuhinju možete učiniti većom i maksimalno iskoristiti svaki centimetar ovim trikovima

Unsplash

 Taylor Wilcox-
Ovo je 7 savjeta koji će vam pomoći da boravak u kuhinji bude što ugodniji

Kada je o stambenom prostoru riječ, ono što nam svima ipak najviše, pored neizmjernog budžeta, nedostaje jest – malo više kvadrata.

Svi priželjkujemo barem jednu sobu više ili pak malo prostraniju dnevnu zonu jer je to dio doma u kojem najviše boravimo. Znamo se stoga prilično namučiti s rasporedom namještaja, naročito u kuhinji, koja je po tom pitanju zahtjevnija od boravka ili blagovanja. No, malim trikovima možemo uvijek stvoriti dojam da je kuhinja veća nego što jest i pritom maksimalno iskoristiti svaki centimetar prostora.

image

Unsplash

Toa Heftiba

1. Unesite što više svjetla

Idealno je kada su male kuhinje pozicionirane tako da cijeli dan imaju prirodnog svjetla, no ako to nije slučaj, najbolje je da na prozore ne stavljate zavjese. Ili ako već postoji takva potreba, onda neka to bude svjetli rolo ili samo zavjesa sa strane, koja će biti dekorativna, ali i praktična.

image

Unsplash

Sidekix Media

2. Svijetle nijanse

Bijela je idealna boja za male kuhinje, ali ne mora biti jedina u maloj kuhinji. Možete je kombinirati sa svim nijansama, čak i onim tamnima, kako bi prostor dobio dubinu. Dobar odabir su bijela, svijetlo siva, bež i pastelne nijanse. Podovi također ne bi smjeli biti tamni, a dobro rješenje je kada je pod primjerice jednu nijansu svjetliji ili tamniji od ostatka kuhinje – zidova ili elemenata.

image

Unsplash

Roam In Color

3. Staklo

Ovaj materijal čini prostor također većim, stoga slobodno na jednu frontu kuhinjskog ormarića stavite staklo. Isto vrijedi i za donji dio šanka jer se na taj način reflektira svjetlo i stvara dojam prostornosti. Umjesto drvenih, napravite staklene police, a ormar za posuđe neka ima staklene fronte. Tako namještaj izgleda manji i ne stvara se dojam zagušenja.

image

Unsplash

Im3rd Media

4. Šank, otok ili okrugli stol

Često nam probleme stvara prostor za blagovanje, koji zahtjeva određenu komociju, a prostora nema dovoljno. Najbolje je zato birati šank ili kuhinjski otok jer se u njima skladište namirnice i posuđe, a ujedno je stol za ručavanje i pripremu hrane. Okrugli stol bolja je varijanta od pravokutnoga. Ako se odlučite za ovaj drugi, birajte onaj dimenzija 90x90 dovoljan za četiri osobe koji se može razvlačiti.

image

Unsplash

Taylor Wilcox

5. Ručke što jednostavnije

Bilo bi najbolje da uopće nemate ručke na elementima nego da se oni otvaraju uz pomoć udubina na frontama, no ako ih ipak imate, neka ne budu velike i pretjerano uočljive. Male kuhinje vole jednostavne linije.

image

Unsplash

Becca Tapert

6. Male pločice

Za skučene kuhinjske prostore bolje je odabrati one manjih dimenzija. Dobar izbor su mozaik pločice. Također, ne eksperimentirajte s kombinacijama različitih uzoraka i boja. Umjesto malih pločica još je bolje kaljeno staklo, ali svakako jednobojno.

image

Unsplash

Homelane.com

7. Rasvjeta

U maloj kuhinji ne preporuča se kombinirati previše vrsta rasvjete kao i postavljanje glomaznih visilica. Idealno rješenje je da u strop ugradite halogene lampice i u donji dio kuhinjskih elemenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 13:55