Pripazite malo!

Koristite li previše ili malo deterdženta evo kako ćete otkriti

 JEVTIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Čak i kada je rublje prljavo, smrdljivo i s mrljama, više deterdženta nije rješenje. Ako nakon ciklusa ispiranja ima pjene, vaša odjeća nije čista.

Koristite li previše deterdženta za pranje rublja?

Živimo u doba u kojem je više često bolje - više hrane, više pića, više odjeće, više novca i tako dalje. Čak i kod najjednostavnijih stvari u životu, poput pranja odjeće, prirodno je zaključiti da je više bolje. Ali s pranjem rublja to nije slučaj, osobito kada je u pitanju preopterećenje uređaja deterdžentom. Znati koliko deterdženta za pranje rublja trebamo koristiti možete spasiti vaše rublje, perilicu rublja i novčanik.

Iako se čini logičnim da bi više sapunice u stroju značilo besprijekorno čisto rublje, zapravo je sasvim suprotno, prema stručnjacima za pranje rublja poput Mary Gagliardi, a.k.a. Dr. Laundry, znanstvenice u tvrtki The Clorox Company, piše familyhandyman.

image
JEVTIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Previše deterdženta može stvoriti dodatne probleme

Korištenje previše deterdženta za pranje rublja može uzrokovati ove probleme: ostaci ili mrlje na odjeći; neugodni mirisi perilice rublja od zarobljenog viška taloga; teret se ne ispušta pravilno; povećano trošenje i habanje pumpe i motora perilice; više energije utrošene za pranje odjeće, budući da stroj automatski dodaje dodatna ispiranja i pauze kako bi uklonio višak pjene.

Čisto rublje već ima mnogo bakterija, a preopterećenost deterdžentom samo pogoršava stvari.

Kako znati koliko deterdženta za pranje rublja koristiti

Kako izbjeći pretjerivanje? Prema Dr. Laundry, prvo morate razumjeti tri čimbenika koji određuju učinak čišćenja u perilici:

Toplinska energija (temperatura vode);

Mehanička energija (agitacija);

Kemijska energija (osigurana od deterdženta i aditiva za pranje rublja).

- Kada su optimizirani, ti čimbenici rade zajedno kako bi osigurali izvrsno čišćenje, kaže Gagliardi.

- Odaberite najvišu temperaturu koju dopušta vaše rublje jer toplija voda znači bolje čišćenje. Odaberite i dulji program s dodatnim ispiranjem, dok ćete kemijsku energiju optimizirati tako da budete sigurni da koristite pravu količinu dobrog deterdženta i dodataka, poput omekšivača – kaže. Najbolji je savjet zato da provjerite upute na bočici ili kutiji deterdženta. Na njima su upute o minimalnoj količini praška potrebnoj za prosječnu količinu rublja koja se pere u vodi s niskom razinom tvrdoće vode. Kada saznate vašu osnovnu količinu (primjerice 6 kilograma), dodajte više jedino ako imate više kilograma rublja od prosječnog ili ako imate jako prljavo rublje – kaže Gagliardi.

Sastojci vašeg deterdženta

Razumijevanje što sastojci deterdženta rade u pranju također je dobro znati. Gagliardi kaže da dobar deterdžent za pranje rublja počinje s dodacima, aktivnim tvarima i sredstvima protiv ponovnog taloženja. Oni rade zajedno kako bi omekšali vodu tako da sredstva za čišćenje mogu ukloniti nečistoću i raspustiti je u vodi za pranje. Također sprječava da se prljavština vrati na odjeću.

Dobar deterdžent bi također trebao sadržavati enzime koji razgrađuju proteinske mrlje, što olakšava njihovo uklanjanje sredstvima za čišćenje. Fluorescentna sredstva u deterdžentu za izbjeljivanje su također važna. Otapaju se u vodi, a potom apsorbiraju na tkaninu te razgrađuje mrlje ako ih ima. Dodaci za pranje rublja (natrijev hipoklorit i izbjeljivači sigurni za boju) poboljšavaju učinak u odnosu na ono što biste dobili samim deterdžentom.

Vrsta perilice rublja

Zatim, tu je i vrsta perilice koju koristite, koja zna koliko joj je deterdženta potrebno za svaki program. Visokoučinkovite (HE – High-efficiency) perilice troše manje vode, energije i deterdženta od starijih modela perilica.

Ako imate takvu perilicu morate upotrijebiti i deterdžent i omekšivač koji su posebno namijenjeni tom tipu perilica. Ti proizvodi imaju formulu koja uključuje površinski aktivne tvari koje neće uzrokovati previše pjene u stroju za pranje. Korištenje manje količine standardnog deterdženta koji nije HE, da biste zaustavili pjenjenje, zapravo nije dobro rješenje, jer također smanjuje potrebne sastojke potrebne za čišćenje – zaključuje Gagliardi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:33