siguran dom

Kako zaštititi svoj dom pametnom zaštitom: Ovo su jednostavni i sigurni načini

 Unsplash
Kombinirajte nekoliko opcija i imat ćete najbolji domaći sigurnosni sustav na dohvat ruke

Želite znati kako zaštititi svoj dom pametnom zaštitom, ali niste sigurni odakle započeti? Sigurnosni gadgeti za pametnu kuću, poput video zvona na vratima, unutarnjih kamera, pametnih žarulja i ostalog, popularni su kućni uređaji koji će odvratiti neželjene goste i kontrolirati vašu sigurnost.

Povezivanjem vašeg pametnog gadgeta s pripadajućom aplikacijom možete postaviti alarme i primati obavijesti aktivirane pokretom u stvarnom vremenu izravno na pametni telefon ili tablet dok ste vani. Kombinirajte nekoliko opcija i imat ćete najbolji domaći sigurnosni sustav na dohvat ruke.

image
Unsplash

Iako se ponekad može činiti da je najvažnija stvar koju posjedujete kod kuće boca dobrog starog vina koju ste donijeli s godišnjeg odmora, prosječnom provalniku, prioriteti su prilično različiti. Prema Indeksu ukradene robe koji je sastavio Compare Market, 40% predmeta ukradenih iz kućanstava su novčani, uključujući torbice, novčanike, novac i kartice, dok su 27% ukradenih predmeta nakit.

U nastavku vam donosimo kako zaštititi svoj dom najboljom pametnom zaštitom.

ZAŠTO ODABRATI PAMETNU ZAŠTITU?

Možete birati između prilagođenih kućnih sigurnosnih postavki i pametnih naprava dostupnih u prodaji. Ako želite prilagodbu po mjeri možete pronaći specijaliziranu instalacijsku tvrtku u vašoj blizini.

Kada se radi o opremanju vašeg doma, dobra opcija koju trebate razmotriti je potpuni DIY pametni alarmni sustav, poput sigurnosnog kompleta Ring Alarm koji se može nabaviti na Amazonu. Ovi sustavi dolaze sa središnjim čvorištem koje povezuje druge komponente, kao što su kamera i senzori pokreta.

image
Ring

Također se možete povezati sa svojim postojećim kućnim pomoćnikom kako biste mogli aktivirati i deaktivirati sustav glasom - pod uvjetom da imate poseban kôd. Alternativno, možete kupiti pojedinačne uređaje - poput video zvona za vrata, unutarnju ili vanjsku kameru ili pametnu žarulju - i dodati ih u hodu. Nakon što povežete svoj uređaj s pripadajućom pametnom aplikacijom, moći ćete pristupiti video zapisima u stvarnom vremenu i dobivati trenutna upozorenja ako se pokrene miš ili nešto zlokobnije.

Pomoću aplikacije možete paliti i gasiti svjetla, razgovarati s dostavljačem, pa čak i vikati na uljeze i oglasiti sirenu ako ih želite uplašiti.

KAKO ZAŠTITITI SVOJ DOM S PAMETNIM UREĐAJIMA - OPCIJE

1. NIKADA NE PROPUSTITE DOSTAVU S VIDEOZVONOM

Video zvona na vratima popularnija su nego ikad prije i postala su standardna značajka u mnogim domovima. Osim što možete upotrijebiti video zvona na vratima za čavrljanje s nekim ispred vrata možete ga upotrijebiti za postavljanje opsega kamere tako da znate tko prolazi pored ulice i dolazi prema kući.

image
Ring

Ring's Video Doorbell Pro 2 koji je također dostupan na Amazonu je najprestižnije zvono na vratima u rasponu Ringa i opremljeno je značajkama kao što su 3D detekcija pokreta.

U međuvremenu, s Googleovim Nest Hello zvonom na vratima možete aktivirati bilo koji od svojih pametnih zvučnika Google Home zvučnim upozorenjima kad netko dođe na vrata i aktivirati automatizirane poruke putem aplikacije, poput "odmah ćemo stići".

2. UGRADNJU PAMETNIH KAMERA

Ne morate se više oslanjati na dobru volju susjeda koji gledaju kroz pozore kako bi vas obavijestili o sumnjivim događajima dok ste izvan kuće, jer se sada možete pouzdati u sigurnosne kamere.

Ring, Arlo i D-Link samo su neke od tvrtki koje nude kamere za pametnu kuću po razumnoj cijeni. Amazonov Echo Show 5 može se čak koristiti i kao kućna sigurnosna kamera u zatvorenom prostoru putem aplikacije Alexa na vašem pametnom telefonu.

image
Ring

Unutarnje kamere osmišljene su tako da vam omogućuju pristup snimkama uživo ili unutrašnjosti ili vanjskom dijelu vašeg doma s vašeg pametnog telefona ili računala dok ste u pokretu. Pomoću aplikacije Arlo možete snimati videozapise u visokoj razlučivosti, primati obavijesti aktivirane pokretom i razgovarati s posjetiteljima - ovo također posebno dobro funkcionira ako se želite javiti svom ljubimcu.

3. POGLEDAJTE TKO DOLAZI S VANJSKOM KAMEROM

Bitan element svakog modernog vrta su postale vanjske kamere koje se lako postavljaju - osobito ako su bežične. One će vas obavijestiti putem aplikacije na vašem pametnom telefonu ide li netko tim putem.

image
Arlo

Arlova Pro 3 Floodlight kamera, posebno je moćna i dolazi sa svjetlom za osvjetljavanje lica te ima skrivenu 2K kameru za snimanje svega što se vidi. U aplikaciji postoji i postavka koja vam omogućuje da aktivirate alarm sirene kako biste uplašili svakog uljeza.

Vodootporna i napravljena da izdrži vlažno vrijeme, čak ju možete pričvrstiti na drvo u blizini svoje kuće, pod uvjetom da imate jaku WiFi vezu.

4. INSTALIRAJTE SVOJ PAMETNI ALARM

Ako vam se ne sviđa postavljanje profesionalno ugrađenog alarma, možete se sami odlučiti za DIY verziju. Možete odabrati pristojan alarmni sustav za pametnu kuću koji možete sami instalirati.

Yaleov Sync Smart Home Alarm, početni je sigurnosni sustav. Dolazi u obliku šesteročlanog kompleta i uključuje pametno čvorište, sirenu, detektor pokreta, kontakt vrata i tipkovnicu.

image
Yale

Funkcionira s Philips Hue, Google Assistantom i Amazon Alexa, pa možete kombinirati svjetla, zvuk i glas, te vam može slati upozorenja kada se alarm aktivira. Možete dodati kasnije do 40 uređaja, uključujući alarm za dim, tipkovnicu, pa čak i detektor curenja vode.

Vjerojatno se pitate - s dobrim razlogom - ‘što će se dogoditi ako WiFi oslabi?’ Dobra vijest je da će alarm ostati u stanju u kakvom je bio prije nego što je internet pao. Komunikacija između čvorišta i uređaja odvija se na bežičnoj frekvenciji koja se ne oslanja na internetsku vezu, pa će sustav nastaviti raditi normalno.

Svoj sustav morate naoružati ili deaktivirati putem fizičkog pribora, poput tipkovnice ili privjeska za ključeve, dok se internetska veza ponovno ne uspostavi. A bez internetske veze s vašim čvorištem nećete moći upravljati alarmom putem aplikacije.

5. STVORITE IZGLED PRISUTNOSTI PAMETNIM OSVJETLJENJEM

Jedan od najjednostavnijih načina da zavarate pljačkaše je ostaviti upaljeno svjetlo. Pametna žarulja ne samo da se može postaviti na mjerač vremena pa se svjetla pale u određeno vrijeme, već možete njome upravljati daljinski pomoću aplikacije na pametnom telefonu.

image
Unsplash

Sve dok imate WiFi, možete paliti i gasiti svjetla u svojoj dnevnoj sobi, spavaćoj sobi, hodniku ili bilo gdje drugdje tako da će izgledati kao da ste kod kuće.

Vjerojatno najjednostavnija stavka za instaliranje, pametna žarulja može se jednostavno umetnuti u okvir, upariti s aplikacijom i tada ste spremni. Osim što kontrolirate vrijeme, možete ih postaviti da se uključuju slučajno tijekom dana.

6. ČUVAJTE SIGURNOST SVOJE WIFI MREŽE

Moguće je da je vaša veza hakirana bez vašeg znanja pa je važno redovito provjeravati.

'Hakirani Wi-Fi može dovesti do curenja vaših osobnih podataka, poput lozinki na društvenim mrežama i podataka o bankovnom računu. Postoje brojne web stranice koje nude uslugu provjere mreže, F-Secure ima jednu i besplatna je za korištenje.

image
Yale

Ako su vas hakirali, prijavite se na mrežu i promijenite administratorske vjerodajnice te o tome obavijestite i svog davatelja internetskih usluga. Dobra je praksa redovito mijenjati zaporku za Wi-Fi, koristeći jaku lozinku koja uključuje kombinaciju slova, brojeva i znakova bez značenja, dakle bez imena ili riječi.

Većina rutera omogućuje vam stvaranje sekundarnih mreža - idealnih za pristup gostima - na koje se mogu povezati i vaši pametni kućni uređaji. Čuvajte svoju primarnu mrežu isključivo za uređaje koje koristite za pristup osjetljivim podacima. To bi uključivalo računala, prijenosna računala i telefone.

7. INSTALIRAJTE PAMETNU BRAVU

Ako ste skloni gubljenju ključeva ili imate veliki broj ljudi u kućanstvu, možda ćete htjeti pogodnost pametne brave na ulaznim vratima kako biste mogli nadzirati tko dolazi i odlazi.

image
Yale

Conexis L1, Yale omogućuje vam ulazak na kućna vrata na nekoliko načina - bilo da se radi o kartici, oznaci ključa, mobitelu ili putem namjenske pametne aplikacije.

Tehnologija se malo razlikuje po tome što radi s kodiranom Bluetooth tehnologijom pa ne ovisi o mrežnom prijemu ili WiFi -u. Ono što je zgodno kod digitalne brave za vrata Conexis L1 je to što putem aplikacije možete poslati virtualne ključeve korisniku, što znači da prijatelji i obitelj mogu pristupiti vašoj kući ako niste u blizini.

RADE LI PAMETNI ALARMI BEZ WIFI -ja?

Vrijedi imati na umu da će vam s većinom pametnih naprava u blizini trebati snažan WiFi signal da bi uspješno radili, a vaš pametni telefon u dosegu ako želite dobiti prednosti upozorenja u stvarnom vremenu izravno na telefon.

Pametni uređaji trebaju samo WiFi kako bi se njima moglo upravljati na daljinu. Na primjer, ako se WiFi smanji, većina kamera će i dalje snimati video zapise za kasnije gledanje, pod uvjetom da postoji lokalna pohrana, poput SD kartice ili tvrdog diska. Također ćete morati uzeti u obzir troškove pretplate, tako da možete pohraniti snimke u oblak, na primjer.

KOLIKO JE LAGANO UGRADITI PAMETNU SIGURNOST?

Dobra vijest je da se bežični uređaji relativno jednostavno instaliraju. Ožičene verzije ipak su malo kompliciranije pa će vam trebati pomoć kvalificiranog električara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:25