Kako uspješno uzgojiti povrće u kartonskoj kutiji?

Tehnika sijanja u zatvorenom nije komplicirana kada se jednom svlada

Tehnika sijanja u zatvorenom nije komplicirana kada se jednom svlada, a mogu se koristiti najrazličitije posude. Pritom je bilo koji oblik reciklaže – uvijek dobrodošao!Predivno sunčano vrijeme i dolazak proljeća pravi je trenutak da se krene s uzgojem vlastitih presadnica povrća za balkonsku gredicu. Presadnice uzgajamo iz više razloga, no za kulture poput paprike, rajčice ili patlidžana koje potječu iz tropskih krajeva razlog je jasan. U našim klimatskim uvjetima ljeto je često prekratko za puni vegetacijski rast biljke. Tako su, primjerice, tijekom vegetacije najpovoljnije temperature za rast rajčice od 20 do 25 stupnjeva danju te oko 18 stupnjeva noću.

Tehnika sijanja u zatvorenom nije previše komplicirana, ali treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Posudice u koje sijemo mogu biti od različitog materijala – plastike, papira, gline ili stiropora. Svaki oblik reciklaže je dobrodošao! Ako je riječ o uzgoju nekoliko desetaka biljčica, predlažemo kartonske kutije za jaja ili role od toaletnog papira koje ništa ne koštaju, a savršeno su funkcionalne. Izrada posudica je jednostavna. Koristeći škare, treba izrezati četiri mala proreza duljine 2 cm na kraju svake role toaletnog papira.

Zatim se trake presavinu prema sredini role, tako da se preklapaju. To će im dati potrebnu čvrstinu kako se ne bi raspale kada se u njih stavlja zemlja. Ako ste odlučili sijati u teglice, imajte na umu da je odabir kvalitetne zemlje veliki preduvjet uspješnog klijanja i rasta biljke. Kada biramo zemlju, važno je da dobro zadržava vlagu, no da je u isto vrijeme i prozračna kako ne bi došlo do truljenja sjemenki. Zemlja za uzgoj sadnica može biti različita – od zemlje za klijanje koja se može nabaviti u vrtnim centrima do humusa od kišnih glista koji se dobiva iz kućnog komposta.

U nedostatku istog preporučujemo humus od kalifornijskih glista koji se lako može dobaviti preko oglasnika od lokalnih proizvođača. Hoće li sjeme proklijati ili ne, najviše će ovisiti o svjetlosti, toplini i vodi. Optimalna temperatura je 18 do 20 stupnjeva, a ako se posudice nalaze na radijatoru, dobro je ispod teglice staviti knjigu ili dasku da ne bi došlo do prebrzog isušivanja zemlje. Toplina, kao i vlažnost, dodatno se može osigurati stavljanjem prozirnog najlona preko posudice koji se makne čim biljčice niknu.

Održavanje vlage u posudicama vrlo je važno. Kod zalijevanja cilj je uspostaviti ravnotežu tako da zemlja nije previše suha niti vlažna. Preporuka je da, ako se koristi voda iz vodovoda, odstoji barem 24 sata, a time će joj i temperatura biti optimalna. Presadnice u kućnoj radinosti osim na prozorskoj dasci mogu se uzgajati i pod umjetnom rasvjetom u klijalištu. Prilikom odabira umjetne rasvjete, rasvjetna tijela najbolje je izabrati u dućanima specijalizarnim za uzgoj u zatvorenim prostorijama.

Obične žarulje zbog svojeg spektra nisu dobre za uzgoj biljaka, osim ako želite plaćati velike iznose računa za struju. Uz odgovarajuću rasvjetu potrebno je nabaviti i dobar reflektor koji će usmjeriti svjetlost prema presadnicama. U suprotnom gubite i do 50% svjetlosti. Također, unutrašnji zidovi klijališta mogu se presvući alu folijom, što će dodatno pojačati efekt.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 12:54