NEKOLIKO NAČINA

Kako učiniti sjedenje za kuhinjskom otokom udobnijim? Neka ovaj prostor postane srce doma

 @ttk.kitchens.joinery
Ono na što ćete se smjestiti ključno je ne samo za estetiku, već i za funkcionalnost

Dakle, planirate kuhinjski otok, odlučili ste se za savršen dizajn, boju, raspored, a sada je vrijeme da odaberete sjedenje. Ovo je često zanemaren dio cjeline, posljednji element o kojemu se ne razmišlja puno dok se dovršava prostor. Ali ono na što ćete se smjestiti ključno je ne samo za estetiku, već i za funkcionalnost – ako sjedalo zapravo nije udobno i upotrebljivo, to oduzima velik dio onoga za što se otok koristi.

Ali kako možete osigurati da je sjedenje na kuhinjskom otoku zaista udobno? Saznali smo što kažu stručnjaci na što obratiti pozornost u pogledu dizajna sjedala, ali i cjelokupnog rasporeda otoka, uključujući koje visine najbolje odgovaraju i za sjedalo i za površinu i koliko prostora za noge treba uzeti u obzir.

KAKO ĆETE SJEDENJE ZA KUHINJSKIM OTOKOM UČINITI UDOBNIJIM?

1. RAZMOTRITE KAKO KORISTITE SVOJ KUHINJSKI OTOK

Što se tiče udobnog sjedenja na kuhinjskom otoku, to je osobno. Morate razmotriti kako koristite svoj otok i tko ga koristi. Na primjer, ‘udobno‘ sjedenje je vrlo različito za par koji povremeno sjedi kako bi poslao e-poštu i obitelji koja svoj otok koristi kao stol za blagovanje za svaki obrok.

"Kad dizajniram za klijente, obično postoji nekoliko kategorija namještaja koje meni prepuštaju da odaberem" kaže dizajner Max Humphrey za Livingetc. "Kuhinjski otok NIJE jedan od njih. To je osobna preferencija i svatko ima svoje mišljenje. Obično unaprijed pitam klijente o njihovim željama vezano stolce; žele li da se okreću, nasloni ili bez naslona, mekane presvlake ili drvo/metal, oslonac za noge itd."

"Većina mojih klijenata ima malu djecu pa će često biti malo žrtve u udobnosti u korist trajnosti. To znači da su svi drveni ili metalni stolci umjesto bilo čega od tkanine. Obično mogu nagovoriti ljude na kožna sjedala, a ponekad i na učinkovitu tkaninu. Kad je to moguće, volim raditi drvene stolce s uklonjivim jastucima nego potpuno tapecirani stolac."

2. ODLUČUJTE MATEMATIČKI

"Najveći čimbenik u osiguravanju udobnosti vašeg kuhinjskog otoka je mjerenje, mjerenje i ponovno mjerenje – ključno je odabrati odgovarajuću visinu stolaca.‘ kaže dizajnerica Kathy Kuo. "Odatle možete pristupiti odabiru sjedala na isti način na koji biste pristupili bilo kojem komadu namještaja. Odaberite dizajnerske motive koje stvarno volite i predmete izrađene od visokokvalitetnih materijala.‘

Voditeljica kuhinjskog dizajna Bianca Betancourt u Formu slaže se da je udobna kuhinjska otočna garnitura stvar matematike. "Prvo, treba odrediti funkcionalnost kuhinjskog otoka za sjedenje, tj.: hoće li se ovaj prostor koristiti kao primarna blagovaonica ili ležerna blagovaonica, mjesto za rad od kuće ili mjesto za okupljanje tijekom gostovanja i zabave? I na kojoj će visini biti otočna radna ploča? Na istoj razini kao otočna radna ploča, visina blagovaonice ili visina šanka? Sva ova pitanja utjecat će na cjelokupni dizajn, planiranje prostora i odabir stolca/barskog stolca."

"U pravilu treba planirati prostor od 50 – 60 centimetara za svako sjedalo za ležernu večeru i 70-80 za formalnu večeru. Prostor za koljena varirat će ovisno o navedenom materijalu kao i o korištenoj strukturnoj i konstrukcijskoj metodi. U većini slučajeva, 30 centimetara prostora za koljena je udobno za sjedenje na radnoj plohi ili šanku, iako je za visinu blagovanja potrebno malo više prostora za koljena."

Dakle, sjedenje je nešto o čemu biste trebali razmišljati dok dizajnirate otok, jer za osiguranje optimalne udobnosti nije važan samo stil i oblik, već i o količini prostora koju imate za svako sjedalo i visini radne ploče.

3. AKO PROSTOR DOPUŠTA IZABERITE DIZAJN S NASLONOM

Barski stolci oko otoka izgledaju lijepo, da, i mogu poslužiti ako svoj otok koristite samo za povremene ležerne obroke ili za organiziranje zabava na kojima ljudi više razmišljaju nego sjede. Međutim, ako svoj otok koristite za rad ili redovito jelo, takvi stolci vam jednostavno neće pomoći. Trebate stolac s naslonom.

4. PRIHVATITE PODESIVO OKRETNO SJEDALO

"Uvijek predlažem okretno sjedalo za kuhinjski otok tako da možete jednostavno sjesti i ustati bez potrebe da povlačite i gurate sjedalo unutra i van", predlaže Sharon Sherman, osnivačica Thyme & Place Design. ‘Više volim nešto s naslonom. Nema ništa gore od nedostatka potpore za leđa ako sjedite dulje. Izbjegavajte jeftina sjedala koja se spuštaju dok sjedite na njima."

5. ODLUČITE SE ZA TAPECIRANE STOLCE ZA VRHUNSKU UDOBNOST

Tapecirano sjedalo zauzima više prostora, fizički i vizualno, ali ako imate prostora, odabir tapeciranog sjedala pružit će vrhunsku udobnost – plus dodaje dašak luksuza kuhinji.

"Preferiramo tapecirano sjedalo s niskim naslonom za optimalnu udobnost. Potražite sjedalo koje pruža dovoljno podrške za uživanje u dugotrajnom obroku s prijateljem ili članom obitelji. Stolica koja se može okretati također ne škodi,‘ predlaže dizajnerica Sarah Rosenhaus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:05