IMAMO ODGOVORE

Kako odabrati keramičara i izbjeći najskuplje zamke kod adaptacije kupaonice?

 CLERIK82/SHUTTERSTOCK

Ako ste ikada radili na renoviranju kupaonice, znate da postoji mnogo važnih faza čija izvedba ne smije poći po krivu, od vodovodnih i električnih instalacija, hidroizolacije, podnih i zidnih obloga do sanitarija i namještaja i svih onih "sitnih" stvari u međuvremenu.

Takvi projekti često podrazumijevaju i određenu količinu keramičkih pločica. Postavljanje pločica po principu "uradi sam" nosi određene izazove, a čak i ako posao povjerite keramičaru, i dalje postoje zamke koje biste trebali izbjegavati. Ako ne želite glavobolju ili prazan račun u banci, pročitajte pet grešaka za koje profesionalci kažu da se prečesto događaju i - izbjegnite ih.

Ne provjeravate svoje izvođače

Odabir kvalificiranog izvođača radova ključan je korak. Preporuka bi bila odabrati tvrtku ili obrt s najmanje tri godine iskustva, ali pritom ne tražite općenite reference, nego zahtijevajte razgovor s posljednja tri klijenta. Na taj način ćete izbjeći da vam daju samo one klijente koji su bili zadovoljni. Kad razgovarate s prijašnjim klijentima nemojte pitati samo jesu li zadovoljni finalnim rezultatom nego pitajte i jesu li se radnici pojavljivali svaki dan u dogovoreno vrijeme, jesu li ostavljali nered za sobom... Ako želite otići korak dalje, pitajte možete li obići lokaciju gdje su radovi u tijeku.

Biranje neprikladnih materijala

image
/SHUTTERSTOCK

Čak i ako radite s vrhunskim polagačem pločica, puno toga ovisi o materijalu koji ste odabrali za svoju kuhinju ili kupaonicu. Preporuka bi bila birati pločice, žbuku i fugirnu masu u dogovoru s izvođačem, prethodno čak i s dizajnerom, kako biste bili sigurni u ispravan odabir. Naime, na tržištu je velik izbor različitih pločica, ovisno o njihovoj namjeni, materijalu, karakteristikama...

Loša komunikacija između podizvođača

Iza uspješno postavljenih pločica stoji cijela "mašinerija ljudi". Stoga vodoinstalater, električar i stolar moraju komunicirati tijekom procesa. Ako radite s glavnim izvođačem radova, to je njegov zadatak. No, ako se radi u vlastitoj organizaciji važno je potaknuti i održati komunikaciju između podizvođača. Napravite detaljan raspored s planiranim početkom i završetkom faze te ga komunicirajte svim sudionicima renovacije.

Zanemarivanje potrebne hidroizolacije

image
KAREPASTOCK/SHUTTERSTOCK

Najskuplji problemi nastaju u području tuš-kabine. Neki materijali nisu tako porozni kao drugi, a nijedan nije potpuno vodootporan. Stoga je važno provjeriti je li na tom području kvalitetno postavljena hidroizolacija prije postavljanja pločica.

Prekasno uočene pogreške u dizajnu

U cjelokupnom vizualnom dizajnu važan je odabir i raspored postavljanja pločica, kao i fuga. Pogreške u dizajnu se znaju dogoditi, ali kako biste ih izbjegli preporučuje se naručiti pločice prije cijelog projekta te ih usporediti sa željenim bojama i uzorcima ostalih vidljivih elemenata. Stručnjaci ističu kako se često vodi razgovor i o profilima i lajsnama, stoga i o tome treba unaprijed razmisliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 17:41