ŠKOLA ARHITEKTURE

Kako od stana (130 kvadrata) u staroj zgradi dobiti ugodan stambeni prostor?

 Arhitektonski studio Križnjak
Dnevni dio koji je podijeljen na zasebne prostorije i nedostatak ormara bili su glavne stavke koje su arhitekti trebali ‘popraviti‘
image
Biljana Blivajs/CROPIX

ARHITEKTONSKI STUDIO KRIŽNJAK

Robert Križnjak, dipl.ing.arh.
Martina Križnjak, dipl.ing.arh.
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.kriznjak.com
Facebook @Arhitektonski.studio.Kriznjak
Instagram: arhitektonskistudiokriznjak
LinkedIn: www.linkedin.com/company/kriznjak

Arhitektonski studio Križnjak čini tim arhitekata i dizajnera s 15-godišnjim iskustvom i međunarodnim priznanjima za svoj rad. Iza sebe imaju velik broj realizacija u projektima stambene, poslovne, turističke i javne namjene te uređenja interijera. Cjelovit i individualan pristup karakterizira rad ureda koji klijentima nudi široku paletu usluga: pripremu kompletne dokumentacije, ishođenje dozvola, idejne, glavne i izvedbene projekte te nadzor u izvođenju radova. Projekti poput stambenih zgrada, obiteljskih kuća, sakralnih i industrijskih objekata te zanimljivih interijera stambenih i poslovnih prostora samo su dio opusa Arhitektonskog studija Križnjak.

image
Arhitektonski studio Križnjak

ZADATAK:

Klijenti su nam se obratili nakon kupnje stana od 130 kvadrata s idejom da ga potpuno renoviraju, kako bi nekretnina građena 1980-ih postala ugodan stambeni prostor, uređen i opremljen po suvremenim standardima. Uz tlocrtno rješenje, investitoru su ponuđeni i 3D prikazi interijera, kako bi doživljaj novog prostora bio što vjerniji, a izvedba jednostavnija i brža.

Postojeće stanje tlocrtno je imalo dobru organizaciju, jer je dvostrano orijentirani stan podijeljen u dvije osnovne zone: dnevni dio s boravkom, blagovanjem i kuhinjom uz ulaz i WC za goste te intimni dio stana gdje su četiri spavaće sobe različitih površina s internim hodnikom, kupaonica i dvije loggije. Međutim, dnevni je dio potpuno razdijeljen na zasebne prostorije, što ne odgovara današnjem načinu života i potrebama korisnika. Nadalje, primjetan je nedostatak ormara i spremišnih prostora, što je jedna od ključnih stavki za praktičnu organizaciju života u stanu. Bitan zahtjev investitora bilo je i smanjenje površine jedne od soba u korist dodatne kupaonice.

image
Arhitektonski studio Križnjak

RJEŠENJE:

U projektu renoviranja ulazni je hodnik smanjen kako bi se povećao dnevni prostor, koji postaje 'open space' zona za sve članove obitelji i goste. Zbog nedostatne visine spušteni strop s ugradbenom rasvjetom projektiran je samo po obodu prostora. Kuhinja L-oblika dobiva veće radne dimenzije sa šankom koji je ujedno i visoki stol prema prostoru za blagovanje. Dio prostorije uz veliku prozorsku stijenu mjesto je za kutnu garnituru, postavljenu tako da je sjedenje orijentirano prema kuhinji i blagovanju. Na ovaj način ostvaruje se vizualna komunikacija između svih triju osnovnih funkcija u dnevnom prostoru, pa tako korisnici zajedno provode vrijeme bez obzira na to tko kuha, tko sjedi za stolom, a tko se odmara uz knjigu ili televiziju. Na ovaj prostor preko ostakljene klizne stijene nadovezuje se loggia, na koju se može pristupiti i iz glavne spavaće sobe. Tako je loggia ujedno i proširenje dnevnog prostora i kontakt spavaće sobe s okolišem.

image
Arhitektonski studio Križnjak

Privatni dio stana već je imao dobru organizaciju, pa je bilo potrebno predvidjeti manje promjene prema zahtjevima klijenata. Uz postojeću kupaonicu s kadom određen je i prostor za dodatnu kupaonicu s tušem, bez WC-a. U svim sobama projektiran je novi namještaj izrađen po mjeri, uključujući krevete, ormare, stolove i ostalo.

image
Arhitektonski studio Križnjak

Stanovi veće površine često znaju imati kompliciran tlocrt ili neracionalnu raspodjelu prostora. U ovom slučaju osnova je već bila jasna i ispravna, a zadatak projektanta je kroz savjetovanje s investitorima i kasniji tijek projektiranja doći do idealnog rasporeda svih životnih funkcija u stanu. Uz tlocrt kao temeljni alat arhitektonskog izraza, bitnu pomoć čini 3D modeliranje, kroz koje i arhitekti i klijenti dobivaju jasnu sliku kako će budući prostor izgledati. Uz kvalitetnu komunikaciju te stručan i predan rad, rezultat projekta je zadovoljstvo korisnika svojim novim stanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 01:00