URADI SAM

Kako obojati namještaj poput pravog profesionalca, čak i ako je ovo vaš prvi "uradi sam" projekt

 Unsplash
Doista je lako! Nemojte se bojati i vrlo brzo ćete imati skoro pa potpuno novi komad namještaja

Jeste li ljubitelj antiknih komada namještaja ili imate obiteljsko nasljeđe koje žudi za obnovom, ili jednostavno svojoj staroj komodi želite dati novi izgled? Bojanje namještaja je iznenađujuće brz i jednostavan način stvaranja ukrasnog i personaliziranog komada, a to možete lako učiniti sami.

Čak i ako je ovo vaš prvi projekt "uradi sam" nemojte se bojati, zapravo je jednostavno to učiniti i vrlo brzo ćete imati skoro pa potpuno novi komad namještaja na koji ćete biti ponosni.

Temeljni premaz

Temeljni premaz je podloga koja priprema površinu za bojenje. Učvršćuje, uklanja mrlje i daje jednoliku podlogu za boju. Također povećava trajnost i izgled obojene površine. Postoje različiti temeljni premazi posebno oblikovani za drvene, plastične, metalne ili keramičke površine. Provjerite naljepnicu ili zatražite savjet prodavača koji je temeljni premaz za vaš određeni projekt.

image
Unsplash

Odabir boje

Boju treba odabrati na temelju:

Vrsta materijala za bojanje. Stanje površine - je li unaprijed obojana ili lakirana? Priprema površine - golo drvo?

Završni premaz

Završni premaz ide po željama. On jamči dugotrajnost boje na obojenom namještaju, ali nije nužan. Poželjan je za namještaj koji je često u upotrebi, dok komadi koji služe za ukras uopće ne trebaju završni premaz.

image
Unsplash

Alati i materijali

Prije nego što započnete, sakupite sve alate, materijale i zalihe koji će vam trebati da biste izbjegli odlazak u željezariju usred projekta.

Osnove koje će vam trebati su:

  • Četkica i / ili valjak
  • Ljepljiva traka
  • Otvarač limenki za boje
  • Krpa
  • Brusni papir ili brusilica
  • Sredstvo za odmašćivanje (trinatrijev fosfat ili TSP)
  • Odvijač
image
/SHUTTERSTOCK

Vrijeme je za pravi posao

Doslovno rastavite predmet koji želite bojati. Uklonite sve vijke, ručkice, vrata, police... Zatim, ako postoje neka područja namještaja koja ne želite bojati - poput šarki, nosača ladica ili ključanica - pokrijte ih ljepljivom trakom. Pod ili stol zaštitite tkaninom ili plastikom. Platnene krpe upijaju kapljice i sve druge nezgode i uštedjeti će vam dosta naknadnog čišćenja. Ako se na vašem komadu nalazi dosta prljavih nakupina, očistite ga sredstvom za odmašćivanje. Svakako pustite da se površina osuši prije nego što prijeđete na fazu brušenja.

Za komade koji nemaju završni premaz ili ako se radi o prethodno obojenom namještaju koji je u relativno dobrom stanju, obično je dovoljno brušenje samo lagano brušenje da se skine površinski sloj. Za manji namještaj upotrijebite brusni papir i ručno brusite komad. Za veće komade bolj je koristiti električnu brusilicu. Po završetku brušenja obrišite površinu mokrom krpom kako biste uklonili prašinu i ostatke.

image
/SHUTTERSTOCK

Sada je vrijeme da nanesete temeljni premaz. Možete koristiti standardnu ​​četku za bojanje ili valjak. Ako nakon prvog sloja i dalje vidite površinu onda je potreban i drugi sloj. Ostavite da se temeljni premaz osuši prema uputama proizvođača. Kad se osuši, lagano prijeđite po površini vrlo finim brusnim papirom, a zatim uklonite prašinu mokrom krpom.

Vrijeme je za bojanje. Nanesite boju na kist i počnite premazivati glatkim, ravnomjernim potezima, pomičući kist naprijed-nazad u jednom smjeru. Da biste ubrzali postupak prebacite se na valjak za pokrivanje ravnih površina. Provjerite ima li kapljica ili mjehurića i uklonite ih prije nego što se počnu sušiti. Nanesite i drugi i treći sloj (ako je potrebno), dopuštajući da se prethodno boja osuši i ne zaboravite lagano izbrusiti nakon svakog sloja.

I za kraj nanesite zaštitni završni sloj ako želite.

Kad se komad potpuno osuši, pažljivo skinite traku i složite namještaj u prvotno stanje. Ako namještaj ima ladice, gurnite ih natrag, ostavljajući ih lagano otvorenima da biste izbjegli lijepljenje. Boja može izgledati kao da se osušila, ali ipak joj treba vremena da se stvrdne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 18:07