Tlocrtna rješenja

Kako manjim intervencijama do velikih promijena: Čak dva rješenja za adaptaciju stana u Zadru

Postojeće stanje

 Projekting
U odluci o adaptaciji uvijek treba voditi računa o troškovima. Ponekad se klijenti obeshrabre, ali ovo je dokaz da se može

Projektni biro Projekting d.o.o.

  • Arhitekti: Iva Klepo Lepur
  • Adresa: Zagreb, Čikoševa 2
  • Web: www.projekting.hr
  • Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Instagram: @minimalizam.zivot.prostor; @projekting_zg
image

arhitektica Iva Klepo Lepur

Odgovor na to pitanje donosi nam arhitektica Iva Klepo Lepur, koja je osmislila dva tlocrtna rješenja za adaptaciju stana mladog para s dvoje djece u Zadru

image

Postojeće stanje

Projekting

IDEJNO RJEŠENJE

Budući da u svakoj adaptaciji želje na koncu definira budžet, napravila sam dvije varijante, jednu koja je financijski povoljnija i drugu koja daje kompletno novo tlocrtno rješenje, ali je samim time i puno skuplja.

U prvom rješenju je kuhinja dobila nišu, zahvaljujući probijanju pregradnog zida prema prozoru. Na nišu se nastavlja blagovaonski stol, koji sad odgovara potrebama obitelji. S druge strane niše je TV, i taj visoki element niše daje dobra interijerska rješenja (bilo da se radi o boji ili oblogama) jer će biti dobar fokus od ulaza. Prostor ulaza se odvaja kliznim vratima te se niše popunjavaju dodatnim elementima/ormarima za pohranu. U ovom slučaju nema premještanja instalacija, radi se nova keramika koja se proteže od ulaza do prozora. Stan dobiva cirkularnu vezu koja je uvijek zanimljiv prostorni element.

image

Varijanta 1

Projekting

U drugom rješenju se kuhinja prebacuje i cijeli prostor postaje moderan i dobro povezan funkcionalno i vizualno. Kuhinja s poluotokom je sada u srcu stana, a blagovaonski stol prebacuje se uz prozor. Ovakva adaptacija je puno opsežnija i skuplja, ali istovremeno daje i sasvim drugačiji doživljaj prostora. Spavaći dio je i dalje odvojen, s reorganiziranom garderobom. Korištenjem kliznih vrata u odvajanju zone ulaza i spavaćeg trakta, jasno se iščitava i po potrebi povezuje i odvaja prostor.

image

Varijanta 2

Projekting

U odluci o adaptaciji uvijek treba voditi računa i o troškovima. Ponekad se klijenti obeshrabre jer misle da uz manji budžet ne mogu dobiti prostor kojim su zadovoljni, ali ovo je dokaz da se i manjim intervencijama u prostoru da postići velika razlika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2022 03:54