savjeti koji zlata vrijede

Kako da vam se ne zalede cijevi u kući? Jedino ovako...

 /SHUTTERSTOCK

Jedan od najvećih problema za vlasnike kuća trenutno, uovim hladnim danima, jest pronalaženje rješenja za zamrznute cijevi.

Iz Vodovoda i kanalizacije za Telegraf su dali precizne podatke što napraviti kada je riječ o ovom problemu.

– Smrznute cijevi veći su problem onima koji imaju kuću, a ne onima koji imaju stanove – rekao je Vladimir Šobot iz Vodovoda i odvodnje.

image
/SHUTTERSTOCK

Evo detaljnih uputa:

- Građani koji imaju vikendice ili kuće u kojima ne borave tijekom zimskih mjeseci trebali bi isprazniti vodovodne instalacije i tako se zaštititi od mogućih šteta.Višednevne niske temperature mogu uzrokovati štetu u kupaonici ili kuhinji smrzavajući vodu u instalacijama.

- Kako bi vodomjeri bili sačuvani i tijekom zimskog razdoblja i nesmetano mjerili potrošnju vode, potrebno ih je adekvatno zaštititi.

Vodomjerna nadstrešnica treba biti opremljena odgovarajućim poklopcem i potpuno ispuštena, u slučaju da se u njima nakupila voda. Održavanje šahtova u kojima se nalaze vodomjeri obveza je potrošača.

- Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do slavina, garaža, šupa i zasebnih objekata, koji se ne griju, potrebno je pravovremeno osigurati, na način da unutar kućnih instalacija zatvorite ventil namijenjen za ovaj dio mreže, piše Telegraf.

- Voda iz vodovoda ispušta se na ispusnu slavinu koja se nalazi na najnižem dijelu sustava i najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama. Ako potrošač na vrijeme "konzervira" slavine, odnosno ispusti mrežu, neće imati problema s pokvarenim instalacijama.

U proljeće, otvaranjem ventila, instalacije se pune vodom, a slavine su automatski spremne za korištenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:10