Pripazite malo

Kako brzo odmrznuti meso? Možete ga odmrznuti za 10 minuta, a jedna metoda koju svi koristite nije sigurna

 CALITORE /UNSPLASH/

Odmrzavanje mesa preko noći u hladnjaku je nešto što svi znamo da bismo trebali učiniti, ali često zaboravimo sve dok ne krenemo pripremati večeru. Dakle, što biste trebali učiniti kada ste u škripcu i trebate brzo odmrznuti meso? Kao što smo već ustanovili, odmrzavanje mesa u hladnjaku obično zahtijeva prethodnu pripremu pa to nije opcija. Možete li zapravo brzo i sigurno odmrznuti meso? Srećom, možete!

Ovaj će vas post provesti kroz tri metode odmrzavanja mesa. Svaka metoda je savršeno sigurna, iako svaka ima prednosti i mane.

Kako odmrznuti meso na 3 načina

Postoje tri sigurna načina za odmrzavanje mesa: u hladnjaku, u vodenoj kupelji i u mikrovalnoj pećnici.

Metoda hladnjaka najbolji je način za odmrzavanje mesa, jer održava sirovo meso na konstantnoj temperaturi od 4 C ili nižoj — ovo je temperatura koju treba koristiti. Meso izloženo temperaturi višoj od 4 C izloženo je rastu štetnih bakterija.

image

kyle mackie /unsplash

1. Odmrzavanje mesa u hladnjaku

Za odmrzavanje mesa u hladnjaku jednostavno ga prebacite iz zamrzivača u hladnjak na najmanje 8 sati. Meso se može odmrznuti u bilo kojoj posudi, samo pazite da je posuda hermetički zatvorena. Ne želite da se meso osuši ili bude izloženo bakterijama koje se prenose zrakom.

Koliko dugo treba mesu da se odmrzne u hladnjaku?

Ne postoje pravila o tome koliko dugo je potrebno određenim namirnicama da se odmrznu u hladnjaku. Sve se svodi na vrstu i količinu mesa koje odmrzavate.

Međutim, evo nekih općih smjernica koje biste trebali zapamtiti:

Manjim pakiranjima mljevenog mesa i odrescima potrebno je otprilike 24 sata da se potpuno odmrznu.

Za odmrzavanje komada mesa s kostima trebat će vam dva ili više dana.

Cijelom piliću ili puranu treba dva do šest dana da se odmrznu. Ovisno koliko je velik!

image
JEZ TIMMS /UNSPLASH/

2. Kako odmrznuti meso u vodi

Odmrzavanje mesa u vodi siguran je način brzog odmrzavanja smrznutog mesa.

Prvo prebacite meso u vrećicu na zip. Provjerite je li vrećica dobro zatvorena. Ako sirovo meso dotakne vodu, na njemu bi se mogle početi razvijati bakterije.

Nakon što je meso zatvoreno u vrećicu, stavite ga u veliku posudu. Meso potopite u hladnu vodu iz slavine. Svakih 30 minuta mijenjajte vodu iz slavine.

Nakon odmrzavanja meso morate odmah upotrijebiti.

Savjet: Nikada ne koristite vruću vodu iz slavine za odmrzavanje mesa. Izlaganje smrznutog mesa vrućoj vodi (čak i kada je zatvoreno u plastičnoj vrećici) povisit će vanjsku temperaturu mesa, dok će unutrašnjost ostati smrznuta. Ovo stvara savršeno tlo za razmnožavanje bakterija!

Koliko dugo se meso odmrzava u vodi?

Opet, točno vrijeme će se razlikovati ovisno o vrsti i količini mesa koje odmrzavate u vodenoj kupelji. Evo općih smjernica koje treba slijediti:

Mesu od 1 kg (kao što je mljevena puretina ili govedina) trebat će otprilike sat vremena da se odmrznu.

Za pakete mesa od 1,5 do 2 kg trebat će vam oko 3 sata.

Cijelim pilićima treba oko 30 minuta po kilogramu.

image
ANDREW VALDIVIA /UNSPLASH/

3. Kako odmrznuti meso u mikrovalnoj pećnici

Izbjegavajte odmrzavanje mesa u mikrovalnoj pećnici kad god je to moguće, jer često ostavlja dijelove mesa savršeno odmrznute, a druge dijelove zamrznute. Međutim, odmrzavanje mesa u mikrovalnoj pećnici najbrža je metoda odmrzavanja na ovom popisu, pa ako ste u stisci s vremenom, ovo bi mogla biti najbolja opcija za vas!

Samo imajte na umu da se manje količine mesa bolje odmrzavaju u mikrovalnoj pećnici. Neka količina mesa bude 1 kg ili manje za najbolje rezultate.

Također, obavezno prebacite meso iz originalnog pakiranja u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Stiropor i plastičnu ambalažu u kojima dolazi većina mesa ne stavljajte u mikrovalnu!

Za odmrzavanje mesa u mikrovalnoj pećnici: stavite meso (u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu ili na tanjur) u mikrovalnu pećnicu. Zatim kratko kuhajte meso na postavci "odmrzavanje". Ako vaša mikrovalna pećnica nema postavku "odmrzavanje", podesite razinu snage na najnižu postavku.

Savjet: Ne preporučuje se odmrzavanje plodova mora ili ribe u mikrovalnoj pećnici. Morski plodovi se kuhaju vrlo brzo, pa postavka "odmrzavanje" može biti prejaka za osjetljivu ribu.

Koliko dugo se meso odmrzava u mikrovalnoj pećnici?

Ovisno o količini i vrsti mesa, odmrzavanje mesa u mikrovalnoj pećnici može potrajati i do 10 minuta. Provjerite meso svakih 45 sekundi do 1 minute i redovito ga okrećite kako biste bili sigurni da se ravnomjerno odmrzava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:28