Ispravan način

Kako bojati namještaj iz Ikee budući da je većina najpopularnijih komada izrađena od iverice

 Livet Hemma
Prije nego li se upustite u bojanje, morate imati nekoliko stvari na umu

S oduševljenjem uvijek promatramo domišljata rješenja koja namještaj iz Ikee pretvaraju u impresivne personalizirane komade samo pomoću malo boje, a kreativni primjeri na koje nailazimo na društvenim mrežama služe nam kao inspiracija da se i sami prihvatimo kista.

No, prvo provjerite materijal od kojeg je izrađen namještaj koji ste odabrali za svoj dom. Budući da je većina najpopularnijih komada izrađena od iverice s oblogom od polipropilenske plastike ključno je pripremiti dobro površinu prije nego se bacite na bojanje.

image
Sofie Wrede

POTREBAN MATERIJAL:

• specijalizirani primer za laminat
• boja po izboru
• zaštitni premaz
• glatki valjak za bojanje
• kadica za bojanje
• pokrov za zaštitu poda
• maskirna traka
• alat za fino brušenje
• krpica za uklanjanje prašin

POSTUPAK

image
Little Green Notebook

Ako je ikako moguće, uvijek bojite namještaj dok je rastavljen jer to omogućava veću preciznost i ubrzava proces bojanja.

image
Little Green Notebook

Bojite li veću površinu morate ju lagano pobrusiti odnosno ukloniti sjaj s površine s finim brusnim papirom prije nego počnete s bojanjem kako bi svi slojevi bolje prianjali. Nemojte zaboraviti oprati i osušiti površinu nakon brušenja te se poslužite krpicom za uklanjanje fine prašine.

image
Little Green Notebook

Vrijeme je za nanošenje primera koji mora biti posebno namijenjen bojanju laminata odnosno sjajnih površina.

image
Little Green Notebook

Prije nego nanesete prvi sloj primera prebrišite dobro još jednom površinu jer čestice prašine lete po zraku. Premažite komade primerom i pustite da se dobro posuši te provjerite da je cijela površina prekrivena i popravite ako niste sve obojili.

image
Little Green Notebook

Nanesite prvi sloj boje. Pripazite da ne nanesete predebeli sloj jer će se dugo sušiti i može izgledati neujednačeno. Radije premažite površinu dodatnim slojem kada se sve dobro osuši. Naravno, za ovaj posao možete koristiti i boju u spreju, no trebat će vam više vremena da postignete ujednačeni izgled površine.

image
Norse Interiors

Kada se sve potpuno osuši premažite površinu zaštitnim slojem. Ako je riječ o plohi koju nećete puno dirati uvijek možete odabrati jednostavan prozirni akrilni sloj kako biste ju zaštitili, no ako bojite police, vrata, ladice ili nešto što se nalazi na prometnom mjestu u vašem domu odaberite kvalitetniji proizvod za zaštitu. Pustite da se sve dobro osuši prije slaganja namještaja.

image
Superfront

DODATNI TRIKOVI

Ako ikako možete, odaberite primer koji u sebi ima shellac bazu. Takvi premazi imaju grozan miris, ali će rezultat biti čvrsti sloj koji se neće tako lako oštetiti.

Sasvim glatki valjak najbolji je alat za ovaj zadatak, no ako želite još bolju izvedbu nanesite boju pomoću spreja.

Pustite da se obojene površine suše što dulje moguće. Sretno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 00:14