ODABIR PRAVE NIJANSE

Kad birate boju za svoje zidove, prvo zavirite u garderobni ormar. Evo zašto

 /SHUTTERSTOCK

Vašem domu treba mini makeover? Ništa ne osvježava prostor kao novi sloj boje na zidu. Ali, kako znati koja je boja prava za vaš prostor? Odakle početi? Ići li hrabro i energično ili je neka umirujuća nijansa bolji izbor? I što ako zamrzite neku nijansu čim ugledate svježe obojane zidove? Ne uznemiravajte se. U pomoć stižu dizajneri, koji su za portal časopisa Veranda izdvojili nekoliko praktičnih savjeta o tome kako odabrati idealnu boju za svoje zidove.

Za početak, napominju da ne postoji samo jedna prava boja. Stoga ne gubite vrijeme na traženje savršene nijanse, radije se usredotočite na ono što želite postići: osvijetliti sobu, učiniti ju prostranijom ili zabavnijom i slično. Primarni cilj je ispuniti taj zadatak, a treba znati da postoji desetak boja i kombinacija koje će funkcionirati.

image
/SHUTTERSTOCK

Kod odabira boje za zidove poželjno je zaviriti i u garderobni ormar. Ako u ormaru prevladava plava, znači da je to boja u kojoj se osjećate ugodno. Stoga slobodno razmišljajte o svim nijansama plave za sobu. Jedna od opcija može biti i kombinacija više nijansi plave. Primjerice, svijetloplava na zidovima, a tamnoplava na namještaju i detaljima.

Boja ima i emocionalnu komponentu, stoga nemojte biti povodljivi i birati boje koje vam se inače ne sviđaju, pa čak i ako su u trendu.

Razmišljajte o raspoloženju koje želite stvoriti. Ako želite svijetlu i veselu atmosferu, idite u smjeru bijele, pastelno ružičaste, svijetložute..., a ako želite energičan prostor preporučuju se crvena, narančasta ili intenzivno zelena. S druge strane, ako naginjete mračnoj i pomalo dramatičnoj atmosferi birajte tamnoplavu, zelenu, boju patliđana...

Naravno, treba imati na umu da je teško pretvoriti sobu u nešto što nije, poput svijetle i prozračne sobe ako ima samo jedan mali prozor. Proučite kako prirodno svjetlo utječe na prostor, prilagodite se, dopustite postojećoj arhitekturi da vas vodi... Ponekad će kombinacija kontrastnih boja stvoriti željeni efekt, ali vodite računa i o namjeni prostorije. Općenito govoreći, umirujuće i nježne nijanse izvrsne su za prostorije u kojima je primarna funkcija odmor i opuštanje, poput spavaćih soba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 19:55