I još štošta

Jeste li znali da omiljenim pićem svih Hrvata možete polirati namještaj? I ne samo to, čini čuda po domu

 AEROGONDO/GETTY IMAGES

Nakon svakog druženja i zabave dođe vrijeme pospremanja. Nerijetko se po stanu mogu pronaći određene količine boca vina, piva i sokova, a u nekima od njih i ostaci tekućina. Jeste li znali da ne morate baš sve ostatke nužno proliti u sudoper? Upravo suprotno, možete ih dobro iskoristiti. Kažu da pivo čini čuda kad se koristi kao regenerator za popravljanje oštećene kose i obnavljanje volumena kose, ali to nije jedina prilika za njegovo korištenje u kućanstvu.

image
SEMENOVP/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Protiv mrlja

Pivo pomaže u borbi protiv mrlja na tekstilu. Tako je - bilo da je riječ o mrljama kave na majici ili crnom vinu na tepihu, uz malo piva mrlja će uskoro postati povijest. Kako to učiniti? Ulijte malo piva na spužvicu i nježno utrljajte na zahvaćeno područje. Nakon što ga ostavite da djeluje oko pet minuta, ponovno ga prebrišite s malo deterdženta za osjetljivo rublje.

Poliranje namještaja

Toplo pivo ne samo da uklanja mrlje s drvenih komoda i stolova, već ih pomaže i ulaštiti. Važno je koristiti ga samo na svijetlom drvetu, jer pivo ima učinak posvjetljivanja zbog svoje pH vrijednosti. Kako ne biste pogriješili, preporučljivo je napraviti test na neupadljivom mjestu prije nego cijeli komad namještaja tretirate pivom.

Lijek protiv hrđe

Kada je vilica ili možda čak neki komad alata zahrđao, jednostavno ga potopite u pivo preko noći i problem s hrđom će se sam riješiti. U ovom slučaju pivo ipak mora sadržavati ugljični dioksid. Ovaj je trik možda već poznat s Coca-Colom, ali jednako dobro funkcionira i s pivom. Kiselina u pivu omogućuje da se hrđa razgradi i očisti predmet. Valja napomenuti da pivo nije agresivno sredstvo za uklanjanje hrđe, stoga je manje učinkovit za jako zahrđale predmete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 04:54