Čak i kada je hladno

Jeste li znali da grijanje bolje radi kad je prostor provjetren? Pa zašto se toga lišiti

 /SHUTTERSTOCK
Kako se zima polako bliži, a energija je sve skuplja i manjkava, bolje je informirati se i odmah usvojiti prave reakcije

Gesta je potpuno kontraintuitivna i, međutim, neophodan: ​​ako želite održavati ugodnu temperaturu u svom domu, obavezno ga nastavite dobro provjetravati... čak i kada je hladno!

Kad nastupi hladno vrijeme, prvi instinkt je da se zatvorimo kod kuće i držimo vrata i prozore zatvorenima što je više moguće. Pustiti hladni zrak iz vana u svoj dom kada termometar u vrtu ili balkonu pokazuje temperaturu ispod nule? Nema šanse! No, ako želite lako i brzo grijati svoju kuću, bitno je i dalje minimalno provjetravanje. Zašto? Prava kočnica grijanja je vlaga.

image
/SHUTTERSTOCK

Malo znamo o tome i ne obraćamo pozornost, ali mnoge svakodnevne i bezopasne radnje prirodno povećavaju razinu vlage u našim domovima. Tuširanje, pranje posuđa ili rublja, kuhanje, pa čak i disanjem oslobađamo vodenu paru u prostor.

Naime, mnogo je teže zagrijati prostoriju opterećenu vlagom nego suhu prostoriju. Stoga je važno nastaviti provjetravati svoj prostor, uključujući i zimu. To vam omogućuje da "osušite" svoj dom, a grijanje čini lakšim i ekonomičnijim.

image
/SHUTTERSTOCK

Prozračivanje kuće otvaranjem prozora omogućuje vam obnavljanje zraka, uklanjanje vlage i time smanjenje računa za grijanje.

Međutim, nema potrebe držati prozore otvorenima satima i satima. Dovoljno je nekoliko minuta dnevno. Preporučuje se širom otvaranje vrata i prozora na 5 do 10 minuta.

Dobra za vašu udobnost i vaš novčanik, ova navika također se preporučuje u smislu zdravlja: pomaže u održavanju dobre kvalitete zraka i smanjuje rizik od širenja virusa. Pa zašto se toga lišiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:48