Gotovo u tren oka

Jeste li smanjili temperaturu na svom bojleru? Možete uštedjeti 1.000 kuna, ako vam što znači

 STEVED_NP3/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO. TikTok
Britanska Vlada je savjetovala građane da smanje temperaturu na svojim bojlerima kako bi uštedjeli novac na računima za grijanje

Ovo je jedna od "glavnih preporuka za pomoć kućanstvima da uštede novac na računima za energiju".

Vladini dužnosnici predložili su: "Smanjenje temperature do koje bojler zagrijava vodu prije nego što je pošalje u radijatore (poznato kao temperatura protoka bojlera) sa 75/80°C na 55/60°C." Također predložu "smanjenje temperature radijatora u praznim sobama".

Energetski stručnjaci tvrtke Octopus koja koristi svoj TikTok račun za dijeljenje savjeta za uštedu novca i učinkovitije grijanje doma, već neko vrijeme preporučuju ovaj savjet za uštedu energije.

Savjet bi vam mogao uštedjeti 1.000 kuna (£112) godišnje i smanjiti potrošnju plina za 16 posto. Stručnjakinja za grijanje tvrtke pokazala je kako se to radi u vrlo korisnom videu.

@octopusenergy Every boiler is different so look up yours. Don’t go below 55°C. Google Octopus boiler flow for more on how to try this safely ? #octopusenergy #moneysavingtips #energysaving #boilertips ♬ GASLIGHT - INJI

"Ako činite jednu stvar ove zime da smanjite račun za grijanje, učinite ovo", rekla je. "Možete uštedjeti 1.000 kuna (£112) godišnje okretanjem ovog kotačića na bojleru. Doslovno traje nekoliko sekundi."

"Ovaj kondenzacijski kombinirani bojler ima dva brojčanika za toplu vodu. Jedan s malom ikonom slavine i jedan za grijanje, s malom ikonom radijatora".

"Na većini plinskih bojlera postavljeno je zagrijavanje vode na 80 °C, što je zapravo puno više nego što vam je potrebno. Većina bojlera ima temperature protoka koje rade između 30 °C i 80 °C. Možete je smanjiti na 60, što će biti otprilike polovica ili broj 3. Svaki bojler je drugačiji, stoga svakako potražite vlastite upute na Googleu.

image
STEVED_NP3/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

"Neki imaju samo jedan kotačić, ali on obično služi za zagrijavanje temperature žarenja. Pobrinite se da održavate temperaturu oko 55 °C. Ove godine jedan od naših kupaca smanjio je potrošnju plina za 16 posto samo smanjenjem polazne temperature."

Na zabrinute komentare čitatelja tvrtka je odgovorila: "Postavljana temperatura između 55 i 60 °C i dalje će održavati vaš dom jednako toplim, ali možete prilagoditi postavke na temperaturu koja je najbolje za vas".

Britanci su podijelili svoje korisne savjete u komentarima. Jedan je rekao: "Neki bojleri imaju postavku za predgrijavanje vode... definitivno to isključite, čini veliku razliku, znatno je smanjilo naše račune."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:51