Radi čuda

Jeste li primijetili da neki ljudi imaju auru ugodnog mirisa? Dodaju gorku sol u perilicu rublja!

 FCAFOTODIGITAL/GETTY IMAGES
Trikovi za pranje rublja uz koje će vaša odjeća mirisati svježe kao nikad do sada

Pažljivije pranje i sušenje rublja održava miris svježijim. No za mnoge je pranje rublja grozan, monoton posao koji ne pruža puno užitka. Većim obiteljima se može činiti kao naporan rad kojem nema kraja. Posvuda prljava odjeća i ručnici, stvaraju neugodne prizore s neugodnim mirisima. Ti se mirisi razvijaju iz mnogo razloga, od prskanja ulja do vlage koja stvara plijesan i bakterije.

Ovi kreativni, pametni trikovi ne odnose se samo na dodavanje mirisnih proizvoda u perilicu i sušilicu. Ovo posljednje sigurno djeluje, ali ostali savjeti samo su dobre navike koje treba steći. Ali postoje i gotove ideje koje vrijedi isprobati i pogodite što rade prilično dobro, a neke su dovoljno zanimljive da pranje rublja učine zabavnim. U redu, to bi moglo biti previše, ali isprobajte neke od ovih da vidite koliko dugo traje svježi miris na vašoj odjeći.

Odvojite najsmrdljivije stvari

Pidžama nošena nekoliko noći možda neće mirisati, ali radna odjeća umrljana benzinom hoće. Bacanje toga s ostatkom rublja je kontraproduktivno jer se mirisi mogu proširiti na drugu odjeću, kao i na košare za prljavu odjeću. Trebali bi osigurati nekoliko takvih spremnika za razvrstavanje stvari po boji i težini tkanine, a treći se može dodati za smrdljive stvari. Samo pošpricajte antimikrobni sprej nakon što se isprazni da ostane svjež i dezinficiran.

Ne ostavljajte nošenu odjeću da leži uokolo

Nošena odjeća često se nalazi na podovima kupaonica, praonica rublja i drugim mjestima, ali tamo joj nije mjesto. Ovdje nema osuđivanja: lako je zaboraviti kada imate druge stvari na umu. Ali mogu početi mirisati, a ako su vlažni, ta vlaga može brzo ući u tepihe, poplune i druge tkanine. Njih će također trebati očistiti jer se miris plijesni s vremenom samo pogoršava.

Kada te stvari nije moguće odmah oprati, objesite ih kako biste spriječili širenje plijesni i bakterija. Vješanje odjeće na zraku najbolje su rješenje.

image
DIANE MACDONALD/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Dodajte Epsom gorku sol

Ovaj posljednji hak je prilično iznenađujući. Iako se obično dodaje u vodu za kupanje kako bi ublažila bolove u mišićima i pomogla ljudima da se opuste, dodavanje Epsom soli u perilicu rublja čini da vaša odjeća miriše svježije i dulje djeluje mekše. Osobito je učinkovit na vlažnim i znojnim predmetima i može se koristiti kao pojačivač deterdženta za rublje. Kao prirodni antiseptik, bori se protiv bakterija i upija mirise. Otopite ½ šalice u vodi prije nego što je dodate u posudu i pokrenite redoviti ciklus — dodajte više za iznimno velika punjenja.

Kristali soli također se mogu koristiti za izradu domaćih, potpuno prirodnih perli za pranje rublja. Pomiješajte malo s eteričnim uljem, dobro promiješajte i dodajte žlicu deterdženta. Pohranite ostatke mirisne Epsom soli u hermetički zatvorenu posudu. Epsom sol je sigurna za korištenje na većini tkanina, ali nemojte je koristiti s osjetljivim materijalima koji bi se mogli oštetiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:58