ČUVANJE NAMIRNICA

Jednu voćku uporno stavljate u hladnjak, a ne biste smjeli. Evo zašto

 /SHUTTERSTOCK

Čuvanje limuna u hladnjaku na prvi se pogled može činiti kao dobra ideja. Uostalom, to se često i preporučuje jer se limun brže kvari na sobnoj temperaturi, dok u hladnjaku može izdržati oko tri tjedna. No, skladištenje na taj način poželjno je samo u određenim situacijama.

Naime, limun ne voli niske temperature. Ova voćka pripada skupini citrusa i dozrijeva na temperaturama od oko 30 °C. Dakle, ukoliko se nezreli limun pospremi u hladnjak, niske temperature će usporiti njegovo sazrijevanje. S druge strane, ako se u hladnjak stavi zreli limun, on će zbog niskih temperatura gubiti svoju aromu. A to znači da će njegov okus, kad ih poželite koristiti za cijeđenje, kuhanje ili, pak, pečenje, biti znatno smanjen. Iz toga proizlazi da cijelim limunima nije mjesto u hladnjaku.

Međutim, isto ne vrijedi za prerezan limun. Takve komade možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana, ali obavezno ih stavite prerezanom stranom na tanjurić. Na taj način ćete usporiti njihovo isušivanje. Idealno je držati ih u gornjem odjeljku hladnjaka, gdje je niža temperatura. Naravno, to će utjecati na aromu, ali to je manje zlo jer bi se izvan hladnjaka otvoreni limun prebrzo pokvario.

Znači, najbolje bi bilo čuvati limun na tamnom mjestu poput podruma ili špajze, ali pripazite da se plodovi ne dodiruju - tako ćete u slučaju oštećenja ili propadanja spriječiti širenje plijesni. Također, ispod agruma možete staviti novine koje će upijati vlagu i također spriječiti stvaranje plijesni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2024 17:54