Javni poziv za sufinanciranje kupnje bijele tehnike

Kupi A+++ uređaj i računaj na 800 kuna državnih poticaja!

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 2. listopada ponovno raspisuju javni poziv za sufinanciranje kupnje čak 10.000 energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja. Nakon prve takve akcije u lipnju, koja je zbog odličnog odaziva građana trajala samo devet dana, novim javnim pozivom također će se sufinancirati kupnja uređaja A+++ energetskog razreda, a iznos poticaja je ostao 800 kuna.

Više od 460 modela

Uređaji čija će se kupnja sufinancirati su hladnjak, zamrzivač, hladnjak sa zamrzivačem, sušilica, perilica posuđa i perilica rublja, a dostupno će biti preko 460 različitih modela u oko 600 trgovina. Za sufinanciranje kupnje mogu se prijaviti svi punoljetni građani s prebivalištem u Hrvatskoj, a jedna osoba ostvaruje poticaj za kupnju jednog uređaja. – Kupnjom i stavljanjem u funkciju 10.000 kupljenih uređaja ukupno će se uštedjeti 1.006.179 kWh električne energije i spriječiti 235 tona emisija CO2. To otprilike odgovara godišnjoj potrošnji električne energije za 73 kućanstava ili godišnjoj potrošnji vode u 166 kućanstava – kažu u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ističu kako se u ukupnoj potrošnji energije kućanstva, 20 posto odnosi upravo na potrošnju kućanskih uređaja, kojih se godišnje u Hrvatskoj proda oko 180.000. Do 2020. godine očekuje se da će biti potrebno zamijeniti više od dva milijuna uređaja, čiji životni vijek ističe. – Kako bi se smanjila potrošnja energije i vode, odnosno troškovi u kućanstvima te emisija stakleničkih plinova, osigurali smo 8 milijuna kuna državnih poticaja za sufinanciranje kupnje energetski najučinkovitijih kućanskih uređaja. Prva akcija koju smo proveli izazvala je izniman interes građana i u samo devet dana iskorišteni su svi državni poticaji te je kupljeno 10.000 uređaja. Tada smo najavili i nove poticaje prema raspoloživim sredstvima – kaže ministar Mihael Zmajlović. Inače, A+++ rashladni uređaji i sušilice rublja su do 60 posto energetski učinkovitiji od onih razreda A, a perilice rublja i posuđa do 30 posto.

Zadovoljni i proizvođači

Zanimljivo je spomenuti kako su u prvoj akciji od 10.000 kupljenih A+++ uređaja, čak 90 posto činile perilice rublja, a najviše uređaja kupljeno je s cijenom između 2500 i 3000 kuna. Pritom je 63 posto građana zamijenilo stari uređaj novim, dok je za 37 posto građana to bila prva kupnja. Najveći broj sufinanciranih A+++ uređaja, njih 2457, kupljeni su u Zagrebu. Prvih valom subvencija zadovoljni su bili i proizvođači kućanskih uređaja, koji sve veću pažnju stavljaju upravo na energetsku učinkovitost uređaja. Tako u Gorenju kažu da su se od njihovih uređaja najviše prodavale perilice i sušilice rublja te hladnjaci, a isti trend očekuju i u valu koji slijedi.

– Između više od 30 modela perilica rublja koje nudimo na tržištu, čak 85 posto su perilice s energetskom učinkovitošću A+++. Osim odlične energetske učinkovitosti, brojne napredne tehnologije olakšat će korištenje perilice rublja, a donijet će i dodatne uštede u kućnom budžetu. Primjerice, EcoCare način pranja donijet će uštede do 57% potrošnje energije kod već ionako odlične energetske učinkovitosti. Isti je slučaj i kod sušilica rublja s A+++ učinkovitošću gdje napredna tehnologija toplinske pumpe donosi uštede električne energije do 63 posto u odnosu na A energetski razred – kaže Vladimir Leovac, produktni voditelj u Gorenju Zagreb. Kod kupnje uređaja, napominju u Fondu, treba voditi računa o stvarnim potrebama svojeg kućanstva i ne kupovati uređaje koji korisnicima ne odgovaraju kapacitetom, jer i to može uzrokovati nepotrebne troškove.

Kako do poticaja?

1. Upoznajte se s uvjetima javnog poziva Fonda na fzoeu.hr i mzoip.hr.

2. Odaberite uređaj s popisa i prodajno mjesto.

3. Kupite uređaj i preuzmite obrazac sa svojim osobnim podacima.

4. Ispunite obrazac i prikupite potrebnu dokumentaciju: presliku računa za kupljeni kućanski uređaj, presliku osobne iskaznice i presliku domenta kojim dokazujete svoj IBAN (preslika kartice računa na kojoj je vidljiv IBAN ili Izvadak o stanju i prometu po transakcijskom računu ili pisana potvrda banke o IBAN-u).

5. Prikupljenu dokumentaciju dostaviti u Fond u roku od 15 dana od kupnje na: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Radnička cesta 80, 10000 Zagreb, s naznakom A+++. Ako je dostavljena dokumentacija potpuna i ispravna, Fond će vam na račun isplatiti 800 kuna.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:56