Postoji rješenje

Imate osjećaj da stalo pospremate, ali nikako na kraj s neredom? Problem je vjerojatno ovo

 TREMOLADA, EMILIO/LIVING4MEDIA
Kao i za svaki problem u životu koji imamo, ako znamo njegov uzrok, jednostavnije ćemo naći rješenje i spriječiti ga sljedeći put

Istu teoriju možemo primijeniti i na nered u svojim stanovima. Ako je vaš dom trenutno u neredu ali imate osjećaj kao da ga stalo pospremate ili kao da ste ga tek neki dan pospremili, moguće je da niste svjesni uzorka zbog kojeg je to tako.

1. GOMILATE PAPIR

Katalozi, časopisi, kuponi, računi… Svi na površinama u stanu imamo onaj jedan mali dio na kojem je trenutno nakupljena zavidna hrpa papira, i to većina koja nam uopće ne treba.

RJEŠENJE: Uzmite jednu kartonsku kutiju u koju stane papir A4 veličine. Smjestite je ispod stola, u ostavu ili na bilo koje mjesto koje nije odmah vidljivo ali bi vam moglo biti nadohvat ruke. Sav papir koji vam ne treba odmah stavljajte tamo, a kada se kutija napuni, reciklirajte. Na taj čete način, osim uklanjanja nereda, učiniti i dobru stvar.

image
ISTOCK/

2. NE STAVLJATE STVARI NA SVOJE MJESTO

Uvijek po kući tražite škare, selotejp, cipele, maskaru… Možda vam predmet koji tražite treba samo na brzinu, a vi prvo potrošite 10 minuta upravo na traženje.

RJEŠENJE: Pokušajte si u glavi složiti sljedeću priču – svaki predmet u vašem domu ima svoj mali dom. Ako ga uzmete iz njihovog doma i ne vratite, to je kao da su izgubili svoj dom. Personaliziranjem predmeta stvaranjem priče se više vežete za njih i samim time ih nećete zaboraviti staviti na svoje mjesto.

image
ISTOCK/

3. SKUPLJATE HRPU ROBE NA FOTELJI U SOBI

Ako je i pospremite, sljedeći dan će svejedno naći na toj nesretnoj fotelji.

RJEŠENJE: Pokušajte napraviti mali ugovor sami sa sobom – svaki put kada želite izvaditi nešto novo iz ormara, morate ormaru vratiti nešto nošeno. Što se tiče prljave robe, pored fotelje postavite malu košaru u koju ćete je ubacivati. Košara će vam služiti kao podsjetnik ali i kao novi dekorativni predmet u sobi.

4. STAN JE U NEREDU, A ČINI VAM SE KAO DA STE GA OČISTILI PRIJE NEKOLIKO DANA

Istina je da najčešće mislimo ono što želimo misliti, pa tako i ovo. Naša memorija nas ponekad prevari kako bi nam bilo lakše. Možda vam se čini kao ste prošli vikend počistili svoj, a zapravo su prošla već dva tjedna.

RJEŠENJE: Svaki put kada čistite kuću na kalendar si stavite malu oznaku. Ako vam nered nije dovoljna motivacija za čišćenje, ova oznaka bi mogla pomoći.

image
ISTOCK/

5. NIJE STVAR U VAMA, STVAR JE U CIMERIMA, DJECI…

Ipak jednostavno dajete sve od sebe, ali ne možete utjecati na cimerove navike, a s djecom ionako svakodnevno vodite bitke.

RJEŠENJE: S cimerom je vjerojatno jedino rješenje – sjesti, otvoreno razgovarati i napraviti raspored čišćenja. Što se djece tiče, ako su mlađi, potrebna im je dobra motivacija. Male nagrade u obliku omiljene čokolade ili crtića nakon što pokupe igračke će im s vremenom pokazati da im se itekako isplati pospremiti nered. Ako su stariji, pokušajte im uvesti u naviku da svi zajedno pospremate stan subotom ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:48