I ti možeš imati hit drvo

Razmnožite japansku jabuku kaki sjemenom

S obzirom na to da su i naši sugrađani otkrili blagodat japanske jabuke, tzv. kakija koji u zimsko vrijeme postaje sve popularnije voće na našem tržištu, odlučili smo vam u ovom broju pokazati način na koji možete razmnožiti kaki sjemenom. Budući da postoji više vrsta kakija, moramo upozoriti da je kaki koji se može kupiti u nekim našim trgovinama tvrd i ne sadrži sjemenke. Takvi plodovi nisu pogodni za ovakav način razmnožavanja.

Potreban materijal: zemlja za cvijeće, pijesak, crijepići, štapić, plod kakija, nožić, voda, etiketa

1 Način izrade

Plod kakija mora biti zreo, što znači potpuno mekan. Prije nego što se odlučite za ovakav način razmnožavanja, svakako probajte pokoji plod ne biste li ustanovili sadrži li sjemenke. Nakon što ste nožićem prepolovili plod, izvadite sjemenke, a ostatkom ploda slobodno se zasladite.

2 Izradite mješavinu

Sljedeće je izraditi mješavinu u omjeru 2:1, što znači da miješate dvije trećine zemlje za cvijeće i jednu trećinu pijeska. Položite crjepiće ili kamenčiće u posudu i napunite pripremljenom mješavinom. Potom štapićem napravite rupice u njemu, u koje stavite sjemenke.

3 Napravite etiketu

Utisnite zemlju da što bolje prione uz sjemenke pa potom obilno zalijte. Također samo jedanput, pa ostavite na otvorenom do proljeća. Važno je da napravite etiketu na koju ćete upisati naziv biljke i datum sjetve kako biste kasnije lakše pratili napredak klijanja i razvoja vaše buduće biljke

4 Finalna slika

Mali savjet: etiketu izradite od vodonepropusnog papira i ispišite je permanentnim flomasterom da bi se održala u vanjskim prilikama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 05:42