I garaže imaju svoje mane, pretvorite ih u prednosti!

Nekretnina koja čuva vašu pokretninu

Tko može platiti dodatnih 20 minuta izležavanja u krevetu prije početka radnog dana? Nema tog novca, pogotovo kad iz tople postelje čujete kako vaš susjed struže zamrznuta vjetrobranska stakla na automobilu. Jer upravo toliko, 10 do 20 minuta, potrebno je kako bismo za hladnih zimskih dana pripremili svoj automobil za odlazak na posao. I tako iz dana u dan… Tada se cijena od desetak tisuća eura, koliko ste platili svoje garažno mjesto, ne čini tako pretjerano skupa.

Nebitna prognoza

U posljednje vrijeme većina investitora inzistira da kupac uz stan mora kupiti i garažno mjesto. Koje su prednosti i postoji li koja mana za čuvanje najskuplje pokretnine (automobila) u vašoj nekretnini (garaži)? Željko Marušić s Fakulteta prometnih znanosti objašnjava kako su najveće prednosti garažnih mjesta: čuvanje automobila od eventualne krađe, motor automobila ne rashladi se kao kad je na vanjskom parkiralištu, ljeti nije prevruće, zimi nije prehladno i nema dosadnog struganja leda… No, unatoč silnim prednostima, važno je ponešto znati o korištenju same garaže, ali i o pravilima održavanja automobila koji se parkiraju u garažama. – Logično je da je garaža u odnosu na vanjska parkirališta prednost. Ujutro se ustanete, uđete u automobil, upalite ga i odvezete se. To što je vani 20 centimetara snijega vas uopće ne opterećuje, ali unatoč komforu, vlasnici garažnih mjesta trebali bi znati da i garaža može naštetiti automobilu – smatra Marušić.

Brži start!

Naime, važno je znati da u zimskom periodu, kada se ceste posipaju, sol može više naštetiti automobilu koji se parkira u garaži nego na otvorenom. – Automobil je potrebno oprati svaka dva do tri dana jer se u garaži lakše stvara hrđa. Naime, na koroziju utječe temperatura, a u garaži temperature budu i do 15 Celzijevih stupnjeva više nego na otvorenom – objašnjava Marušić. S druge strane, pozitivno je što je sam start mnogo brži, odnosno nema zagrijavanja motora automobila. – Pravilo je da se automobil u garaži upali i da se odmah izađe van jer se emitiraju štetni plinovi koji mogu biti opasni po zdravlje. Također, bilo bi dobro, štoviše poželjno, da se garaža provjetrava. Uvijek bi prozor trebao biti lagano otvoren zbog strujanja zraka koji također pomaže u zaštiti od korozije – savjetuje Marušić te dodaje kako se garaže (koje imaju takvu mogućnost) nikako ne smiju grijati.

Pripazite na sol

No, garažu je potrebno i održavati jer ako ne očistite automobil od soli i snijega, stvarat će se lokve koje će se teško posušiti, a sol također može naštetiti betonu. Osim tijekom zime, ova druga po važnosti nekretnina, smatra Marušić, spas je i ljeti jer čuva automobil od jakog sunca. – Prvo, nećete opeći ruke kad uhvatite volan. S druge strane, sunce loše djeluje na gume automobila, a i blijedi plastika – kaže.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:43