Jeste li znali?

I brašno se može pokvariti: evo koji su znakovi da se to dogodilo, ali i savjet kako ga čuvati i produljiti mu rok trajanja

 /SHUTTERSTOCK

Iako je brašno termički obrađena namirnica i sadrži malu količinu vlage, s njim također treba pravilno postupati. Obično brašno najbolje je koristiti 6-8 mjeseci nakon otisnutog datuma na ambalaži, dok je integralno brašno najbolje koristiti 4-6 mjeseci nakon datuma. Kako biste produžili rok trajanja brašna, možete ga držati u hladnjaku ili čak zamrzivaču. Čuvanjem brašna u hladnjaku možete mu produžiti rok trajanja do godinu dana, a držanjem u zamrzivaču do dvije ili tri godine, prenosi Krstarica.

Ključnu ulogu igra i vrsta brašna, a najdulje traje uobičajeno bijelo brašno, dok ono s cjelovitim zrnimam pa tako i integralnim, ima kraći rok trajanja.

Kako izgleda pokvareno brašno? Jedan od najboljih pokazatelja da se brašno pokvarilo je miris. Ako primijetite da je brašno poprimilo miris, nekako užegli, to je vjerojatno znak da se morate oprostiti od njega, čak i ako rok pokazuje suprotno. Također vrijedi i obrnuto, ako je rok prošao, ali brašno još nema miris - možete ga koristiti još neko vrijeme. Znak da se brašno pokvarilo može biti i kada promijeni boju ili se pojave plijesan ili moljci. Pojava moljaca najčešće je uzrokovana vlagom ili visokim temperaturama, no čak i ako brašno čuvate na tamnom mjestu u smočnici, niste završili posao. Najbolja opcija da ga zaštitite od insekata i plijesni nije da ga držite u papirnatim vrećicama, već da brašno čuvate u zatvorenoj staklenci ili hladnjaku. Dakle, to mora biti suho i tamno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:15