DA SVI BUDU SRETNI

Evo što stručnjaci kažu kako uklopiti dva ili više različitih stilova u svoj dom

 CREATIVASTUDIO/GETTY IMAGES
Slijedite ove savjete i stvorit ćete okruženje koje će se svidjeti cijeloj obitelji, jer moguće je spojiti dva ili više dekora u dom

Bez obzira živite li kod kuće s nekolicinom samopouzdanih tinejdžera, dijelite li stan sa sustanarom, ili živite s roditeljima kao odrasla osoba, ili možda razgovarate o suživotu s vašom boljom polovicom, kombinirajući vaš ukus za uređenje s nekim drugo može biti komplicirano. Međutim, da bi kuća bila dom za sve uključene članove, ona mora biti odraz svake osobe koja u njoj živi. Jednostavnije reći nego učiniti, zar ne?

Ipak, srećom, postoji puno nadarenih profesionalnih dizajnera kojima ćete se obratiti za savjet o spajanju vaše vizije dekora s tuđom. Možda nitko ne razumije kombiniranje stilova ukrašavanja bolje od ova četiri dvojca, koji su partneri u poslu i - donekle - u životu. Slijedite ove savjete i bit ćete na putu da stvorite okruženje koje će se svidjeti cijeloj vašoj posadi, jer da, potpuno je moguće spojiti dva ili više dekor stilova u jedan dom.

image
Jean Stoffer Design


Definirajte što za vas znači udobnost

Ideja "doma" svima znači nešto drugačije. Možda najbolje spavate u spokojnom prostoru, dok vaš cimer preferira dom prepun energičnih boja. Možda vam je najdraži minimalizam, a vaš partner nikada nije upoznao sitnicu koji nije želio kupiti. Bez obzira na vašu viziju, važno je točno odrediti što vaš dom čini ugodnim vama i onima koji žive s vama.

- Mislim da se dio osjećaja dobrodošlice u bilo kojem prostoru svodi na to da imamo udobna mjesta s jasnim svrhama - kaže dizajnerica Grace Start za Apatment Therapy, koja kreira interijere zajedno s majkom Jean Stoffer, u svojoj istoimenoj dizajnerskoj firmi jeanstofferdesign. - Postoji li mjesto za ručak tamo gdje se ne bojite proliti nešto? Postoji li mjesto za odmor u kojem se ne bojite podići noge? Sva su ta pitanja važna pri određivanju kako učiniti prostor ugodnim.

Otkrivanje što "udobnost" znači svim stranama pod vašim krovom u osnovi će poslužiti kao putokaz za sve odluke povezane s dizajnom donesene u vašem domu i dalje. Shvatite ovo kao svoju misiju dizajna, ako želite, i zapišite je - doslovno. Odvojite vrijeme da sjednete s ostalim članovima kućanstva i poradite na izradi nečega što je reprezentativno za sve.

image
Sarah Elliot


Dizajnirajte kako zapravo živite

Za mnoge ljude dom trenutno više nije samo mjesto u koje se na kraju dana vratite na nekoliko sati kako biste jeli i spavali ili se družili vikendom. Dom sada znači puno više. Potreban vam je prostor koji zapravo odražava kako vi i vaši sutanari živite - a ne savršen život kakav biste željeli imati.

- Kad je pandemija krenula, započela sam rastavljati sobe u svojoj kući i pretvarati ih u prostore posvećene djeci kako bi imala više prostora za trčanje i igru ​​kad nisu mogli ići vani - objašnjava Susana Simonpietri, koja je vlasnica dizajnerska tvrtka chango sa suprugom Joshom Kayom. - Izvorna namjera dizajna za te prostore više se nije odnosila na naš život, pa smo morali krenuti od nule i stvoriti nešto prikladnije za današnja vremena. Za nas ništa nije važnije od naše individualne udobnosti, udobnosti onih oko nas i sretnog zajedničkog života.

Prvo analizirajte svoj dom sa stajališta funkcionalnosti kako biste osigurali da svi koji tamo žive zadovolje svoje potrebe prostora prije nego što prijeđu na njegovo uređenje ili dizajn. - Funkcionalnost je uvijek prva stvar o kojoj treba razmisliti - kaže Catherine Williamson, koja zajedno sa suprugom Bryanom vodi dizajnersku tvrtku Mix mixdesigncollective i blog. - Razmislite o stvarima poput toga hoće li vašoj djeci trebati kreativni prostor za virtualno školovanje ili koje se sobe mogu zatvoriti od ostatka kuće za potpunu tišinu ako je potrebno i prvo riješite te potrebe.

image
The Hommeboys


Revidirajte svoje stvari

Kada je riječ o kombiniranju kućanstava (u slučaju zajedničkog života s partnerom ili preseljenja s roditeljima), zasigurno ćete imati višak predmeta koji svaki pojedinačno njegujete i velika je vjerojatnost da oni vjerojatno ne idu zajedno. Rješenje? Napravite reviziju namještaja i dekora, dajući svakoj osobi priliku da se založi za svoje komade koje voli. - Neka svaka osoba napiše popis dijelova koji su joj važni - kaže Stoffer. - Budite spremni iskreno procijeniti stanje svakog dijela. Ako više osoba ima nešto što odgovara potrebi, a jedna je kvalitetnija ili u boljem stanju, možda ćete se morati rastati se sa svojim dijelom.

Austin Carrier i Alex Mutter-Rottmayer podržavaju to mišljenje. Dvojac, koji su ljubavni i poslovni partneri (zajedno vode dizajnersku tvrtku hommeboys iz Calija) imao je sličan način obračuna kad su se preselili zajedno prije nekoliko godina. - Svatko je od nas imao određene predmete koje smo voljeli, a određene predmete jedni od drugih mrzili smo - kaže Carrier. - Stvaranje doma stalna je evolucija - ako jedna osoba stvarno voli neki komad, a druga ne, dopustite mu da bude u vašem prostoru i dajte mu vremena. Možda se protivite iz pogrešnih razloga i otkrijete da se vaš stil dizajna razvio tako da vam se sviđa u novoj postavci.

image
Jean Stoffer Design


Prihvatite mješavinu

Raznolikost je začin života, zar ne? Pa, isto vrijedi i za vaš dom. Prihvaćajući dinamični miks koji višestruki pogledi i ukusi mogu donijeti, osigurat ćete da imate dom koji ne samo da odražava stanare, već ne ostavlja dojam da je previše propisan ili dosadan. - Apsolutno je moguće lijepo kombinirati stilove - kaže Stoffer. - Zapravo, osjećam da miješanje stilova stvara bezvremenski, sabrani izgled koji gotovo uvijek na kraju izgleda ugodno i toplo. Osim toga, čini da se svaka osoba osjeća kao kod kuće u svom domu.

Potražite zajedničke karakteristike stilova poput preklapajućih paleta boja, sličnih tekstura ili univerzalnih oblika namještaja poput čistih linija, što može pomoći u objedinjavanju različitih dekora u cijelom domu na način koji odgovara svačijem stilu.

image
Begining in the Middle


Budite spremni na kompromis

Što se tiče stvaranja doma u kojem se i vi i vaši najmili osjećate ugodno, pokušajte pronaći sredinu - barem nekoliko puta - tijekom postupka uređenja. -Općenito, nećete uvijek dobiti sve što želite u prostoru kada je u njega uključeno više osoba - kaže Simonpietri. - Nađite način da kombinirate svoje prioritete sa svojim partnerima i nadamo se da će ta smjesa donijeti zaista lijep ishod u kojem se prihvaćaju sklonosti obje osobe i svi su sretni.

Pokušajte izbjegavati trgovanje sobama, recimo, u kojima vi uređujete spavaću sobu, dok vaš partner sređuje dnevni boravak. Ova strategija zvuči kao izvrsna ideja, ali može dovesti do dizajnerske sheme koja zapravo ne drži vodu. Pristup - Ti uzmeš sobu, ja uzmem sobu zaista nije onaj koji preporučujemo - kaže Bryan Williamson.

image
The Hommeboys


Ako sumnjate, obratite se profesionalcima

Ako ustanovite da jednostavno ne možete kompromitirati svoj dekor, možda je vrijeme da pozovete pojačanje. Kao i svaki dobar posrednik, angažiranje dizajnera interijera može vam pojasniti viziju i olakšati sve teške razgovore o dekoru. Još bolje, dizajneri mogu pružiti objektivno stručno mišljenje i pomoći vam da sintetizirate svoj stil s tuđim; to je ono što na kraju krajeva najbolje rade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 06:54