jedna bitna stvar

Želite da vam podovi budu kao novi? ​Žao nam je, ali potpuno krivo čistite svoje drvene podove!

.
 ASBE/GETTY IMAGES
Donosimo vam kako ispravno voditi brigu i čistiti podove od drva da potraju

Iako su kvalitetni drveni podovi poprilična investicija, to je svakako opcija koju je vrijedno dobro razmotriti. Podaci govore da se s vrmenom pokaže isplativost takvog ulaganja zbog same kvalitete drva i njegove dugotrajnosti. Svi vi koji u svojim domovima imate ovaj popularni pod vjerojatno ste se bar jednom zapitali koji je najbolji način čišćenja i održavanja sjaja te prirodne ljepote (i vrijednosti)? Donosimo vam kako ispravno voditi brigu i očistiti podove od kvalitetnog drva.

image
NELLEG/GETTY IMAGES

Nije vrsta drva - hrast, javor, orah, bambus ili nešto egzotičnije - ta koja određuje kako se podovi moraju očistiti, već završna obrada. Površinske obrade, razni premazi koji se obično nanose na drvene podove nakon ugradnje kako bi ih zaštitili i učinili trajnijima i otpornijima na vodu stvaraju zaštitnu barijeru. Postoji nekoliko završnih obrada na bazi vode, ulja ili kiselina. Kuće izgrađene prije 1970. godine, uključujući povijesne rezidencije, mogu imati originalne drvene podove koji imaju završnu obradu na bazi laka ili voska te ovakvi podovi zahtijevaju drugačiji pristup čišćenju.

image
.
ASBE/GETTY IMAGES


Prije čišćenja svakako saznajte koja je vaša završna obrada

ŠTO NE TREBA RADITI

Bez obzira koju vrstu drvenih podova imate, nemojte korisitit proizvode namjenjenje čišćenju pločica. Ovakva sredstva se ne preporučuju za čišćenje drvenih podova, jer će drvo postati sklisko i brzo se zamagliti. Još jedna stvar koji ne biste trebali raditi je obilno vlažno brisanje drvenih podova, jer voda koja ostane na površini može oštetiti završnu obradu, drvo i ostaviti mrlje. U skladu s tim izbjegavajte prekomjerno navoštavanje drvenih podova pokušavajući vratiti sjaj. Ako je voštani pod postao "otrcan", pokušajte umjesto toga polirati površinu.

image
CYANO66/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


NAJBOLJI NAČIN ČIŠĆENJA PODOVA OD KVALITETNOG DRVA

Čišćenje podova od drva započinje usisavanjem ili brisanjem. Usisavanje: svakodnevno usisavajte drvene podove ili barem jednom tjedno usisavačem opremljenim nastavkom za drvene podove. Redovito usisavanje pomaže u uklanjanju čestica prašine i nečistoća koje igraju vodeću ulogu u grebanju i otupljivanju površine poda.

Brisanje: ako želite prirodno očistiti podove od drva, brisanje treba obaviti jednostavnom otopinom pH neutralnog sapuna i vode; ili jedna kap blagog sredstva za čišćenje u kanti vode; ili proizvodi koji imaju posebne formule za drvene podove.
Uvriježeno je mišljenje da se drveni podovi najbolje čiste otopinom od octa i vode, ali istraživanja su pokazala da ta otopina zapravo oštećuje podove i nije toliko učinkovita kao neutralini sapun. Za početak brisanja namočite krpu u pripremljenoj otopini, potpuno iscijedite vodu i brišite u smjeru postavljanja drva, po potrebi ponovite. Kako se voda u kanti zaprlja, izlijte i napunite novu.

image
VLADA_MAESTRO/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


Obavezno izbjegavajte krpe koje prekomjerno zadržavaju vodu. Ako vaši podovi iza čišćenja ostaju mokri, svakako ih onda prebrišite suhom krpom.

ALTERNATIVNE TEHNIKE

Nakon što je pod pometen ili usisan, stavite odabranu otopinu za čišćenje u bočicu s raspršivačem i poprskajte pod, a zatim upotrijebite suhu krpu ili krpu od mikrofibre i obrišite. Ovaj način zahtjeva više trudfa s vaše strane, ali je znatno pouzdaniji. Važno je napomenuti da to što je pod čist ne znači nužno da će biti sjajan. Ako je pod izgubio sjaj, možda je vrijeme da se profesionalno doradi.

image
ANTAGONIST74/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


KAKO OČISTITI STARE I ISTOŠENE PODOVE OD KVALITETNOG DRVA

Istrošeni i stari podovi, poput onih u starijim i povijesnim kućama, kao i podovi na kojima se zaštitna obrada istrošila, nikada ne smiju biti tretirani vodom ili tekućim sredstvima za čišćenje koja mogu prodrijeti, zamrljati ili iskriviti drvo. Umjesto toga, prema riječima stručnjaka, kao primarna crta obrane treba biti čišćenje metlom s mekanim čekinjama i usisavanje. Staromodni podovi nisu uobičajeni u većini domova. Međutim, ako ste ponosni vlasnik ovog starinskog poda, redovita njega trebala bi uključivati često čišćenje i usisavanje. Izbjegavajte sredstva za čišćenje s vodom.

image
SEFA OZEL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO


KAKO OČISTITI OBOJANE DRVENE PODOVE

Podovi od obojanog drveta daju određenu izjavu obično vezanu za stil, ali su i pametan način za prikrivanje nedostataka kod drvenih podova. Da biste redovito čistili obojeni drveni pod, usisavajte ili brišite prašinu. Izbjegavajte ogrebotine ili oštećivanje obojene površine koristeći abrazivna sredstva za čišćenje i odlučite se za jednostavnu otopinu sapuna i vode za vlažno brisanje. Stručnjaci predlažu da se površina odmah osuši suhom krpom kako bi se izbjegle pruge i nepotrebna vlaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 06:15