leglo bakterija

Doktorica otkrila koje namirnice u hladnjaku postaju otrovne! Jednu od njih svi ‘pod normalno‘ držimo tamo

 GILAXIA/GETTY IMAGES

Hladnjak je neophodan za održavanje hrane hladnom i svježom, a kada se hrana pravilno skladišti, smanjuje se potreba za bacanjem hrane.

Stručnjaci su upozorili da određene namirnice nisu prikladne za čuvanje u hladnjaku, zbog mogućnosti da postanu "otrovne". Doktorica Dimple Jangda na Instagramu je objasnila o čemu se zapravo radi.

Posebno je upozorila na ove četiri namirnice:

- češnjak

- luk

- đumbir

- riža

Češnjak

Ova jeftina namirnica vam je nadohvat ruke, a iako se koristi za dodavanje okusa mnogim jelima, češnjak može postati pljesniv u hladnjaku. prenosi Espreso.

"Nikada ne kupujte oguljeni češnjak i držite ga u hladnjaku jer vrlo brzo počne hvatati plijesan, što je zapravo povezano s rakom. Jeste li primijetili kako užasno smrdi? Uvijek kupujte svježi češnjak s ljuskom. Uklonite kožu samo kada ga pripremate i nemojte ga držati u hladnjaku", rekla je Jangda za Express.

Drugi sveučilišni stručnjaci rekli su: "Čuvanje svježeg češnjaka u hladnjaku općenito nije dobra ideja jer lukovice češnjaka imaju nisku kiselost, što ih čini sklonima Clostridium botulinum, koji je odgovoran za botulizam."

image
MARKO JAN/GETTY IMAGES

Crveni luk

"Ostaviti pola glavice luka u hladnjaku može biti opasno." Crveni luk je sada otporan na niske temperature. Kad ga stavite u hladnjak, škrob se počinje pretvarati u šećer i počinje pljesniviti. Mnogi ljudi to rade - griješe režući polovicu luka za kuhanje, a drugu polovicu drže u hladnjaku. Nikada to nemojte činiti jer će luk skupiti sve nezdrave bakterije i postat će pljesniv, rekla je Jangda.

Đumbir

Đumbir je, poput češnjaka i crvenog luka, osjetljiv na plijesan.

- Vrlo brzo počne pljesniviti kad ga stavite u hladnjak, a to je povezano sa zatajenjem bubrega i jetre - rekla je doktorica.

image
GRALETTA/GETTY IMAGES

Riža

Jangda se također osvrnula na nedavni trend, naime da mnogi ljudi kuhanu rižu drže u hladnjaku.

"Ljudi su počeli spremati kuhanu rižu u hladnjak zbog njene otpornosti na škrob i misle da pomaže u snižavanju razine kolesterola i šećera u krvi, ali zapravo riža najbrže dobiva plijesan." "Ako ćete ga držati u hladnjaku, nemojte ga ostavljati dulje od 24 sata", objasnila je.

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) upozorava da nekuhana riža može sadržavati spore Bacillus cereus, bakterije koja može uzrokovati trovanje hranom. Spore mogu preživjeti kada je riža kuhana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 18:25