OPREZNO

Deset pogrešaka kod pranja rublja koje svi činimo i kako im napokon stati na kraj

Uz WaveActive bubanj perite rublje bez ikakvih briga
 NIK JARH AV STUDIO/

Na svijetu postoje dvije vrste ljudi. Prvi su oni koji košaru s prljavim rubljem samo isprazne u perilicu s odokativnom mjerom deterdženta kad se sjete. Oni peru samo kada moraju, a kada moraju već je prekasno za planiranje. Oni drugi se nad time zgražaju i uopće ne razumiju kako netko tako može živjeti. Ako žive zajedno, drugi će preuzeti sve pranje rublja na sebe, samo da izbjegnu bol koju osjete kada koriste perilicu nakon prvih. Svi su jednom bili prvi, a mnogi i danas jesu. Ne zato što žele, nego zato što ne razumiju kako perilice funkcioniraju i sve osim par postavki i mjere deterdženta čini se kao suviše cjepidlačenja.

Međutim, i prvu i drugu skupinu muče isti problemi. Oni ne vole vidjeti novu perilici kako slabije radi, odjeću koja je kupljena prije mjesec dana, a već izgleda istrošeno, ili najgoru od svih noćnih mora – obojenu odjeću nakon pranja. Kako biste izbjegli neoprane mrlje, neisprane grude deterdženta, suvišne troškove, nestale gumbe ili nove rupe na odjeći, poslušajte naših deset savjeta za pranje rublja u perilici koji će vam promijeniti život:

1. Pretjerano trljanje mrlja

Mnogi će ozbiljne mrlje četkati i trljajati dok se vidljivo ne ublaže prije nego što ih ubace u perilicu. No, to može samo pogoršati i istrošiti tkaninu. Mrljama treba pristupiti pažljivo i metodično. Čim prije je krenete tretirati, to su šanse za uspjeh veće. Za tretiranje i blago trljanje najbolje je primijeniti bijelu krpu kako se boje ne bi prenosile s jedna na drugu tkaninu.

image
Uz WaveActive perilice i sušilice možete se oprostiti i od peglanja
NIK JARH AV STUDIO/

2. Otvoreni zatvarač

Metalni zubi patentnih zatvarača na hlačama i vestama mogu se zakačiti za osjetljivu i pletenu odjeću tijekom pranja u perilici i time tkaninu razvlačiti tijekom cijelog procesa, ako ne i sasvim rastrgati. Tako nastaju oštećenja poput manjih rupa, oslabljenih konaca i rastegnute tkanine. Prije pranja samo provjerite ima li neki od komada zatvrač i zatvorite ga na vrijeme. To će vam oduzeti manje od par sekundi vremena, a spasit ćete se neugodnih otkrića kasnije.

3. Koristite previše deterdženta

Duplo doza deterdženta za dvostruku jačinu pranja, uobičajena je greška kod pranja. Zapravo, previše deterdženta vodi ka stvaranju viška pjene koja pluta na površini vode. Pri tome nakuplja čestice prljavštine i klice i taloži ih natrag na vašu odjeću. Često to nećete odmah primijetiti, no skorena pjena ostaje na površini odjeće ili u obliku ugrušaka na mjestima poput ovratnika ili uz šavove odjeće. Pametnije je krenuti iz početka i za sljedeće pranje staviti pola planirane količine deterdženta. Nakon tog pranja procijenite rezultate i, ako je potrebno, u sljedećoj rundi dodajte malo više deterdženta dok ne nađete optimum za svoje potrebe.

image
Ako niste sigurni, radije stavite manje nego više deterdženta
Gorenje

Imajte na umu da tvrda voda treba drugačiji pristup i zapravo zahtijeva više deterdženta nego što bi mislili. U tom slučaju proučite upute na poleđini deterdženta i metodom testa i pogreške nađite pravu količinu za svoju perilicu.

4. Perete košulje zatvorenih gumbi

Svu odjeću najčešće skidamo iznad košare i kako smo je nosili, tako će i završiti u perilici. Međutim, ta je navika osobita loša za vaše gumbe. Tijekom pranja perilice koriste jake sile kako bi dovoljno tretirale odjeću koje, kada su u pitanju gumbi, mogu olabaviti konce kojima se drže. Zato odvojite malo vremena prije pranja ili tijekom skidanja košulja i otkopčajte sve gumbe. I ne zaboravite na rukave!

5. Perilica nije ravno postavljena

Perilice mogu biti bučne, a njihove vibracije štetne za parkete i okolne zidove. Jeste li provjerili stoji li vaša perilica sasvim ravno? Stavite libelu s vagom na vrh perilice i provjerite trebate li prilagoditi visinu neke od nožica.

image
Najnovija tehnologija WaveActive perilica uštedit će vam vrijeme, novac i živce
Gorenje

Kako bi ste imali garantirano mirnije iskustvo pranja odjeće, možete se odlučiti i za perilicu koja je dizajnirana kako bi vas čim manje ometala, poput najnovije generacije Gorenje perilica i sušilica WaveActive. Ove su perilice specifične zbog WaveActive bubnja koji koristi najnoviju tehnologiju pranja i dizajn unutrašnjosti koji garantira odlične rezultate i s najosjetljivijim komadima rublja. WaveActive perilice su mirnije i tiše zbog jedinstvenih StableTech stranica i PowerDrive motora.

6. Mislite da će se perilica sama od sebe oprati

Bez povremenog ispiranja bubnja, u perilici se mogu razviti razni neugodni mirisi ili bi na odjeći mogli pronaći bijele pruge od taloga i kamenca. Jednom do dvaput godišnje operite perilicu na najvišoj temperaturi uz litru klora koji će ubiti bakterije, plijesan i gljivice. Nakon prvog ciklusa pokrenite još jedan na istoj temperaturi i dodajte litru bijelog octa u vodu za pranje.

7. Perete osjetljivu odjeću u perilici

Neki ni ne znaju koja je tkanina osjetljiva. Ostali su pak čuli od poznanika da ako stave te komade na nisku temperaturu bez centrifuge, da će sve biti uredu. Iako ih je teško dešifrirati, sitne simbole na etiketama nije pametno zanemarivati. Provjerite etikete i posvetite se svojoj odjeći kako neke komade ne biste izgubili nakon tek par pranja.

image
Uz ove trikove, sve vezano za pranje rublja postat će mačji kašalj
NIK JARH AV STUDIO/

Alternativno rješenje nudi najnovija tehnologija u novoj generaciji perilica koja osigurava blagi pristup osjetljivim tkaninama s maksimalnom efikasnošću otklanjanja mrlja i klica. WaveActive bubanj u Gorenje perilicama ima novi dizajn unutrašnjosti koji oponaša obris valova. Posebno oblikovana 3D rebra u obliku valova omekšavaju tkaninu i osiguravaju najnježniji mogući tretman rublja, donoseći istovremeno savršene rezultate pranja.

8. Ostavljate odjeću u perilici nakon pranja

Toliko toga se događa tijekom prosječnog dana i lako je zaboraviti na hrpu rublja koje smo ubacili u perilicu. Ostaviti odjeću u perilici događa se svakome i možda se ne čini na prvu kao velika stvar, ali može u potpunosti uništiti cijeli proces pranja. Ustajala mokra odjeća u perilici krene se pljesniti i stvara neugodne mirise koji se pritom mogu zadržati u perilici. Istovremeno, ako ne peremo perilicu redovito, talozi koji već postoje u njoj mogu se proširiti na odjeću.

9. Nepravilno punite perilicu

Za perilicu je gotovo jednako štetno staviti premalo ili previše rublja za jedno pranje. Dodatno je opterećenje kada pri tome odaberemo i krivi program za pranje. S premalo odjeće u ciklusu pranja uzaludno gubite deterdžent, vodu i energiju, pogotovo ako ne koristite učinkoviti stroj. Previše odjeće, s druge strane, može naštetiti pranju zbog nagurane odjeće koja na kraju neće biti čista, a preopterećenoj perilici takvi ciklusi mogu skratiti vijek trajanja.

image
Zamislite da ne morate brinuti jeste li odabrali dobar program
Gorenje

Rješenje je izbjegavanje pretrpavanja koje možete prepoznati ukoliko se vrata perilice teško zatvaraju. Drugi važan korak je odabir točnog programa. Nova generacija Gorenje perilica tome staje na kraj s najnovijom AutoWash funkcijom koja odabire program optimalan za trenutno punjenje bubnja. Perilica rublja također će vam pomoći u optimizaciji doziranja deterdženta i kod nadgledanja potrošnje energije kod svih načina pranja.

10. Ne provjetravate perilicu

Kao i svaki stroj ili prostor u kojemu koristimo vodu, važno je osigurati dovoljan dotok zraka kako bi se perilica provjetrila. U protivnom izlažete se opasnosti od stvaranja plijesni, a ustajala perilica rublja neugodnog mirisa teško će osigurati najsvježije rublje. Nadalje, nedovoljan protok zraka može oštetiti perilicu jer se guma oko vrata može istrošiti i sakupiti spore plijesni koje ćete prepoznati po promijenjenoj boji i lošem mirisu, a mogu se i proširiti po vašem domu.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 10:22