sve je bitno...

Dekoriranje polica: Saznajte kako savršeno urediti i stilizirati police u domu

 Unsplash
Možemo primijetiti da stiliziranje ovog dijela vašeg doma ne mora biti skupo, a usput smo uključili i neke trikove za uštedu novca

Iako se možda na prvu tako ne čini, oblikovanje polica može biti iznimno zastrašujući zadatak, bilo da imate malu kolekciju knjiga i predmeta ili ste ponosni vlasnik kutija i kutija sa sitnicama. Kako bismo vam olakšali proces, zaokružili smo 10 ključnih savjeta koje morate imati na umu dok radite na tome da vaši ugradbeni elementi i police za knjige izgledaju bolje nego ikada prije. Drago nam je što možemo primijetiti da stiliziranje ovog dijela vašeg doma ne mora biti iznimno skupo, a usput smo uključili i neke trikove za uštedu novca.

1. Maknite nepotrebne stvari

Dobro uređena polica sadrži mnogo dodataka, ali ključ je da takvi predmeti imaju umjetnički izričaj i budu promišljeno odabrani. Više nije uvijek bolje – ako kupujete sitnice koje nemaju osobno značenje samo zbog prikaza, možda biste željeli ponovno razmisliti o ovoj strategiji. Osim toga, neki predmeti možda jednostavno nisu vrijedni pohranjivanja na otvorenom - za to služe zatvoreni ormari.

2. Kupujte promišljeno

Dućani za uređenje doma divni su resursi dok opremate svoj prostor, ali nisu odgovor na vaše probleme sa stiliziranjem polica. Odlučite se pomno birati svoje zanimljive komade umjesto da sve obavite u jednoj masovnoj kupnji na istom mjestu – zahvalit ćete nam kasnije kada budete imali više blaga koje možete prikazati! Dakle, koji je najbolji način za naći dobar komad? Na primjer, tijekom putovanja ili u starinskim ili antikvarnim trgovinama potražite predmete koji su vama zanimljivi i imaju nešto posebno. Ne samo da ćete obaviti promišljeniju kupnju (što vam u konačnici može pomoći uštedjeti novac), imat ćete i priču za ispričati o svakom artiklu koji imate. Komadi koje odaberete ne moraju biti skupi.

3. Razmišljajte izvan okvira

Keramika, svijećnjaci, pletene košare, skulpture poprsja i figurice lijepo izgledaju na ugrađenim elementima. Ali svakako je najbitnije pa izaberete i postavite predmete koji podržavaju estetiku koja vama odgovara, što god to bilo.

4. Obavezno uključite knjige

Ne želite da vaše ugradbene jedinice i police za knjige sadrže samo ukrasne predmete. Većina nas ima hrpe knjiga kojima je potreban dom—pa zašto ne biste postavili svoje omiljene naslove na svoje police? Knjige su također dobar početak razgovora i mogu pružiti onima koji posjećuju vaš dom brzi uvid u vaše hobije i strasti. Knjige za stolić za kavu mogu biti prilično skupe kada se kupe nove, stoga se nemojte bojati pretražiti antikvarijate kako biste pronašli neke jeftine naslove koji vam se sviđaju.

5. Budite kreativni

Ako odlučite prikazati hrpe knjiga na svojim policama, neka stvari izgledaju zanimljivo kreiranjem nekoliko vrsta aranžmana. Može biti primamljivo slagati knjige vodoravno u grupe od po tri na svakoj polici, jer je ova postavka često vizualno vrlo privlačna, ali nemojte se previše ponavljati. Isprobajte hrpe od dva, četiri ili čak pet, ako vam visina police dopušta. Postavite neke knjige okomito - uvijek ih možete poduprijeti zanimljivim držačima za knjige koji dodaju osobnost i funkciju.

6. Unesite boje

Poželjno je upariti pribor i knjige iste boje, ovako je izgled polica oku privlačniji. Ako, na primjer, imate nekoliko plavih kutija za sitnice, stavite par na jednu policu, a ostatak na policu koja se nalazi dijagonalno. Isto pravilo vrijedi i za materijale - raširite svoje metale, čaše i porculan. Želite da vaše police izgledaju kao dobro planirani izlog, a ne kao dio u trgovini gdje je sve razvrstano po boji i vrsti.

7. Poigrajte se s različitim tonovima

Ako jednostavno niste oduševljeni svojim čvrstim bijelim ugrađenim elementima obojite ih. Čak i ako odlučite zadržati obrub svojih polica bijelim, možete dodati dozu zanimljivosti tako da stražnje zidove obojite u crno. Ili prihvatite retro izgled odabirom narančaste ili tirkizne boje.

8. Umjetnička djela

Umjetnička djela izgledaju prekrasno na policama; složite nekoliko komada uz hrpu knjiga i mirni ste. Ne morate se držati niti jedne određene teme ili medija. Postavite uokvirenu crno-bijelu fotografiju na jednu policu i prislonite živopisni crtež na drugu. Bez obzira radi li s o vlastitom umjetničkom djelu ili podržavate lokalne proizvođače, ne možete pogriješiti! Nemojte postavljati umjetnička djela na svaku policu jer bi tako police mogle izgledati natrpano, ali dodavanje ovakvih motiva na otprilike jednu trećinu vaših polica nikada nije loša ideja.

9. Preskočite previše obiteljskih fotografija

Prikazivanje jedne ili dvije omiljene fotografije je sasvim dovoljno, ali općenito je najbolje da obiteljske fotografije spremite za drugi prostor u vašem domu umjesto da ih pustite da žive na vašim policama s knjigama. Opremiti svoje police redovima uokvirenih osobnih fotografija može izgledati pretrpano i zastarjelo - iako smo svi za očuvanje posebnih uspomena, predlažemo da svoje okvire stavite na mali stolić u dnevnoj sobi ili umjesto toga objesite galeriju u hodniku.

10. Imajte na umu težinu predmeta

Teži predmeti izgledaju najbolje kada su izloženi na donjim policama. Stoga spremite hrpu debelih knjiga za donji dio svoje police i postavite svoje nježne pletene košare gore. Kutije za sitnice izgledaju lijepo bilo gdje, ali ako stavljate veće pretince za pohranu na svoje police, također ćete ih htjeti držati pri dnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:59